ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Τι σημαίνει η νίκη του αριστερού Σιν Φέιν στην Ιρλανδία

«Η εκδίκησή μας θα είναι το γέλιο των παιδιών μας» είχε πει ο Bobby Sands, ο θρυλικός αγωνιστής του IRA που πέθανε το 1981 σε ηλικία 27 ετών, μετά από 66 μέρες απεργίας πείνας ως πολιτικός κρατούμενος και έγινε το σύμβολο του αγώνα των Ιρλανδών για ανεξαρτησία από τη Μεγάλη Βρετανία.
Σχεδόν 40 χρόνια μετά, τα παιδιά των συναγωνιστών του Bobby..
πράγματι χαμογελούν. Είναι η πρώτη φορά στα 100 χρόνια ιστορίας της Ιρλανδικής δημοκρατίας που ένα αριστερό κόμμα καταλαμβάνει την πρώτη θέση. Το Sinn Fein που θεωρούνταν πολιτικός βραχίονας του IRA πέτυχε μεγάλη νίκη, σπάζοντας τον δικομματισμό των Fine Gael (κεντροδεξιά) και Fianna Fail (φιλελεύθεροι) που εναλλάσσονται στην εξουσία εδώ και έναν αιώνα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της καταμέτρησης για τις βουλευτικές εκλογές, το Σιν Φέιν εξασφαλίζει το 24,5% των ψήφων και επικρατεί των Φιάνα Φέιλ (22,2%) και Φίνε Γκάελ του απερχόμενου πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ (20,9%).
Μένει να φανεί πώς η εκλογική αριθμητική θα κατανείμει τις έδρες των κομμάτων στην ιρλανδική κάτω βουλή, το 160εδρές Ντάιλ. Εξαιτίας του περίπλοκου ιρλανδικού εκλογικού συστήματος, η ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων δεν θα είναι γνωστή παρά μετά τη συνολική καταμέτρηση των ψήφων, που μπορεί να χρειασθεί αρκετές ημέρες.
Η ηγέτης του κόμματος Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ως μια «επανάσταση της κάλπης» και απέρριψε τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων εξουσίας χαρακτηρίζοντάς τα ως «το κόμμα των εργολάβων» και «το κόμμα των ιδιοκτητών».

- διαβάστε τη συνέχεια στο tvxs EΔΩ