ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Σκουπιδότοπος στο υπουργείο Παιδείας!

Μία από τις μεγαλύτερες και κεντρικότερες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, όπου εργάζονται περίπου 300 υπάλληλοι και την οποία καθημερινά επισκέπτονται εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές, έχει να καθαριστεί από το τέλος του περασμένου μήνα!
Ο λόγος για το κτίριο όπου στεγάζονται η Διεύθυνση..
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας, το 1ο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) και το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Α’ Αθήνας, στο Μεταξουργείο.
Υπεύθυνη για την καθαριότητα του επταώροφου κτιρίου είναι η Περιφέρεια Αττικής, η οποία, αν και γνώριζε ότι η σύμβαση με το συνεργείο καθαριότητας έληγε στις 31 Ιανουαρίου 2020, δεν προέβλεψε για τη διάδοχη κατάσταση, αλλά άφησε το κτίριο χωρίς υπηρεσία καθαριότητας εδώ και 14 μέρες, με συνέπεια ο χώρος να θυμίζει σκουπιδότοπο.
Από την πρώτη στιγμή, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας (ΣΥΠΥΥΠ) έχει ενημερώσει εγγράφως την Περιφέρεια, η οποία όμως δεν φαίνεται διατεθειμένη να δώσει λύση στο πρόβλημα. Ο ΣΥΠΥΥΠ διαμαρτύρεται για τις τριτοκοσμικές και υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας και καλεί την Περιφέρεια Αττικής να προβεί σε όλες τις ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι όροι υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο, προειδοποιώντας για δυναμικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά τους.
Η υφιστάμενη κατάσταση του κτιρίου παραβιάζει τόσο τον Υπαλληλικό Κώδικα όσο και τον Αστικό Κώδικα, όπως αναφέρει ο ΣΥΠΥΥΠ στο σχετικό έγγραφο.
«Αναγκαζόμαστε να καθαρίζουμε μόνοι μας ή να πληρώνουμε από την τσέπη μας καθαρίστρια, για να έρχεται να φροντίζει τον όροφο όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΚΕΣΥ, τα οποία επισκέπτονται παιδιά με αναπηρίες», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Ευγενία Τραγάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής (ΣΕΕΠΕΑ) και εργαζόμενη στο Α' ΚΕΣΥ Α' Αθήνας.
Οπως μάλιστα προκύπτει από σχετική ανακοίνωση του ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, το φαινόμενο δεν εντοπίζεται μόνο στο κτίριο του Μεταξουργείου. Ούτε το 2ο ΚΕΣΥ Πειραιά υποστηρίζεται από υπηρεσία καθαριότητας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο, μέχρι και σήμερα.
Ομοίως, το 2ο ΚΕΣΥ Α΄ Αθήνας στερείται υπηρεσίας καθαριότητας και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτες μία φορά την εβδομάδα για την καθαριότητα του κτιρίου, ενώ στο 1ο ΚΕΣΥ Πειραιά ο δήμος στέλνει υπηρεσία καθαριότητας, επίσης, μία φορά την εβδομάδα.
- από ρεπορτάζ της Διαλεκτής Αγγελή στην ΕφΣυν (ολόκληρο ΕΔΩ)

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση του Συλλόγου του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής Αττικής Αττικής:
 Αθήνα 13-2-202
Προς:
Τον Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη
Αντιπεριφερειάρχη Αττικής, κ. Ν. Πέππα
Κοιν. :Υπουργό Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως
Υφυπουργό Παιδείας κ. Σ. Ζαχαράκη
ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΚΕΣΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αξιότιμε κ. Περιφερειάρχη
Αξιότιμε κ. Αντιπερειφερειάρχη Οικονομικών,
Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής, μετά από καταγγελίες εργαζομένων στα ΚΕΣΥ της Αττικής και συμμεριζόμενος απολύτως την τραγικότητα της κατάστασης που βιώνουν οι συνάδελφοί μας, εκπαιδευτικοί, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό και διοικητικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμαστε εντόνωςγια τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε πολλά εκ των Κέντρων Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης του Υπουργείου Παιδείας. Πρόκειται για εκπαιδευτικές δομές που καθημερινά δέχονται για αξιολόγηση και υποστήριξη δεκάδες μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και τους γονείς τους.
Συγκεκριμένα, το 2οΚΕΣΥ Πειραιά δεν υποστηρίζεται από υπηρεσία καθαριότητας από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, παρά τη δρομολόγηση όλων των κατάλληλων ενεργειών. Ομοίως, το 2ο ΚΕΣΥ Α΄ Αθήνας στερείται υπηρεσίας καθαριότητας και οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους ιδιώτες, μια φορά την εβδομάδα (!) για την καθαριότητα του κτιρίου. Στο 1ο ΚΕΣΥ Πειραιά ο Δήμος στέλνει υπηρεσία καθαριότητας, επίσης, μια φορά την εβδομάδα Είναι προφανές, ότι η συχνότητα καθαρισμού των κτιρίων είναι απαράδεκτη για υπηρεσίες στις οποίες εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι και υποδέχονται καθημερινά μεγάλο αριθμό παιδιών και τις οικογένειές τους.
Τέλος, στο 1ο ΚΕΣΥ Ά΄ Αθήνας, το οποίο στεγάζεται σε επταώροφο κτίριο στο Μεταξουργείο μαζί με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΠΕΚΕΣ Α΄ Αθήνας, έληξε η σύμβαση της Περιφέρειας με την υπηρεσία καθαριότητας από τις 31-01-2020 και έκτοτε εργαζόμενοι και κοινό βιώνουν μια τραγική κατάσταση καθώς εργάζονται και εξυπηρετούνται σε άθλιες συνθήκες υγιεινής. Συγκεκριμένα, στο 1οΚΕΣΥ, όπως και στα άλλα ΚΕΣΥ της Αττικής, προσέρχονται καθημερινά 40-50 παιδιά και έφηβοι με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες μαζί με τους συνοδούς τους, προκειμένου να αξιολογηθούν και να υποστηριχθούν. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη καθαριότητα στις τουαλέτες και στους χώρους εργασίας και υποδοχής των μαθητών και των γονιών τους, για την εξυπηρέτηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων αναγκών. Αποτελεί ζήτημα πολιτισμού, αξιοπρέπειας και σεβασμού στα δικαιώματα τόσο των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους όσο και των εργαζομένων, η εξασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας.
Σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 1 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) με τίτλο «Όροι υγιεινής και ασφάλειας» ορίζεται ότι: «1. Οι υπάλληλοι έχουν δικαίωμα στη διασφάλιση συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο χώρο εργασίας τους». Παράλληλα, το άρθρο 662 του ΑΚ επιβάλλει ότι «ο εργοδότης οφείλει να διαρρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και με το χώρο της καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα μηχανήματα ή εργαλεία, έτσι ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζομένου».
Η κατάσταση για τα ΚΕΣΥ της Αττικής καθίσταται ακόμη σοβαρότερη καθώς την εποχή αυτή, σύμφωνα με επισημάνσεις ειδικών, πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον μέτρα καθαριότητας λόγω έξαρσης της εποχικής γρίπης, της γρίπης Η1Ν1 αλλά και για τον φόβο της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορονοϊού.
Ο ΣΕΕΠΕΑ Αττικής καταγγέλλει την απαράδεκτη και τριτοκοσμική κατάσταση της έλλειψης στοιχειωδών συνθηκών καθαριότητας και κατ΄ επέκταση ασφάλειας και δημόσιας υγείας, που επικρατεί σε εκπαιδευτικές δομές της Αττικής και απαιτεί να σταματήσει η παράνομη και αντιδεοντολογική στάση της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αγνοώντας τα επανειλημμένα διαβήματα υπαλλήλων και προϊσταμένων στερεί από τους εργαζομένους και τους πολίτες το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς όρους υγιεινής.
Παράλληλα, καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στις δημόσιες εκπαιδευτικές δομές που εκπροσωπεί και στους εργαζόμενους σε αυτές. Η τακτική του Πόντιου Πιλάτου πρέπει επιτέλους να σταματήσει!
Διεκδικούμε, τόσο από την Περιφέρεια Αττικής όσο και από το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο, άμεση και οριστική επίλυση του προβλήματος της καθαριότητας των ΚΕΣΥ της Αττικής, καθώς και όλων των Εκπαιδευτικών Υπηρεσιών που υπάγονται σε αυτό. Απαιτούμε την εξασφάλιση των προβλεπόμενων εκ των κείμενων διατάξεων όρων υγιεινής και ασφάλειας, στους χώρους εργασίας.
Καλούμε τους συναδέλφους μας, μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους, να αναλάβουν κατά τόπους μαζική δράση και να συμμετέχουν στις δυναμικές κινητοποιήσεις που θα εξαγγείλει ο Σύλλογος.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ε. ΤΡΑΓΑΚΗ                                 Μ.ΚΟΠΑΝΑΚΗ