ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

N. Kαρούτζος: Επικίνδυνοι ερασιτεχνισμοί στον ΕΔΟΕΑΠ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε ανακοίνωση του μέλος ΔΣ και πρώην προέδρου ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Νίκου Καρούτζου:
"Με αφορμή την πρόσκληση του ΕΔΟΕΑΠ για επικαιροποίηση διαδικτυακά των στοιχείων όλων των ασφαλισμένων λόγω της αδυναμίας του Οργανισμού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αναλογιστικής μελέτης η οποία έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί..
στα τέλη του 2018,απέστειλα στον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, την παρακάτω επιστολή την οποία και δημοσιοποιώ προκειμένου οι ασφαλισμένοι να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον Οργανισμό εν όψει πολύ κρίσιμων εξελίξεων.
Αθήνα 31/1/2019
Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά από το περασμένο καλοκαίρι σας είχα επισημάνει την αναγκαιότητα συμπλήρωσης απογραφικών στοιχείων από τους νέους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ. Μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει ώστε ο Οργανισμός να διαθέτει πλήρη στοιχεία των άμεσα ασφαλισμένων και των εξαρτώμενων μελών τους και τη διακόψατε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας.
Ταυτόχρονα προχωρήσατε στην ένταξη των νέων μελών με αυτόματο τρόπο μέσω του ΕΦΚΑ ο οποίος δεν διέθετε στην συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων μας στοιχεία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν μεταφέρθηκε κανένα στοιχείο για τα εξαρτώμενα-έμμεσα μέλη (σύζυγοι-τέκνα). Μάλιστα είχαμε τη δική σας επανειλημμένη διαβεβαίωση αλλά και της Διευθύντριας του Οργανισμού ότι τα στοιχεία που λάβαμε είναι επαρκή.
Δυστυχώς οι επανειλημμένες εκκλήσεις μας και οι ενστάσεις για τους σοβαρούς κινδύνους που κρύβει μια διαδικασία που δεν έχει σχεδιαστεί και μελετηθεί επαρκώς δεν εισακούστηκαν τόσο από εσάς όσο την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
Αποτέλεσμα αυτού σήμερα είναι πρώτον να προκαλούνται σοβαρές δυσλειτουργίες στην εξυπηρέτηση των νέων ασφαλισμένων μας και ταυτόχρονα να είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί η αναλογιστική μελέτη που προβλέπεται από το νόμο και το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ. Μια αναλογιστική μελέτη που οφείλατε να έχετε ολοκληρώσει από το τέλος του 2018 ώστε να έχει συνταχθεί προϋπολογισμός και ο Οργανισμός να λειτουργεί ομαλά και χωρίς κινδύνους να βρεθεί απόλυτα εκτεθειμένος νομικά ειδικά μάλιστα εν όψει της συζήτησης της προσφυγής στο ΣτΕ σωρείας εργοδοτών και εργοδοτικών οργανώσεων κατά της εισφοράς 2% επί του κύκλου εργασιών.
Δυστυχώς όμως και σήμερα συνεχίζετε να λειτουργείτε ερασιτεχνικά και χωρίς σχέδιο. Ανεβάσατε μια εφαρμογή στο διαδίκτυο και καλείτε τους ασφαλισμένους να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους έως την 15η Φεβρουαρίου κάνοντας χρήση των κωδικών taxisnet. Πέραν της ανησυχίας των ασφαλισμένων για τυχόν υποκλοπή των κωδικών taxisnet στην οποία οφείλετε να απαντήσετε επαρκώς και τεκμηριωμένα έχετε υποπέσει σε ολέθρια σφάλματα.
Πρώτον, ζητάτε από τους ασφαλισμένους ημερομηνία έναρξης ασφάλισης, η οποία όμως δεν πιστοποιείται από πουθενά και πιθανότατα δεν την γνωρίζουν.
Δεύτερον, δεν ζητούνται στοιχεία για ασφάλιση σε κλάδο εφάπαξ προγενέστερα της εφαρμογής του νόμου 4498/2017 για τον ΕΔΟΕΑΠ ώστε να διαπιστωθεί ποιοι και πόσοι ασφαλισμένοι εντάσσονται στον κλάδο εφάπαξ.
Τρίτον, δεν μπορούν να συλλεγούν στοιχεία για τα έμμεσα μέλη μέσω της εφαρμογής και άρα δεν ικανοποιείται το αίτημα των αναλογιστών για πλήρη στοιχεία.
Τέταρτον, προχωρήσατε σε ταυτοποίηση με τους κωδικούς του taxisnet αγνοώντας ότι υπάρχουν γυναίκες άμεσα ασφαλισμένες που δεν διαθέτουν κωδικούς taxisnet, καθώς η φορολογική τους δήλωση υποβάλλεται από το σύζυγο. Έτσι είναι αδύνατο να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία τους αν δεν προσέλθουν στη εφορία να λάβουν κωδικούς taxinsnet.
Πέμπτον και σημαντικότερο, στην εφαρμογή δεν υπάρχουν πλην του IBAN επισυναπτόμενα έγγραφα (πχ αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας) που να διασφαλίζουν την αξιοπιστία των στοιχείων, ενώ πουθενά το απογραφικό δελτίο δεν επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης.
Κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνεστε ότι έχετε προκαλέσει νέο αλαλούμ με τις πρακτικές σας και οδηγείτε τον Οργανισμό σε επικίνδυνα μονοπάτια για τα οποία είστε απόλυτα υπεύθυνος και εσείς και όσα μέλη του ΔΣ υποστηρίζουν τέτοιες επικίνδυνες για τον Οργανισμό ερασιτεχνικές διαδικασίες.
Νίκος Καρούτζος
Μέλος ΔΣ και πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ"