ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Το Έθνος ήταν… εξάψυχο!



Το Έθνος είναι ίσως η πιο ταλαιπωρημένη εφημερίδα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου. Το σημερινό τελευταίο του φύλλο δεν είναι το… πρώτο τελευταίο, είναι το έκτο! Τόσες φορές έχει κλείσει η ιστορική εφημερίδα – και αυτό το «ιστορική» δεν είναι καθόλου τυπικό, είναι ουσιαστικό. Εκδόθηκε το 1913 και από τότε έκλεισε το 1916, το 1935, το 1941,  το 1970, το 2017 και, τέλος, το 2019. Πολλές φορές σε αυτά τα χρόνια ταλαιπωρήθηκε από τη λογοκρισία, αλλά και την ταλαιπώρησε! Έπαιξε..
μαζί της για να την παρακάμψει και να την παραπλανήσει. Όπως τον Ιανουάριο του 1970, όταν, όπως διαβάζουμε στο «Πασατέμπος» του Άγγελου Μενδρινού:
«Έρευνα του Χρήστου Οικονόμου με τίτλο "εάν ήμουν δικτάτωρ", δηλαδή εάν "ήμουν Παπαδόπολος". Κανείς δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί για ένα τόσο… αθώο ερώτημα στο οποίο απαντούν εκτός από τον Ακαδημαϊκό Ηλία Βενέζη, ο Πέτρος Γαρουφαλιάς, ο άνθρωπος που προκάλεσε την Αποστασία και οι υπερδεξιοί Θρασύβουλος Τσακαλώτος και Κώστας Μανιαδάκης! Να τιμωρήσεις μια εφημερίδα που δίνει βήμα σε τόσους υπερ-δεξιούς και χωρίς να το ζητήσεις μάλιστα;»
Διαβάστε εδώ, στο pasatempo.wordpress, τους λόγους που οδήγησαν στις προηγούμενες πέντε αναστολές έκδοσης του Έθνους. Μαζί θα βρείτε, όπως πάντα στο «Πασατέμπος» αρχειακό υλικό, τόσο πλούσιο ίσως όπου πουθενά αλλού. Από εκεί και το απόκομμα που εικονογραφεί τούτο το θέμα.
- από το harddog