ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019

Σεπτεμβριανά, η νύχτα που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Πόλη

Τα απομεινάρια μιας νύχτας στη συνοικία του Πέραν
Η «Αφύλαχτη Διάβαση» ανοίγει τον φάκελο των Σεπτεμβριανών με ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, 12 με 2 το μεσημέρι, από το Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.
64 χρόνια μετά, Ρωμιοί της Πόλης που έζησαν τα γεγονότα περιγράφουν στα μικρόφωνα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όλα όσα έζησαν τη νύχτα της 6ης προς 7η Σεπτεμβρίου, τη νύχτα που δεν ξέχασε ποτέ η Κωνσταντινούπολη..
Επίσης, μιλούν για όλα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν του πογκρόμ σε βάρος της ελληνικής αλλά και της αρμενικής κοινότητας.
Πρόκειται για ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που στηρίζεται στις πρωτογενείς μαρτυρίες, ενταγμένες στο ιστορικό πλαίσιο των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων και εκτεινόμενο μέχρι τις απελάσεις του 1964. Από τον φόρο περιουσίας μέχρι τα συντρίμμια των Σεπτεμβριανών, αναδύεται η ζοφερή δεκαετία που θα σηματοδοτήσει τη συρρίκνωση της ελληνικής κοινότητας.
Στον ραδιοθάλαμο του Πρώτου Προγράμματος ο ιστορικός Σταύρος Ανεστίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Γιώργος Λεύκαρος, το μέλος του Συλλόγου και πρώην πρόεδρός του Θεμιστοκλής Παχόπουλος και ο ομότιμος καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρώην πρόεδρος Σωματείου Ελλήνων Υπηκόων Απελαθέντων εκ Τουρκίας Ελευθέριος Φερεκύδης.


1955. Η μεγάλη οδός του Πέραν μετά την καταστροφή των Σεπτεμβριανών. Αρκετές ώρες μετά την έναρξη των επιθέσεων και ενώ η καταστροφή είχε πλέον συντελεσθεί, η τουρκική κυβέρνηση διέταξε την επιβολή στρατιωτικού νόμου στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα και στη Σμύρνη. Αρχείο: Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών
Από το αρχείο της εκπομπής θα μεταδοθούν οι μαρτυρίες των Ρωμιών της Πόλης Φάνη Βασαγεώργη και Δημητρίου Δερβεντλή. Από το αρχείο της ΕΡΤ θα μεταδοθούν οι μαρτυρίες του Δημητρίου Καλούμενου, φωτογράφου του Πατριαρχείου, του Γιώργου Καράγιωργα, δημοσιογράφου, και του Φίλιππου Ιωαννίδη, ιατρού.
Έρευνα – παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Συντονιστείτε στο Πρώτο Πρόγραμμα: 91.6 και 105.8!

Info
Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019, ώρα 12:00-14:00
Εκπομπή: «Αφύλαχτη Διάβαση»
«Σεπτεμβριανά, η νύχτα που δεν θα ξεχάσει ποτέ η Πόλη»
Live Streaming: webradio.ert.gr/proto
Facebook: www.facebook.com/protoprogramma.ert
Τις εκπομπές της «Αφύλαχτης Διάβασης» μπορείτε να τις ακούτε -μετά την πρώτη ραδιοφωνική τους μετάδοση- και στο web radio της ΕΡΤ: webradio.ert.gr/category/proto-programma/afylachti-diavasi