ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Κάλεσαν την αστυνομία για να συλλάβει δημοσιογράφο

Η ΕΣΗΕΠΗΝ καταδικάζει τα όσα έγιναν στο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας - Τι λέει ο διοικητής

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ καταδικάζει κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του δημοσιογραφικού έργου και θεωρεί τουλάχιστον απαράδεκτη την απειλή επέμβασης διωκτικών αρχών για την απομάκρυνση λειτουργών της ενημέρωσης από δημόσιους χώρους όπου ασκούν το λειτούργημά τους.
Το περιστατικό που έλαβε χώρα την Παρασκευή στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας δυστυχώς..
αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των δημοσιογράφων για ανεμπόδιστη
πρόσβαση σε δημόσιους χώρους με σκοπό την ειδησεογραφική κάλυψη γεγονότων.
Η απειλή δε ότι θα κληθεί η αστυνομία για να απομακρύνει τον δημοσιογράφο από τον χώρο, σίγουρα δεν υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον για ενημέρωση, ούτε συνάδει με την συνταγματικώς
κατοχυρωμένη αρχή της ελευθεροτυπίας.

Τι λέει ο δημοσιογράφος

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο δημοσιογράφος Κ. Φλαμής, το μεσημέρι της Παρασκευής  και ενώ βρισκόταν εντός του Νοσοκομείου ο διοικητής ζήτησε από άντρες της ασφάλειας του νοσοκομείου (μέσω του ασύρματου που έφερε) να ειδοποιήσουν την αστυνομία και να συλληφθεί , ο οποίος εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν στον διάδρομο της κλινικής (εκτός της κλινικής-κοντά στο ασανσέρ).
Οι καταγγέλλοντες συνοδοί των ασθενών, όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος στο tempo24.news μετέφεραν στον διοικητή αυτοπρόσωπος τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και τα οποία μετέφεραν εκείνμη την ώρα στον Κ. Φλαμή,ωστόσο ο ίδιος επέμενε να κληθεί η αστυνομία για να συλληφθεί.
Ο Κ. Φλαμής αποχώρησε από το Νοσοκομείο ενώ για το θέμα παρενέβη η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου Ηπείρου Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) όπως και το σωματείο Ιπποκράτης.
Η καταγγελία έφτασε μέχρι και το γραφείο του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενώ έχουν ενημερωθεί και οι βουλευτές Αχαΐας.

Τι λέει ο διοικητής του νοσοκομείου

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα, ο διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος Ηλίας Θ. Θεοδωρόπουλος, αναφέρει:
"Στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» νοσηλευόταν η γυναίκα που έχει απασχολήσει την επικαιρότητα με το τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στην πόλη μας.
Σήμερα και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η προετοιμασία για την μεταφορά της, εμφανίστηκε στο νοσοκομείο δημοσιογράφος ο οποίος έφτασε με περίεργο τρόπο ακριβώς έξω από τον θάλαμο που νοσηλευόταν η ασθενής ρωτώντας παράλληλα το νοσηλευτικό προσωπικό πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες περίθαλψης και φύλαξης της ασθενούς.
Η ασφάλεια του νοσοκομείου καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό με ενημέρωσαν για την παρουσία του δημοσιογράφου σε χώρο που απαγορευόταν η παρουσία οιουδήποτε λόγω ωραρίου επισκέψεων. Ταυτόχρονα λόγω της ειδικής μεταχείρισης που απαιτούσε η μεταφορά της ασθενούς, γινόταν απομάκρυνση συνοδών και οποιουδήποτε άλλου, θέλοντας να διαφυλάξουμε την γρήγορη και απρόσκοπτη μεταφορά της εκτός του νοσοκομείου.
Ο εν λόγω δημοσιογράφος αρνήθηκε να απομακρυνθεί από τους χώρους του νοσοκομείου υποστηρίζοντας πως είχε έρθει να καλύψει δήθεν καταγγελίες άλλων ασθενών που όλως τυχαίως έγιναν στην μαιευτική κλινική και όλως τυχαίως την ώρα που θα μεταφερόταν η συγκεκριμένη ασθενής.
Αφού δεν κατέστη εφικτή η έγκαιρη απομάκρυνση του, ζητήθηκε πράγματι από την ασφάλεια του νοσοκομείου να κληθεί η αστυνομία και να απομακρυνθεί ο δημοσιογράφος από τον χώρο προκειμένου να γίνει η μεταφορά με ασφάλεια και διακριτικότητα. Σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε η σύλληψη του καθώς δεν είμαστε αρμόδιοι να υποδείξουμε στην ελληνική αστυνομία το έργο της.
Να σημειώσω επίσης πως το περιστατικό σημειώθηκε ενώπιον εργαζομένων και συνοδών και ακούστηκαν προς το πρόσωπό μου μειωτικές και προσβλητικές εκφράσεις.
Ο δημοσιογράφος εξήλθε της μαιευτικής κλινικής αλλά παρέμεινε στον χώρο του νοσοκομείου πάνω από μία ώρα καθυστερώντας την μεταφορά της ασθενούς η οποία έγινε τελικά με ασφάλεια και διακριτικότητα σεβόμενοι όλοι οι εμπλεκόμενοι μια τόσο ιδιάζουσα κατάσταση.
Κλείνοντας να επισημάνω κάποια θέματα που γράφτηκαν και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αρχικά, παρόλο που δεν είναι αρμοδιότητα μας αναφέρθηκε από τον δημοσιογράφο πως δεν είδε φύλαξη της ασθενούς. Η αλήθεια είναι πως υπήρχε 24ωρη φύλαξη από 2 άτομα του Λιμενικού σε κάθε βάρδια.
Γράφτηκε πως ζητήσαμε την απομάκρυνσή του καθώς δεν θέλαμε να καταγραφούν οι καταγγελίες που του έκαναν κάποιοι συνοδοί. Εκτός του τόσο «τυχαίου» γεγονότος πως οι «καταγγελίες» έγιναν στην κλινική που υπήρχε η συγκεκριμένη ασθενής και την ώρα που θα μεταφερόταν, η Διοίκηση καταγράφει τα προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου και προσπαθεί σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του να βελτιώνει τις υπηρεσίες υγείας που παρέχει χωρίς να καλύπτουμε τις αδυναμίες μας και να ωραιοποιούμε καταστάσεις.
Τέλος, για το δημοσίευμα δήθεν κόντρας μου με τον δημοσιογράφο για ένα ρεπορτάζ του ανήμερα των Θεοφανείων σχετικά με τις πολύωρες καθυστερήσεις εξετάσεις των ασθενών, είναι το λιγότερο ατυχές καθώς ανέλαβα την Διοίκηση του νοσοκομείου 2 εβδομάδες μετά το ρεπορτάζ".