ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Συνέργειες με ιδιώτες στα δημόσια ΜΜΕ

Νέα εταιρία για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ με αλλαγές στο σχήμα και τις δομές

Ανακοίνωση της παράταξης της ΕΣΗΕΑ «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων»:

"Έκρυψαν τα " δυσάρεστα νέα" για την ΕΡΤ (στον αέρα η ΚΥΑ συμψηφισμού για την περίοδο 2013-15 , το ανταποδοτικό τέλος, το προσεχές ιδιοκτησιακό σχήμα και οι δομές της..) και τους ιδιώτες..
επενδυτές στο ΑΠΕ.
ΕΠΝΙΞΑΝ στον αέρα την πρόταση της ΚΕΔ για νομοθετική ρύθμιση του 2% στον ΕΔΟΕΑΠ και την ίδια ώρα κόβουν εφάπαξ και καθιερώνουν, μέχρι στιγμής για τους νέους, με τη (νοητή κεφαλαιοποίηση) συντάξεις-ψίχουλα όπως και στο Δημόσιο.
Αυτό καταγγέλλει η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (ΚΕΔ), επισημαίνοντας, το «ΟΛΙΣΘΗΜΑ ΝΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ κ. Στ. Πέτσα» η οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο απόγευμα στο κτίριο της Γ. Γ. Ενημέρωσης-Επικοινωνίας».
Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι το θεσμικό πλαίσιο για την ΕΡΤ θα έχει ως βάση αυτό που ίσχυσε για την ΝΕΡΙΤ, κατά την περίοδο του Μαύρου της ΕΡΤ, το οποίο δεν θέλησε να αλλάξει και η προηγούμενη κυβέρνηση , με μόνη εξαίρεση εργασιακά θέματα κάτω από την πίεση της ΠΟΕΣΥ ,της ΠΟΣΠΕΡΤ και δημοσιογράφων της ΕΡΤ, που διαδραμάτισαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ΕΡΤ –OPEN και στην ΕΡΤ3.Τις μεταβολές σε αυτά θα τις αναλάβει η όποια νέα διοίκηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αλλαγή διοίκησης συνδέεται και με την αξιοποίηση προσώπων από την συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη «ΔΤ» και στη ΝΕΡΙΤ, μεταξύ των οποίων αναφέρεται και το όνομα του κ. Θ Φορτσάκη.
Καταστατικές μεταβολές αναμένονται και στο ΑΠΕ ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν συνέργειες με ιδιώτες.
Την Πέμπτη το βράδυ εκδόθηκε ανακοίνωση από την ΕΣΗΕΑ που απηχεί τις θέσεις της πλειοψηφίας του ΔΣ και στην οποία η κυρία που την έγραψε, ερμηνεύει αυθεντικά όσα δεν είπε ο υφυπουργός και δίνοντας τη δική της Μάχη γράφει μεταξύ άλλων ότι:
«...Η πρώτη αυτή συνάντηση γνωριμίας έγινε σε θετικό κλίμα και εκδηλώθηκε και από τις δύο πλευρές η διάθεση για στενή συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπίζονται τα θέματα που αφορούν τον δημοσιογραφικό κλάδο, ο οποίος έχει πληρώσει και πληρώνει ακόμη πολύ ακριβά την πολυετή οικονομική κρίση…». Πληρώνει όμως και την πλειοψηφία του ΔΣ , τη οποία βέβαια ψήφισε, επισημαίνει η ΚΕΔ.
Η εξέλιξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι στην πλειοψηφία συμμετέχουν και δύο μέλη που εκφράζουν τις θέσεις του Σύριζα, το ένα από τα οποία προσπάθησε να εκμαιεύσει κάποιες απαντήσεις από τον υφυπουργό, όταν άρχισε να φαίνεται ότι είναι στον αέρα η ΚΥΑ για τους εργαζόμενους της ΕΡΤ και ως εκ τούτου , κατά τον κ. Πέτσα, θα παραμείνει προς το παρόν, η διοίκηση Δρόσου για να αντιμετωπίσει τα θέματα που είναι εκκρεμή. Μετά τις παρατηρήσεις που της έκανε ο υφυπουργός δεν συνέχισε!..
Προηγήθηκε όμως πριν την συνεδρίαση του ΔΣ, επιστολή του π. Α’ Αντιπροέδρου της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τσαλαπάτη που αποκάλυψε την επεισοδιακή -όπως εξελίχθηκε- συνάντηση του υφυπουργού Σ. Πέτσα με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.
Παρά τα «δυσάρεστα νέα» για όσα προμηνύονται στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, τις εφημερίδες τα ιδιωτικά ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ, οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ συμφώνησαν τελικά στη συνάντηση ότι δήθεν «δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας!!..»
Καταγγέλλεται ειδικότερα η τοποθέτηση του υφυπουργού, οποίος κατά τη συνάντηση, αποκάλεσε την συνδικαλιστική κριτική για το θέμα της υπαγωγής της ΕΡΤ του ΑΠΕ και της ΓΓ Ενημέρωσης και της ΕΥΠ στον Πρωθυπουργό ( ΠΔ 81/2019 ) ως προπαγάνδα, με την πρόεδρο και τις δύο αντιπροέδρους της να συναινούν αλλά και με την εκκωφαντική σιωπή άλλων δύο μελών του προεδρείου να προσχωρούν.
Το τελευταίο ΦΕΚ με τις αρμοδιότητες του κυβερνητικού εκπροσώπου είχαν φροντίσει οι συνεργάτες του, να υπάρχει σε μερικά σκόρπια αντίγραφα στο τραπέζι της σύσκεψης!...
Αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Οι αρμοδιότητες παραμένουν στο γραφείο του Πρωθυπουργού( ΠΔ 89/2019) και απλώς έχουν εκχωρηθεί με απόφαση του (Υ18/2019 Β 3008) η οποία δημοσιεύθηκε στις 23 Ιουλίου, στον κ. Στ. Πέτσα και μπορεί να ανακληθούν η να τροποποιηθούν με άλλη απόφαση.
Το μεγάλο σοκ της συνάντησης πάντως προέκυψε όταν απέναντι στην αμηχανία του υπουργού να αποδεχτεί πρόταση για νέα νομοθετική ρύθμιση του 2% , ώστε μαζί με την περίθαλψη να εξασφαλιστούν εφάπαξ, συντάξεις και παροχές πρόνοιας (για ανέργους κλπ) προέκυψε παρέμβαση του προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ και της προέδρου της ΕΣΗΕΑ. Συμφώνησαν ο πόρος του 2% , επί του τζίρου των επιχειρήσεων να παραμείνει, όπως τον έχει ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση μόνο για την περίθαλψη. Αντί γι αυτό, αντέτειναν, να δοθούν οικονομικά κίνητρα (ζεστό χρήμα) στους εργοδότες για να μην δυσαρεστούνται!..
Τι δεν καταλαβαίνετε συνάδελφοι; Eσείς τους ψηφίσατε.
28/07/2019
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"