ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Οταν η Vogue παίρνει θέση και ασκεί πολιτική

του Παύλου Παπαδόπουλου

Τα μηνύματα έξαρσης του εθνικισμού και του ρατσισμού έρχονται από όλο τον κόσμο. Πολιτικοί και κινήματα που πρεσβεύουν το μίσος σε ζητήματα φυλής και φύλου και υποστηρίζουν ανιστόρητες, περιοριστικές και ανυπόστατες κατασκευές ταυτοτήτων, βρίσκονται σε άνοδο σε όλον τον κόσμο. Ο πρόεδρος Τραμπ εξαπολύει σε καθημερινή..
βάση μέσα από τον Λευκό Οίκο tweets που θα ζήλευε η Κου Κλουξ Κλαν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κοινωνία των πολιτών παρακολουθεί άπρακτη. Δίπλα στην προοδευτική διανόηση και στα κινήματα, η ποπ κουλτούρα συντάσσεται με την ανοιχτή κοινωνία.
Τα τελευταία χρόνια, η εκδοτική εταιρεία Conde Nast της Νέας Υόρκης, που εκδίδει τη Vogue και το Vanity Fair μεταξύ άλλων τίτλων, έχει πάρει καθαρή θέση με τις στρατηγικές αποφάσεις της ενάντια στην εκταφή προτύπων της δεκαετίας του ’50 που επιχειρούν οι πολιτικοί των άκρων.
Το σημείωμα αυτό θα ήταν μια καλή ευκαιρία να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στους συναδέλφους της ελληνικής Vogue, που με το πέμπτο τεύχος που κυκλοφόρησε προχθές με την «Καθημερινή» της Κυριακής έχουν ήδη αποδείξει ότι συλλαμβάνουν τα μηνύματα της εποχής. Με τις σελίδες της, η ελληνική Vogue μεταδίδει ένα μήνυμα υποστήριξης σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας που δεν θέλει να δεσμεύεται από την παραδοσιακή «κανονικότητα», που περιορίζει τις κάθε είδους επιλογές εικόνας και ουσίας.
Με δεδομένη την επίμονη ελληνική ροπή στην παθητική αποδοχή μιας φοβικής ομοιομορφίας, από το ντύσιμο ώς τις απόψεις σχεδόν για τα πάντα, η Vogue, χωρίς να κραυγάζει, επιτελεί έργο δίνοντας ιδέες, αλλά και θάρρος σε όσες γυναίκες επιμένουν να υιοθετούν έναν προσωπικό βηματισμό, μακριά από τους κάθε λογής ιστούς των περιοριστικών αντιλήψεων. Δεν πρόκειται απλώς για «μόδα», αφού η μόδα είναι μέσο και το μέσο γίνεται το μήνυμα για μιαν άλλη στάση ζωής που ξεφεύγει από το ένδυμα και απλώνεται σε όλα, και κυρίως στις σχέσεις και στις αποφάσεις.
Σε ανάλογο κλίμα, ο διευθυντής του αγγλικού περιοδικού, ο πρώτος άνδρας διευθυντής της Vogue, αποφάσισε να καλέσει ως guest editor για το τεύχος Σεπτεμβρίου τη δούκισσα του Σάσεξ, Μέγκαν Μαρκλ, και να εικονογραφήσει το εξώφυλλο με προσωπικότητες που συμβολίζουν «δυνάμεις της αλλαγής» (όχι, προφανώς, με την πάλαι ποτέ πασοκική έννοια), από την Τζέιν Φόντα μέχρι την Γκρέτα Τούνμπεργκ.
Το τεύχος συμπληρώνεται από τις συνεντεύξεις που έδωσαν η Μισέλ Ομπάμα και η Τζέιν Γκούνταλ στην πρώτη γυναίκα με μητέρα μαύρη που έγινε μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας. Σαφές πολιτικό μήνυμα από τη Vogue υπέρ της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, της ελευθερίας και της απροκατάληπτης ατομικότητας.
Αλληλούια!

- το κείμενο του Π. Παπαδόπουλου είναι από την «Καθημερινή» (30.7.2019)