ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2019

Οι ανταποκριτές του ΑΠΕ και τα μπλοκάκια

Επιστολή στην ΕΣΗΕΑ για «δημοσιογράφους πολλών ταχυτήτων»

«Για την επούλωση ενός τραύματος που ήταν ανοιχτό εδώ και 11 χρόνια στους κόλπους του πρακτορείου» έκανε λόγο στην ομιλία του κατά την εκδήλωση της κοπής της πίτας ο πρόεδρος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος. «Ήταν αυτοί που εργάζονταν με μπλοκάκι..
και τώρα, με την συμπαράσταση της πολιτείας, η Βουλή ενέκρινε τροπολογία που ανοίγει το δρόμο για τη μονιμοποίηση τους» είπε ο πρόεδρος και όλοι (και δικαίως) τον χειροκρότησαν.
Την ίδια ώρα πέντε ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ διαμαρτύρονται διότι τους ζητείται να υπογράψουν συμβάσεις παροχής δημοσιογραφικών υπηρεσιών και να αμείβονται με «μπλοκάκι».
Συγκεκριμένα με επιστολή τους προς τον πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη ψύλο και προς την Πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι ανταποκριτές του Πρακτορείου στην Αυστρία (Δημήτρης Δημητρακούδης) στην Γαλλία (Ολυμπία Τσίπηρα) στην Ιταλία (Θεόδωρος Ανδρεάδης - Συγγελλάκης), στις Βρυξέλλες (Μαρία Αρώνη) και στην Λευκωσία (Αριστείδης Βικέτος) γνωστοποιούν και καθιστούν σαφή την άρνησή τους να υπογράψουν την προτεινόμενη σύμβαση, αναφέροντας: «Θεωρούμε την σύμβαση απαράδεκτη και ταπεινωτική, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την πολυετή μας εργασία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όσο και την στήριξη την οποία του παρείχαμε και παρέχουμε διαρκώς, με την ευσυνείδητη εργασία μας, σε έναν τομέα με ειδικές και υψηλές απαιτήσεις».
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής των ανταποκριτών του ΑΠΕ-ΜΠΕ:
"Προς τον πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του ΑΠΕ-ΜΠΕ Μιχάλη ψύλο
Και προς την Πρόεδρο και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ

Στις 22 Ιανουαρίου 2019 λάβαμε επιστολή από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Γενικό Διευθυντή του Μιχάλη Ψύλο, με την οποία μας ζητείται να υπογράψουμε συμβάσεις παροχής δημοσιογραφικών υπηρεσιών και να αμειβόμαστε στο εξής με «μπλοκάκι».
Με την παρούσα επιστολή, οι ανταποκριτές του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Αυστρία (Δημήτρης Δημητρακούδης) στην Γαλλία (Ολυμπία Τσίπηρα) στην Ιταλία ( Θεόδωρος Ανδρεάδης -Συγγελλάκης), στις Βρυξέλλες (Μαρία Αρώνη) και στην Λευκωσία (Αριστείδης Βικέτος) γνωστοποιούμε και καθιστούμε σαφή την άρνησή μας να υπογράψουμε την προτεινόμενη σύμβαση, την οποία θεωρούμε απαράδεκτη και ταπεινωτική, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την πολυετή μας εργασία στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όσο και την στήριξη την οποία του παρείχαμε και παρέχουμε διαρκώς, με την ευσυνείδητη εργασία μας, σε έναν τομέα με ειδικές και υψηλές απαιτήσεις.
Εδώ και μήνες η ηγεσία του Πρακτορείου διακηρύσσει την ανάγκη να διευθετηθεί το ζήτημα της απασχόλησης με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και να τερματιστεί η άτυπη «ομηρία» σημαντικού αριθμού εργαζομένων. Τον περασμένο Δεκέμβριο η κυβέρνηση με σχετική τροπολογία ρύθμισε το θέμα και αποκατέστησε τις ανισότητες μεταξύ των δημοσιογράφων του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ακριβώς αυτή τη στιγμή, η Διεύθυνση του Πρακτορείου αποφασίζει ξαφνικά - και αβάσιμα – να απαξιώσει τους ανταποκριτές του, οι οποίοι, όπως έχει λεχθεί επανειλημμένα, αποτελούν σημαντική προστιθέμενη αξία και συγκριτικό πλεονέκτημά του.
Οι υπογράφοντες διατηρούμε πολυετή συνεργασία με το Πρακτορείο (πάνω από δεκαετία), του οποίου καλύπτουμε σαφώς πάγιες και διαρκείς ανάγκες, με απολαβές σημαντικά κατώτερες των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και της ΚΥΑ για την ΕΡΤ και την ΓΓΕ και φυσικά χωρίς κάλυψη λειτουργικών εξόδων. Είμαστε μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΚ από την οποία ζητάμε σήμερα να προστατέψει τα δικαιώματά μας και την δημοσιογραφική μας υπόσταση.
Η σχέση μας με το Πρακτορείο είναι σταθερή, αμφίδρομη, σε καμία περίπτωση δεν βασίζεται μόνον σε προφορικές συμφωνίες, ενώ συμπεριλαμβάνει την κάλυψη τόσο των μεγάλων γεγονότων των χωρών στις οποίες ζούμε, όσο και θέματα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, έχουμε κατ’ επανάληψη εξασφαλίσει αποκλειστικές συνεντεύξεις και δηλώσεις, ενισχύοντας περαιτέρω το κύρος και το προφίλ του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η επαφή μας με τους αρχισυντάκτες των διαφόρων τμημάτων στην Αθήνα δεν είναι απλώς καθημερινή και διαρκής, αλλά συνίσταται πολύ συχνά στην ανάθεση θεμάτων τα οποία πρέπει να ετοιμάσουμε – όπως και συμβαίνει.
Δεν μπορεί, επομένως, να ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι οι ανταποκριτές του Πρακτορείου δεν αποτελούμε αναπόσπαστο κομμάτι της πάγιας καθημερινής λειτουργίας του και νομίζουμε ότι είναι απολύτως λογικό και θεμιτό να ζητούμε να συμπεριληφθούμε στους συναδέλφους των οποίων η σχέση εργασίας θα μετατραπεί σε Αορίστου Χρόνου. Έπειτα από τόσα χρόνια – όλοι εργαζόμαστε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ περισσότερο από δεκαετία - θα περιμέναμε να έχουμε προ πολλού τακτοποιηθεί σε μόνιμες θέσεις και όχι να μετατρεπόμαστε ξαφνικά σε εξωτερικούς «συνεργάτες», χωρίς εγγυήσεις και δικαιώματα.
Ένα εθνικό, δημόσιο Πρακτορείο δεν επιτρέπεται ασφαλώς να απασχολεί δημοσιογράφους πολλών ταχυτήτων. Κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον αντιδεοντολογικό, αθέμιτο και βεβαίως ταπεινωτικό. Κάνουμε άλλωστε όλοι την ίδια ακριβώς δουλειά -με απαράλλαχτες υποχρεώσεις και αντικείμενο εργασίας- με τις συναδέλφους μας στο Λονδίνο και στο Βερολίνο, οι οποίες είναι μόνιμες δημοσιογράφοι του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω αντικειμενικά στοιχεία, είμαστε βέβαιοι ότι, τελικά, η διεύθυνση του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα αποφασίσει να μας συμπεριλάβει στις μονιμοποιήσεις που το Πρακτορείο ετοιμάζεται να εγκρίνει το επόμενο διάστημα. Διότι θεωρούμε ότι είναι και η μόνη έντιμη, ηθική και δίκαιη επιλογή.
Μετά τιμής
Δημήτρης Δημητρακούδης, Μαρία Αρώνη, Ολυμπία Τσίπηρα,

Θεόδωρος Ανδρεάδης - Συγγελλάκης, Αριστείδης Βικέτος"