ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

100 χρόνια Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών

Η ΕΡΤ1 την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 00:15 μεταδίδει το ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ΣΕΗ», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Βαρδαρού παραγωγής 2018.
Το ΔΣ του ΣΕΗ τίμησε την επέτειο των 100 χρόνων του σωματείου με πολύμορφες εκδηλώσεις, συζητήσεις και εκθέσεις που διοργανώθηκαν σε όλη τη χώρα, αναδεικνύοντας την πολύτιμη ιστορία του σωματείου..
και την προσφορά του στους κοινωνικούς αγώνες και την τέχνη. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων γυρίστηκε το ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ΣΕΗ» σε συνεργασία με την ΕΡΤ.
Από το πρώτο καταστατικό του «συνδικάτου ηθοποιών» 1914:
“Η βασανισμένη και περιφρονημένη ζωή που περνούμε από πόλιν εις πόλιν ως νομάδες, μας ηνάγκασε να συνέλθουμεν και να συζητήσουμεν την αιτία του κακού. Ίδωμεν λοιπόν, οτι και ημείς, εργάται του πνεύματος, υποκείμεθα εις την ίδιαν εκμετάλλευσιν με τους εργάτας των χεριών υποχρεωμένοι να εργαζόμεθα προς πλουτισμόν ολίγων επιχειρηματιών, χωρίς καμίαν απολαβήν, ικανοποιητικήν, ούτε ηθικήν, ούτε υλικήν.”

 Ένα ντοκιμαντέρ ιστορικής μνήμης και αξίας αλλά και με παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον πολιτισμό της χώρας μας. Η ζωή του σωματείου χέρι χέρι με τη ζωή του κινήματος και την ιστορία του τόπου, από το 1917 έως και σήμερα, θα ξεδιπλωθεί ξανά μέσα από προσωπικές εμπειρίες ηθοποιών και μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό.