ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Βολική σιωπή

του Τάσου Παππά

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, με τηλεοπτικό μήνυμά του αμέσως μετά την ψήφιση στη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάλεσε τους Ελληνες «να μείνουν ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα» και τους ζήτησε να μείνουν «μακριά από ακρότητες». Σωστή κίνηση. Ωστόσο, για να έχει νόημα η έκκλησή του πρέπει ο ίδιος και το κόμμα του να λειτουργούν..
αναλόγως.
Το παράδειγμα στην πολιτική το δίνουν οι ηγεσίες. Αν αυτές ρίχνουν λάδι στη φωτιά, χρησιμοποιούν εθνικιστικές κορόνες, χαρακτηρίζουν τους αντιπάλους τους προδότες, διστάζουν να αποδοκιμάσουν προκλητικές στάσεις, δεν μετράνε τα λόγια τους, καλλιεργούν κλίμα μισαλλοδοξίας και δεν επαναφέρουν στην τάξη όσους τροφοδοτούν τον φανατισμό, πώς περιμένουν να αντιδράσουν οι πολίτες; Κάνει ο κ. Μητσοτάκης ό,τι απαιτείται για να μείνουν οι Ελληνες ενωμένοι και να επιδείξουν δημοκρατική ωριμότητα; Αυτός, το επιτελείο του, οι ηγετικοί παράγοντες του κόμματός του, οι βουλευτές του καταδικάζουν τις ασχήμιες (φραστικές και πρακτικές); Δυστυχώς όχι. Σε αρκετές περιπτώσεις ο επικεφαλής της Δεξιάς ποιείται την νήσσαν.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιμένει ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση είναι «πιο σκοπιανή από τους Σκοπιανούς». Συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση ο κ. Μητσοτάκης; Αν όχι, οφείλει να το πει και δημοσίως. Η θέση ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική» δεν είναι αλυτρωτισμός; Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι χρυσός, ισοδυναμεί με ανοχή.

Δεν φρόντισε, αν και είχε την ευκαιρία, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από την τοποθέτηση του κορυφαίου στελέχους της παράταξης, Μάκη Βορίδη. Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εσωτερικών της Ν.Δ. η σημερινή κυβέρνηση είναι «κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας». Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πει κάτι τέτοιο. Επιτρέποντας όμως στον κ. Βορίδη να εκστομίζει τόσο σοβαρές καταγγελίες, χωρίς αντίλογο από την πλευρά του, δίνει την εντύπωση ότι δεν ενοχλείται. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι χρυσός, ισοδυναμεί με επιδοκιμασία.

Αφησε ατιμώρητο τον αντιπρόεδρο του κόμματος, Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος αμολώντας κι ένα δάκρυ μάς είπε ότι με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών «χάσαμε τη Μακεδονία». Εχει την ίδια άποψη ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας; Αν διαφωνεί, είναι επιβεβλημένο να το πει χωρίς περιστροφές. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι χρυσός, ισοδυναμεί με επιβράβευση.

Επί δύο μέρες άκουγε χωρίς να αντιδράσει βουλευτές του στη Βουλή και υποψήφιους βουλευτές του στην τηλεόραση να λένε του κόσμου τις ανοησίες και να ασκούνται στο άθλημα της πατριδοκαπηλίας. Αυτός συστήνει δημοκρατική ωριμότητα και οι δικοί του πουλάνε εθνικοφροσύνη επιστρατεύοντας τη ρητορική του Εμφυλίου. Η σιωπή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι χρυσός, ισοδυναμεί με δειλία.

- από την ΕφΣυν