ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Eίμαστε απέναντι στο «επιτελικό» σας κράτος

Πολύ θόρυβος από μεριάς κυβέρνησης και ΥΠΕΣ, σχετικά με την ενίσχυση του επιτελικού χαρακτήρα του κράτους ή με την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ, καθώς θέλει να επισκιάσει το γεγονός ότι όλα αυτά είναι ενταγμένα, σε μια στρατηγική πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης βασικών.. οργανισμών και υπηρεσιών του δημοσίου και αφυδάτωσης βασικών λειτουργιών του που σχετίζονται με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών.
Όταν γίνεται συζήτηση για το λεγόμενο επιτελικό κράτος είναι ξεκάθαρο ότι αποκρύπτεται ο ταξικός χαρακτήρας των πολιτικών που υπηρετεί στις σημερινές συνθήκες και μεταφέρεται το πεδίο της συζήτησης στον τρόπο της στελέχωσης των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης και ανάδειξης της υπηρεσιακής της ιεραρχίας, στον έλεγχο των λειτουργιών της και στη διαφάνεια των αποφάσεων και των πράξεών της, πράγματα για τα οποία δεν είμαστε αδιάφοροι και αποτελούν στοιχειώδεις λειτουργίες στις σημερινές συνθήκες της ψηφιακής εποχής και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν στοιχεία μιας ουσιαστικής πολιτικής που θα πρέπει να παρουσιάζεται μάλιστα ως πραγματική μεταρρυθμιστική τομή, πολύ περισσότερο που ταυτόχρονα βλέπουμε τη συγκέντρωση εξουσιών στο γραφείο του πρωθυπουργού!
Αποκρύπτουν όμως τον πραγματικό στόχο, σχετικά με το επιτελικό κράτος, που δεν είναι άλλος από την παραμονή και ενίσχυση κυρίως των υπηρεσιών που ασκούν δημόσια εξουσία, καθώς και των κατασταλτικών του μηχανισμών, για να διεκπεραιώνει και να υλοποιεί γρήγορα και αποτελεσματικά τις απαιτήσεις των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, προωθούν τη διαμόρφωση μιας ανώτατης υπηρεσιακής ιεραρχίας, ξεκομμένης από το βασικό σώμα των εργαζομένων στο Δημόσιο, με ειδικές αμοιβές και προνόμια, όπου με θέρμη και ζήλο θα υπηρετεί αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι ταυτόχρονα το κράτος αποσύρεται από την άσκηση δημόσιων πολιτικών στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Πρόνοιας, του Περιβάλλοντος και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, της Υποστήριξης, της Συντήρησης και της Φύλαξης των υποδομών του από το ίδιο και τους ΟΤΑ, της Διαχείρισης των Απορριμμάτων κλπ.
Οι εργαζόμενοι και ο ελληνικός λαός δεν υποφέρουν μόνο από την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία.
  • Υποφέρουν και από ένα κράτος που υπερφορολογεί τους αδύναμους και κάνει τα στραβά μάτια ή φοροαπαλλάσσει το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Υποφέρουν, γιατί, για την μόρφωση των παιδιών τους, πρέπει να καταβάλουν πολλαπλάσια απ’ αυτά που παρέχει το κράτος.
  • Υποφέρουν, γιατί δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς από τη δουλειά τους, γιατί είναι άνεργοι και γιατί οι νέοι και οι νέες μεταναστεύουν στον εξωτερικό για να βρουν μια δουλειά για να ζήσουν.
  • Γνωρίζουν επίσης καλά οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ότι, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, που αυτοί υπέστησαν τη βίαιη μείωση των μισθών και των συντάξεών τους και βρέθηκαν στην ανεργία, αυτό έγινε για να διασωθούν οι τράπεζες και να διασφαλιστούν τα κέρδη και τα προνόμια της οικονομικής ολιγαρχίας της χώρας μας.
  • Εξανίστανται ακόμα όταν η δικαιοσύνη ρίχνει στα μαλακά τους εκπροσώπους της οικονομικής και πολιτικής ελίτ της χώρας μας, καθώς και τα όργανά τους (βλέπε αποφυλάκιση Κορκονέα) ή όταν γίνεται «βιομηχανία» έκδοσης αποφάσεων που χαρακτηρίζουν ως παράνομες και καταχρηστικές όλες τις απεργίες των εργαζομένων.
  • Αγανακτούν όταν δεν γίνεται κουβέντα για τις στρατιές των αποσπασμένων και των μετακλητών υπαλλήλων και συμβούλων, που παρασιτούν στις αυλές της εξουσίας, αλλά και για τα οικονομικά και άλλα προνόμια του πολιτικού προσωπικού που στοχεύουν στην δημιουργία μιας ειδικής κάστας με ιδιαίτερα προνόμια που προσκολλάται κάθε φορά στα κόμματα εξουσίας.
Το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) είναι απέναντι σ’ αυτό το κράτος, που με τις νεοφιλελεύθερες συνταγές και δοξασίες της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα, καταδυναστεύει το λαό μας, ενώ στέκεται αποίκω απέναντι στους ισχυρούς.
Είναι ακόμη απέναντι σε μια κυβέρνηση, που ανακάλυψε ότι, για τα κακώς κείμενα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φταίει ακόμα και αυτή η κουτσουρεμένη απλή αναλογική και όχι η υποστελέχωση και υποχρηματοδότησή της. Γι’ αυτό, υποβαθμίζει την εξουσία των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, ενισχύει των αποφασιστικό ρόλο των επιτροπών Δήμων και Περιφερειών.
 
Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής
31 Ιουλίου 2019