ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Τι δώρο θα κάνει ο Τσακαλώτος στην Κεραμέως

Με το γνωστό του χιούμορ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε τις τελευταίες κινήσεις της υπουργού Παιδείας, στην οποία... δεσμεύτηκε να χαρίσει ένα βιβλίο για τη γιορτή της.
Ο λόγος για ένα βιβλίο - παρωδία που στόχο έχει να αναδείξει τις αναχρονιστικές μεθόδους διδασκαλίας της ιστορίας στην Αγγλία.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, με..
τίτλο «Νίκη Κεραμέως: Κάνει τον αγώνα για διαφωτισμό επίκαιρο ξανά», ο πρώην υπουργός αναφέρει:

«Το 1930 (!) οι Sellar and Yeatman γράψανε μια εναλλακτική χιουμοριστική ιστορία της Αγγλίας για να διακωμωδήσουν τον τρόπο διδασκαλίας της ιστορίας στην Αγγλία ο οποίος ήταν εργαλειακος με σκοπό την οικοδόμηση της εθνικής συνείδησης των Άγγλων.
Είχε, όπως γράφουνε, 103 καλά πράγματα, 2 γνήσιες ημερομηνίες και 5 κακούς βασιλιάδες. Ο πιο κακός βασιλιάς ήταν βέβαια ο Ιωάννης, ο αδερφός του καλού Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου, γνωστός στην Ελλάδα ως εχθρός του Ρομπεν των Δασών - μαζί φυσικά με τον (επίσης κακό) Σερίφη του Nottingham -.
40 χρόνια μετά, στο σχολείο μου στο Λονδίνο, ”the bad king John theory of history” ήταν αντικείμενο χλευασμού για τους καθηγητές της ιστορίας.
Δηλαδή η άποψη ότι η ιστορία είναι μόνο στο επίπεδο βασιλιάδων, πρωθυπουργών και, γενικότερα, μεγάλων ανδρών (πάντα άνδρες βεβαίως βεβαίως), χωρίς κοινωνικές αναφορές, ιδεολογίες, αντιπαραθέσεις συμφερόντων κλπ.
90 χρόνια μετά η κ.Νίκη Κεραμέως επαναφέρει την εθνική συνείδηση, και αποτάσσει τις κοινωνικές αναφορές, ως βασικό μέλημα της ιστορίας. Δεν το λες και φιλελεύθερο, δεν το λες και προοδευτικό, δεν το λες και βαθιά ριζωμένο στο πλάι του Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Δεσμεύομαι να της χαρίσω το «1066 and All That» στην γιορτή της».
efsyn.gr