ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Πρόταση νόμου για δημοσιογράφους στους Δήμους

Μετά τη συνάντηση της ΠΟΕΣΥ με τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κύριο Στέλιο Πέτσα, η ΠΟΕΣΥ απέστειλε σήμερα πρόταση για νομοθετική ρύθμιση των ζητημάτων που αφορούν στην απασχόληση των δημοσιογράφων σε Δήμους.
Πρόκειται για θέμα που είχε συζητηθεί μεταξύ άλλων στη συνάντηση με τον υπουργό.
Η προτεινόμενη νομοθετική..
ρύθμιση έχει ως εξής:

Τροποποίηση του ν.3584/2007
1. Στο άρθρο 10 του ν.3584/2007 προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής: «9. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που εγκρίνεται με πράξη του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας, ύστερα από γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, συστήνεται στους Δήμους, ασχέτως πληθυσμού, Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και ΜΜΕ. Το Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και ΜΜΕ, υπάγεται απευθείας στον Δήμαρχο και στελεχώνεται υποχρεωτικά από δημοσιογράφους, που φέρουν την ιδιότητα μέλους δημοσιογραφικών Ενώσεων-μελών της ΠΟΕΣΥ και προσλαμβάνονται, κατά τις κείμενες διατάξεις. Με την ίδια ως άνω απόφαση συστήνονται οι αναγκαίες για την στελέχωση του Αυτοτελούς Γραφείου θέσεις.
Σε Δήμους με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους για την στελέχωση του Αυτοτελούς Γραφείου Τύπου συστήνεται μία θέση ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Δημοσιογράφων, σε Δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους συνιστώνται δύο θέσεις ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Δημοσιογράφων και σε Δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 100.00 κατοίκων συνιστώνται πέντε τουλάχιστον θέσεις ΠΕ ή ΤΕ ή ΔΕ Δημοσιογράφων.
Αρμοδιότητα του Αυτοτελούς Γραφείου Τύπου και ΜΜΕ είναι η ενημέρωση των δημοτών και κάθε ενδιαφερόμενου για τις δράσεις και τις ενέργειες του Δήμου, η ενίσχυση της διαφάνειας στις σχέσεις του Δήμου με τους δημότες του και η διαχείριση κάθε ζητήματος, που άπτεται της παροχής ενημέρωσης και πληροφόρησης προς τους Δημότες για ζητήματα, που άπτονται της λειτουργίας του Δήμου. Πρόσθετες αρμοδιότητες μπορούν να ανατίθενται στο Αυτοτελές Γραφείο με την απόφαση σύστασης.
Στο Αυτοτελές Γραφείο Τύπου και ΜΜΕ προΐσταται υπάλληλος ΠΕ Δημοσιογράφων και ελλείψει τέτοιου ΤΕ Δημοσιογράφων και ελλείψει τέτοιου ΔΕ Δημοσιογράφων. Με την απόφαση σύστασης του πρώτου εδαφίου της παρούσας μπορούν να ορίζονται τυχόν πρόσθετα προσόντα πρόσληψης, όπως ειδική εμπειρία σε θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και η κατηγορία, στην οποία ανήκουν οι συστηνόμενες θέσεις».