ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Ο Βαξεβάνης ζητεί να καταθέσει στην Προανακριτική

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί, από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης ζητεί να καταθέσει στην Επιτροπή..
για όσα έχουν ειπωθεί για αυτόν από τους διάφορους μάρτυρες.
Η επιστολή Βαξεβάνη:
«Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2020
Προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο
Αξιότιμοι κύριοι/ες βουλευτές/τριες
Παρακολουθώ εδώ και καιρό με βάση όσα διαρρέουν στον Τύπο μάρτυρες που προσέρχονται ενώπιον της Επιτροπής σας να αναφέρουν το όνομά μου καταθέτοντας πράγματα τα οποία είναι άθλια, με θίγουν ως προσωπικότητα και επαγγελματία και γι’ αυτό όπως έχω προαναγγείλει προσφεύγω εναντίον τους στην ελληνική Δικαιοσύνη.
Οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, όχι μόνο καταθέτουν εναντίον μου χωρίς στοιχεία αλλά κάποιοι απ’ αυτούς είναι καταδικασμένοι με πειθαρχικές ποινές από τη Δικαιοσύνη πράγμα που όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας αποτελεί στοιχείο αναξιοπιστίας.
Τόσο ο κ. Φρουζής όσο και οι εισαγγελείς Ράικου και Τσατάνη έχουν κάθε λόγο να στρέφονται εναντίον μου εκδικητικά και χωρίς κανέναν ενδοιασμό αφού οι αποκαλύψεις τόσο οι δικές μου όσο και των συναδέλφων μου στο Documento τους έχουν καταστήσει υπόλογους στην κοινή γνώμη και στη Δικαιοσύνη.
Η κ. Ράικου είναι η εισαγγελέας η οποία αποχώρησε από επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς όταν το Documento αποκάλυψε την αναφορά της ανακρίτριας Ηλιάνας Ζαμανίκα η οποία την κατηγορούσε ότι απέκρυψε στοιχεία από δικογραφία που αφορούσε τον γνωστό και καταδικασμένο έμπορο όπλων Θωμά Λιακουνάκο.
Στη συνέχεια το Documento αποκάλυψε (δημοσιεύοντας μάλιστα μηνύματα SMS του κ. Λιακουνάκου) πως ο υπόδικος τότε επιχειρηματίας γνώριζε κινήσεις που ΘΑ έκανε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς όπως η αποστολή εισαγγελέα στο Παρίσι για να πάρει κατάθεση μάρτυρα. Επίσης το Documento αποκάλυψε πως ο σύζυγος της κ. Ράικου ήταν στον κατάλογο των ερευνώμενων αμειβόμενων από τη Novartis γιατρών και παρ’ όλα αυτά η κ. Ράικου δεν είχε αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα.
Η κ. Τσατάνη είναι η εισαγγελέας η οποία καταγγέλθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιάννη Αγγελή ότι με διάφορες μεθοδεύσεις συγκάλυψε τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο. Η κ. Τσατάνη είχε αφαιρέσει δικογραφία από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς που αφορούσε τον Βγενόπουλο και την αρχειοθέτησε γράφοντας έκθεση αρχειοθέτησης 801 σελίδων σε τρείς ημέρες. Γι’ αυτή την αφαίρεση της δικογραφίας δεν την κατήγγειλε το Documento αλλά η ίδια η εισαγγελέας Ελένη Ράικου.
Επίσης η κ. Τσατάνη φρόντισε να αρχειοθετήσει την υπόθεση Βγενόπουλου λίγες ώρες πριν αυτός ανακριθεί από τους Κύπριους ανακριτές, πράγμα που του έδωσε τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσει ως δεδικασμένο αθώωσής του και να μην ανακριθεί. Η αναφορά του κ. Αγγελή, οι καταγγελίες της κ. Ράικου όπως και εκείνες του Γενικού Εισαγγελέα της Κύπρου και οι αποκαλύψεις του Hot Doc την εποχή εκείνη οδήγησαν την κ. Τσατάνη στο Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου το οποίο την καταδίκασε δύο φορές.
Στη συνέχεια η δικογραφία ανασύρθηκε και οι πρωταγωνιστές του σκανδάλου Βγενόπουλου διώχθηκαν από τις ελληνικές και τις κυπριακές Αρχές ενώ οι συνεργοί του αναγκάστηκαν να επιστρέψουν χρήματα από δάνεια που δόθηκαν παρανόμως, στις τράπεζες. Η κ. Τσατάνη ενώπιόν σας εμφανίζεται ως θύμα σκευωρίας πράγμα το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι αυτή είχε δίκιο στην αθώωση του Βγενόπουλου και όλες οι έρευνες που έγιναν από Έλληνες και Κύπριους εισαγγελείς με τα συγκεκριμένα διωκτικά αποτελέσματα είναι σκευωρία.
Με λύπη μου διαπιστώνω πως το κόμμα της ΝΔ με ανακοινώσεις του υιοθετεί όσα είπε η κ. Τσατάνη δημιουργώντας με την ανοχή Σας ένα πολιτικό αφήγημα μιας μεγάλης σκευωρίας της οποίας μέρος είμαι εγώ αλλά και οι δημοσιογράφοι τoυ Documento. Είναι εντυπωσιακό δε ότι ως «αποδεικτικά» της σκευωρίας εμφανίζονται οι συνήθεις δημοσιογραφικές λειτουργίες, δηλαδή η έρευνα, η έγκαιρη δημοσίευση, ακόμη και οι επαφές των δημοσιογράφων με τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να καταγράψουν την άποψή τους και να στοιχειοθετήσουν την αλήθεια. Η διαδικασία αυτή είναι ανεπίτρεπτη θεσμικά, ηθικά και πολιτικά.
Προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια, να συνδράμω στο έργο της Επιτροπής και να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή μου, ζητώ να με καλέσετε για να καταθέσω τα γεγονότα και τα στοιχεία.
Με τιμή
Κώστας Βαξεβάνης
Δημοσιογράφος, εκδότης εφημερίδας Documento»