ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ελληνική πατέντα και… στον VAR

Η χώρα μας έχει μια τάση, η αλήθεια είναι, στις παγκόσμιες πρωτοτυπίες. Πατέντες. Η άφιξη του VAR στο ελληνικό πρωτάθλημα αποτέλεσε άλλη μια αφορμή. Μετά τα πλάνα από του… διαόλου τη μάνα την 1η αγωνιστική, στην περίφημη φάση του Μπαράλες στο Καραϊσκάκη και τα οποία μπέρδεψαν τον τηλεθεατές, η κατάσταση πήγε στο άλλο άκρο: καθόλου replay!
Οχι για τον διαιτητή, που προφανώς είχε ενημέρωση από τους..
ανθρώπους του VAR και ιδία άποψη, αλλά για τα τηλεοπτικά πλάνα της Nova. Η συνδρομητική στο ματς του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ, στο ΟΑΚΑ, επέλεξε να μη μεταδώσει το replay των επίμαχων φάσεων και έδειχνε διαρκώς τον «άρχοντα» του αγώνα – και την αμηχανία του.
ΟΚ, στην Κάντζα έχουν μια δικής της λογική για τον αθλητισμό που πολλές φορές ξενίζει, επί παραδείγματι αλλάζει το πλάνο όταν γίνονται επεισόδια σε ένα γήπεδο, κάτι που αποτελεί βεβαίως διεθνή πρακτική. Αλλά δεν αποτελεί και διεθνή πρακτική να μην… θυσιάζεται ο τηλεθεατής υπέρ της προστασίας του ποδοσφαιρικού κανονισμού, βλέπει τη φάση κανονικά και κρίνει; Διότι η δημιουργία του Video Referee Assistant είχε ακριβώς αυτό το νόημα: εκτός του να βοηθήσει τον διαιτητή, να βοηθήσει και τον τηλεθεατή. Να του δώσει τη φάση ώστε να εξάγει συμπεράσματα.
Τα πλάνα λοιπόν προβάλλονταν αφού ο διαιτητής είχε εξάγει συμπεράσματα και είχε πάρει απόφαση. Και, για να τα λέμε όλα, o VAR βοήθησε πολύ σε δύσκολες φάσεις στο ΟΑΚΑ, όπως ένα ακυρωθέν γκολ του ΟΦΗ ή το πέναλτι. Ο τηλεθεατής όμως, απολάμβανε την εικόνα ενός ΟΑΚΑ μεταξύ συγγενών και φίλων και το πλάνο του διαιτητή να κρατάει το ακουστικό του δίχως το παραμικρό ενδιαφέρον.
Το μόνο που πήγε… λάθος στο ματς του ΟΑΚΑ ήταν πως χρειάστηκε πολλές φορές η… επέμβαση του VAR με αποτέλεσμα ένα ματς που είχε κριθεί από ώρα, να λήξει στο 98:35. Ελέω φυσικά των καθυστερήσεων της συνεννόησης του διαιτητή με τους ανθρώπους του… μηχανήματος.
Βεβαίως, τούτο δεν είναι απόφαση ή οδηγία της ΚΕΔ, δεν έχει δικαιοδοσία άλλωστε στο τι θα κάνει ένας τηλεοπτικός σταθμός.

 Νίκος Μποζιονέλος / digitaltvinfo