ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Η Ελληνική Ραδιοφωνία τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Mε ειδικές εκπομπές και αφιερώματα, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου

Η Ελληνική Ραδιοφωνία θα τιμήσει και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου με ειδικές εκπομπές και αφιερώματα:
Το ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας με συνεκτικά θεματικά αφιερώματα..
για το ενημερωτικό ραδιόφωνο σε εκπομπές του, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020. Στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό» (18:00-20:00) θα υπάρχει ένα συνεκτικό αφιέρωμα για την διαδρομή και τον ρόλο του ενημερωτικού ραδιοφώνου, την ιστορική διαδρομή του Πρώτου Προγράμματος, που είναι ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, ενώ θα υπάρχει συζήτηση και με τον γνωστό δημοσιογράφο Γιάννη Τζαννετάκο πρώην Γενικό Διευθυντή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και πρώην Διευθυντικό Στέλεχος σε γνωστούς δημοτικούς και ιδιωτικούς ραδιοσταθμούς.

Στην εκπομπή «Αναμενόμενα και μη» (11:00-12:00) θα υπάρχει αφιερωματική ενότητα με θέμα «τα νέα μέσα έναντι του ραδιοφώνου» και συζήτηση με την Μπέττυ Τσακαρέστου αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων και Επισκέπτρια καθηγήτρια στο International Summer Program του Copenhagen Business School.
Στην εκπομπή «Υπεράνω πάσης υποψίας» (19:00-20:00) θα υπάρχει αφιέρωμα με θέμα «Ο Πολιτισμός στο Ενημερωτικό Ραδιόφωνο».
Συντονιστείτε! Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 & 105.8!

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Tο Τρίτο Πρόγραμμα την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου παρουσιάζει μια σειρά αφιερωματικών εκπομπών.
Τα πρώτα «Πρωινά του Τρίτου» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Φλωράκης εκπέμπουν ζωντανά από τις 08:00 έως και τις 10:00 από το Μουσείο Γουλανδρή στο Παγκράτι, όπου στήνεται ένα μικρό pop up ραδιοφωνικό studio για να υποδεχθεί έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης, μεταξύ αυτών και το Τρίτο Πρόγραμμα 90.9.
Όπως σημειώνει ο Γιώργος Φλωράκης «Με την ευκαιρία αυτή, τα πρώτα πρωινά του Τρίτου, σκοπεύουν να εμβαθύνουν σ’ αυτό που δοκιμάζουν να κάνουν τα τελευταία τρία χρόνια: να φέρουν στο κοινό που ακούει κλασική μουσική, νέα ποιοτικά ενδιαφέροντα μη λόγια ακροάματα και στο κοινό που σχετίζεται με την ποιοτική μη λόγια μουσική, την κλασική παράδοση. Με δεδομένο ότι ο πολιτισμός –βασικός πυλώνας του Τρίτου Προγράμματος- είναι μια διαδικασία δυναμική, μια ζώσα κατάσταση που εμπλουτίζεται διαρκώς από την Τέχνη που παράγεται καθημερινά, άρα και από τη μουσική που παράγεται καθημερινά, τολμήσαμε να συνδέσουμε τον Beethoven με τον Glass, τον Haydn με τον Nyman και σε αρκετές περιπτώσεις προχωρήσαμε ακόμη πιο πέρα: προτείναμε τραγούδια του Dylan, της Baez, του Brassens, του Cohen. Κι αν αυτό το εγχείρημα έμοιαζε μερικά χρόνια νωρίτερα πολύ προχωρημένο και κατά συνέπεια καταδικασμένο να αποτύχει, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, τα πήγε περίφημα. Η εκπομπή της Πέμπτης, λοιπόν, θα εμβαθύνει ακόμη περισσότερο στην κατεύθυνση αυτή, με γνώμονα την ποιότητα των μουσικών παραδειγμάτων: ο Beethoven ο Rachmaninov, ο Chopin, ο Satie, ο Schubert, ο Bach, o Mozart και ο Shostakovich συναντούν τον Bryan Ferry, τον Sting, τη Laurie Anderson, τον Nick Drake, τη Sandy Denny, τη Marianne Faithfull, τον Leonard Cohen και τον Nick Cave. Δεν είναι διόλου πρωτότυπο, όμως αξίζει κάποιες φορές να το αναφέρει κανείς, ότι θα ήταν χρήσιμο να χωρίζουμε τη μουσική –πριν από οποιαδήποτε άλλη κατηγοριοποίηση- σε σημαντική και ασήμαντη μουσική.
Αμέσως μετά στο δεύτερο μέρος της εκπομπής «Όλων των πρωϊνών του Τρίτου» από τις 10:00 έως τις 12:00 και σε απευθείας μετάδοση ο Διονύσης Μαλλούχος φιλοξενεί τον ομότιμο καθηγητή Πολιτικής και Ηθικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε.), συγγραφέα και ραδιοφωνικό παραγωγό του Τρίτου (εκπομπή «Αναπάντητο Ερώτημα») Γιώργο Μανιάτη, ο οποίος προτείνει για ακρόαση σημαντικές μουσικές στιγμές που μεταδόθηκαν παλαιότερα από την Ελληνική Ραδιοφωνία.
Ακούγονται, μεταξύ άλλων, συζήτηση του Μάνου Χατζιδάκι με τη σολίστ πιάνου Τζίνα Μπαχάουερ και τον μαέστρο Μιλτιάδη Καρύδη και μετάδοση του 5ου Κοντσέρτου για πιάνο (Αυτοκρατορικού) του Μπετόβεν (1976), ο Αράμ Χατσατουριάν να διευθύνει το έργο του Χορός των Σπαθιών από συναυλία στο Ηρώδειο (1965), ο πρώτος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του τότε Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1955) Γιώργος Λυκούδης σε Μendelssohn και Όνειρο Καλοκαιριάτικης Νύχτας, ο Herbert von Karajan και η Φιλαρμονική του Βερολίνου από εμφάνιση στην Αθήνα το 1960, ο Ernest Ansermet να οδηγεί την Ορχήστρα της Ρωμανικής Ελβετίας από συναυλία στην Αθήνα την ίδια χρονιά, ο Antal Dorati την Ορχήστρα της Μinneapolis (από συναυλία στο Ηρώδειο του 1957), Βύρων Κολάσης (βιολί) και Κρινιώ Καλομοίρη (πιάνο) να ερμηνεύουν Manuel de Falla σε ηχογράφηση του 1956, δυο μεταδόσεις συναυλιών της Ορχήστρας της Γαλλικής Ραδιοφωνίας στην Αθήνα, η πρώτη με τον Δημήτρη Χωραφά να διευθύνει τον Χορό του Μυλωνά του Manuel de Falla και η δεύτερη με μαέστρο τον André Cluytens και τον Samson Francois σολίστ στο πρώτο Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Chopin, καθώς και τον Αντίοχο Ευαγγελάτο με τη Συμφωνική Ορχήστρα του ΕΙΡ (1956) να παρουσιάζουν το Επικό Τραγούδι του Θεόδωρου Καρυωτάκη.
Στην εκπομπή «Άλλος πλανήτης, άλλη εκπομπή, άλλο τριαντάφυλλο» που επιμελείται και παρουσιάζει ο Γιώργος Γιανναράκος από τις 14:00 έως τις 15:00 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, καλεσμένος της εκπομπής ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Πετρίδης, ο οποίος μας μιλά για την μακροβιότερη εκπομπή της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου και η εκπομπή «Πέντε γραμμών γράμματα» που μεταδίδεται από 18:00 έως τις 19:00 σε δημοσιογραφική επιμέλεια, παραγωγή και παρουσίαση του Μπάμπη Καβροχωριανού.
Θα μεταδοδεί η πρώτη συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του ΝΒC, υπό την διεύθυνση του Αρτούρο Τοσκανίνι.
Τέλος στην εκπομπή «Τα Μήλα των Εσπερίδων» από τις 19:00 έως τις 20:00 καλεσμένη της Τζουλιέτας Καρόρη, τηλεφωνικά, η Lucie Skeaping παραγωγός του «Early Music Show» της εκπομπής για την παλιά μουσική στο ραδιόφωνο του BBC3, το αγγλικό Τρίτο Πρόγραμμα.
Μια συνέντευξη για την παλιά μουσική και την ραδιοφωνική της παρουσίαση, μαζί με επιλογές της από το ρεπερτόριο που ερευνά, παίζει και τραγουδάει.
Με τα σύνολα The City Waites και Burning Bush.
Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 και κατά τόπους συχνότητες.

KOSMOS
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, το kosmos 93.6 & 107 συμμετέχει στη δράση του Μουσείου Γουλανδρή.
Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, το Μουσείο υποδέχεται σε ένα ραδιοφωνικό μικρό στούντιο έξι ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στα ερτζιανά και εκπέμπουν διαδοχικά από το Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, δίνοντας το ρυθμό για δώδεκα ώρες, από τις 08:00 έως τις 20:00.
Το Ραδιόφωνο Εκπέμπει από το Μουσείο!
Συντονιστείτε στο kosmos 93.6 & 107 για να ακούσετε το αφιέρωμα στο αγαπημένο μας ραδιόφωνο.

ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
H «Φωνή της Ελλάδας» είναι το πρώτο ραδιόφωνο της Ελλάδας. Εγκαινιάσθηκε την άνοιξη του 1938, με πομπό ισχύος 15 kw στο προάστιο των Λιοσίων και ραδιοθαλάμους στο Ζάππειο Μέγαρο. Η πρώτη προσπάθεια ραδιοσταθμού βραχέων κυμάτων έγινε αμέσως μετά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο τον Οκτώβριο του 1940. Από μικρό πομπό στο Κέντρο των Αθηνών μεταδίδονταν προς το Μέτωπο και τις Bαλκανικές χώρες, εκπομπές του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών. Το Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας «Φωνή της Ελλάδας» για οκτώ δεκαετίες έχει γίνει η γέφυρα που ενώνει τους ομογενείς με τη γενέτειρα. Η «Φωνή της Ελλάδας» απευθύνεται σε 10.000.000 απόδημους, 50.000 φοιτητές, δεκάδες χιλιάδες ναυτικούς, εκατοντάδες διπλωμάτες και υπαλλήλους στις ελληνικές πρεσβείες σε αναρίθμητους ελληνόφωνους και ξένους ακροατές με μία …. Φωνή. Τη «Φωνή της Ελλάδας».
Η «Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, προβάλλοντας μέσα από τις εκπομπές της, τα ελληνόφωνα ραδιόφωνα του εξωτερικού.
Όλο το 24ωρο οι δημοσιογράφοι της «Φωνής της Ελλάδας» θα φιλοξενήσουν τους:
  • Νίκη Γιαβάση, από το «Access Radio» της Νέας Ζηλανδίας
  • Θέμης Καλλός, από το «SBS» της Αυστραλίας
  • John Kyriakides, από το «London Greek Radio» του Λονδίνου
  • Ανδρέας Ρομπόπουλος, από την «Ηχώ της Πόλης» της Κωνσταντινούπολης
  • Βικέντιος Μαλαματένιος, από το «Hellas Fm» της Νέας Υόρκης
  • Κώστας Νικολής, από το «1683 am» της Αυστραλίας
  • Ζαχαρίας Φιλιππίδης, από τα ραδιόφωνα «Δίας» και «Ράδιο Πρώτο» της Κύπρου
  • Γιώργος Γκστράιν, από το «Ηφαίστος» της Αυστρίας
  • Άγγελος και Έλενα Ματσούκα από το «Radio Symban World Radio» της Αυστραλίας
Τέλος, θα πραγματοποιηθούν ειδικά αφιερώματα στην ιστορική αναδρομή του ραδιοφώνου, στις πρώτες ημέρες του στην Ελλάδα, στην απήχηση και τα δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής και στην προσφορά του στο θέατρο μέσα από τις ειδικές εκπομπές της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
Συχνότητες της Φωνής της Ελλάδας:
Βραχέα:
9420 ΚΗΖ για Ευρώπη & Β. Αμερική
11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική
9935 KHZ για Ευρώπη Κεντρική Αμερική
Ψηφιακά μέσα από την τηλεοπτική πλατφόρμα της ΕΡΤ, στην ένδειξη: Voice of Greece