ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019

Ο γείτονάς μου, ο τουρίστας

Γειτονιές της Αθήνας έχουν γίνει τουριστικοί προορισμοί. Η βραχυχρόνια μίσθωση ήρθε για να μείνει; Και τι φέρνει μαζί της;
Η ομάδα της εκπομπής «ΕΡΤ Report» ανιχνεύει το παγκόσμιο φαινόμενο της οικονομίας διαμοιρασμού, που μέσα στην κρίση διαμοίρασε εισόδημα, στήριξε νοικοκυριά, συντήρησε περιουσίες και πλέον εξελίσσεται ραγδαία σε βαριά βιομηχανία..

Η Εμμανουέλλα Αργείτη, η Μαρίνα Δεμερτζιάν και η Μάχη Νικολάρα περπατούν σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που αλλάζουν. Μιλούν με κατοίκους που παρακολουθούν την αλλαγή αμφίθυμοι και διηγούνται πώς οι ντόπιοι σιγά-σιγά φεύγουν ή εκδιώκονται για να δώσουν τη θέση τους σε τουρίστες. Τουρίστες που έρχονται για να «ζήσουν σαν τους ντόπιους».
Καταγράφουν την έκρηξη των τιμών στα ακίνητα. Την έλλειψη στέγης. Ταξιδεύουν στα Χανιά, όπου οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκουν πού να μείνουν, και στην Πορτογαλία, όπου η βραχυχρόνια μίσθωση έχει ρυθμιστεί νομοθετικά από το 2008. Το ιστορικό κέντρο της Λισαβόνας έχει, ωστόσο, αλωθεί.
Οι τρεις ρεπόρτερ αναζητούν πρακτικές και προτάσεις για μια βιώσιμη ανάπτυξη και στον τουρισμό.
Παρουσίαση-αρχισυνταξία: Εμμανουέλλα Αργείτη, Μαρίνα Δεμερτζιάν, Μάχη Νικολάρα.
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος. Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Παπαδημητρίου.
Ημερομηνία μετάδοσης: EΡΤ1, Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019, στις 22:00