ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 3 Αυγούστου 2019

Η «σακούλα» σκοτώνει την ενημέρωση και την εφημερίδα

Το ερώτημα ακούγεται όλο και πιο έντονα από αυτούς που ανησυχούν (ή προσποιούνται…) για τις χαμηλές κυκλοφορίες των εφημερίδων. «Πόσες θα μείνουν;» Οι μισοί από αυτούς που ρωτούν και ανησυχούν εάν έδιναν 1,20 στο περίπτερο δεν θα χρειαζόταν να μπουν στον κόπο να ρωτήσουν. Οι εφημερίδες θα είχαν και πάλι ικανοποιητικές κυκλοφορίες. Τις αξίζουν όμως;
Εδώ και πολλά χρόνια έπαψαν να είναι εφημερίδες. Ο ρόλος τους ήταν να ενημερώνουν τον..
αγουροξυπνημένο αναγνώστη ή αυτόν που γυρνούσε σπίτι από τη δουλειά το μεσημέρι κι ήθελε να χαλαρώσει διαβάζοντας τις ειδήσεις της ημέρας. Υπήρχαν πρωινές (κυκλοφορούσαν γύρω στις 7) και απογευματινές (γύρω στις 12 το μεσημέρι). Σήμερα κυκλοφορούν όλες μαζί αλλά τα νέα είναι ήδη… παλιά!
Αρκεί ένα κομπιούτερ ή ένα κινητό και τα μαθαίνεις σε πραγματικό χρόνο μαζί με τους ανθρώπους που γράφουν τις ειδήσεις και πολύ πριν αυτούς που θα σχεδιάσουν τη σελίδα, θα αξιολογήσουν την είδηση και θα την στείλουν στο τυπογραφείο για να τυπωθεί.
Οι εφημερίδες προσπάθησαν να γίνουν μετα-εφημερίδες, οι περισσότερες με λάθος τρόπο. Απεμπόλησαν, στο όνομα της νέας εποχής, τη μαχητικότητά τους. Έγιναν περιοδικά και μάλιστα σε χαρτί εφημερίδας, πούλησαν στοκαρισμένα cd και dvd, εγκυκλοπαίδειες, λεξικά, γενικά ότι έχανε την αξία του στο… παρά πέντε έβρισκε καταφύγιο σε αυτές. Τυλίχτηκαν σε νάιλον σακούλα για να μην… σκορπούν οι προσφορές κι αντί για μανταλάκι (που δεν τις άντεχε) μπήκαν στο ράφι δίπλα στο «μαγικό κουτί», τις συσκευασίες δηλαδή που απευθύνονται στους πιτσιρικάδες και περιέχουν μικρά δώρα. Με τον καιρό εκτός από το μανταλάκι δεν τις άντεχε κι ο αναγνώστης.
- διαβάστε περισσότερα και δείτε φωτογραφίες στο pasatempo.wordpress