ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Ο Βαγγέλης και το άσυλο

Μία εβδομάδα μετά τον απροσδόκητο θάνατο του συναδέλφου μας, Βαγγέλη Καραγεώργου, η «Εφ.Συν.» θυμάται μια νεανική του περιπέτεια από το μακρινό 1985, όταν είχε συλληφθεί για το... βαρύτατο αδίκημα της αφισοκόλλησης αλλά απελευθερώθηκε από συντρόφους του μέσα από το περιπολικό και μάλιστα του έμειναν...
λάφυρο οι χειροπέδες. Το περιστατικό είχε προκαλέσει παραλήρημα στα δεξιά ΜΜΕ.
Ηταν ένα έλασσον επεισόδιο του φοιτητικού κινήματος της ύστερης Μεταπολίτευσης, με συμπρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Καραγεώργο, τον συνάδελφο στην «Εφ.Συν.» που μας άφησε απροσδόκητα πριν από λίγες μέρες - έστω κι αν, για ευνόητους λόγους, δεν πρόκειται να βρείτε το ονοματεπώνυμό του στα σχετικά δημοσιεύματα των ημερών. Μικροεπεισόδιο, είπαμε· αρκετά διαφωτιστικό όμως για τις συνθήκες και τα διακυβεύματα της εποχής, και επιπλέον εξαιρετικά επίκαιρο -η Ιστορία, γαρ, κύκλους κάνει.
Βρισκόμαστε στις 4 Μαρτίου 1985, εποχή που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της (κατά τα άλλα άκρως αντιπολιτευόμενης) Ν.Δ., είχε εξαπολύσει πανελλαδική εκστρατεία καταστολής της πολιτικής αφισοκόλλησης -με στόχο, εννοείται, τις αφίσες της μαζικότατης τότε Αριστεράς, κοινοβουλευτικής κι εξωκοινοβουλευτικής.
Ως πρόσχημα για το μέτρο είχε χρησιμοποιηθεί το ξεσάλωμα των ίδιων αυτών κομμάτων εξουσίας που παρίσταναν τώρα τους τιμητές, κατά τις ευρωεκλογές του προηγούμενου Ιουνίου -όταν δεν είχαν αφήσει τοίχο για τοίχο και κολόνα για κολόνα δίχως τη φάτσα των ηγετών τους. Οπως ήταν αναμενόμενο, τα θύματα της απαγόρευσης -από το ΚΚΕ μέχρι τους αναρχικούς- σήκωσαν με τη σειρά τους το γάντι, αρνούμενα να αποδεχτούν τον υστερόβουλο αυτό «εκσυγχρονισμό».
Δεκαεννιάχρονος φοιτητής της Θεολογικής και μέλος της τροτσκιστικής Οργάνωσης Σοσιαλιστική Επανάσταση (ΟΣΕ), ο Βαγγέλης αφισοκολλούσε εκείνο το βραδάκι -γύρω στις 6.30 μ.μ., κατά τις εφημερίδες- μαζί με συντρόφους του έξω από τη Νομική, το κτίριο που φιλοξενούσε τότε σχεδόν όλες τις θεωρητικές σχολές του ΕΚΠΑ.
Τη συνέχεια της υπόθεσης αντιγράφουμε από τη δεξιότατη «Ακρόπολι» της επομένης, που αξιώθηκε να αναδείξει την είδηση σε κραυγαλέο πρωτοσέλιδο με τον τρομοκρατικό τίτλο «Αρπαξαν κρατούμενους από περιπολικά»
- διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου που υπογράφει ο Τάσος Κωστόπουλος και δείτε φωτογραφιες στην ΕφΣυν ΕΔΩ