ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

«Gimme Danger»: το εκρηκτικό ντοκιμαντέρ του Τζιμ Τζάρμους στην ΕΡΤ2

The Stooges και Ίγκι Ποπ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Οι The Stooges ήταν ένα rock ‘n’ roll συγκρότημα που ξεπήδησε μέσα από την «πολιτιστική επανάσταση» των ’60s, προερχόμενοι από το Αν Άρμπορ του Μίσιγκαν. Το δυναμικό και επιθετικό ροκ που έπαιξαν έφτανε για να βάλει φωτιά στο μουσικό τοπίο της εποχής εκείνης.
Παίζοντας ένα μείγμα από ροκ, μπλουζ, r’n’b και free jazz, το...
συγκρότημα «φύτεψε» τον σπόρο για το πανκ και το alternative rock, δύο μουσικά είδη που κυριάρχησαν στις επόμενες δεκαετίες.
Το ντοκιμαντέρ του Τζιμ Τζάρμους «Gimme Danger» ξεδιπλώνει την ιστορία των The Stooges, ενός εκ των μεγαλύτερων rock ‘n’ roll συγκροτημάτων όλων των εποχών, μέσα από το πολιτιστικό, πολιτικό, ιστορικό και μουσικό πρίσμα.
Επίσης, βλέπουμε τις περιπέτειές τους, τις σχέσεις μεταξύ των μελών, τα «κατορθώματά» τους, τους λόγους πίσω από τις επιτυχίες, τις μουσικές εμπνεύσεις τους, καθώς και την κληρονομιά που άφησαν στη μουσική εν γένει.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Τζιμ Τζάρμους:
Καμία άλλη μπάντα στην ιστορία της rock ’n’ roll μουσικής δεν μπόρεσε να συναγωνιστεί αυτόν τον συνδυασμό που πρόσφεραν οι The Stooges: βαρύς, αρχέγονος παλμός, δυναμική ψυχεδέλεια, ένα κράμα μπλουζ με ροκαμπίλι, σύντομοι αλλά γεμάτοι νόημα πλήρεις στίχοι, και μια α λα λεοπάρδαλης ιαχή ανθρώπων τύπου Νιτζίνκσι, Μπρους Λι, Χάρπο Μαρξ και Αρθούρου Ρεμπό. Δεν υπάρχει πριν από τους The Stooges, ενώ όσοι εμπνεύστηκαν απ’ αυτούς έχουν ακόμα δρόμο μπροστά τους.
Το «Gimme Danger» είναι περισσότερο ένα «δοκίμιο» παρά μια καταγραφή. Είναι το δικό μας γράμμα αγάπης προς το σπουδαιότερο, ενδεχομένως, συγκρότημα της ροκ ιστορίας. Παρουσιάζει τις ιστορίες τους, τις επιρροές τους, το αποτύπωμά τους και αρκετά βίντεο και φωτογραφίες που βγαίνουν για πρώτη φορά στη δημοσιότητα. Όπως οι The Stooges και η μουσική τους, το «Gimme Danger» είναι λίγο άγριο, βρόμικο, συναισθηματικό, αστείο, πρωτόγονο και αρχέγονα φτιαγμένο. Ζήτω οι The Stooges!
Tο μουσικό ντοκιμαντέρ του Τζιμ Τζάρμους (παραγωγής ΗΠΑ 2016) για το θρυλικό συγκρότημα The Stooges και τον Ίγκι Ποπ θα μεταδοθεί το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019, στις 23:45 από την ΕΡΤ2
Σκηνοθεσία-σενάριο: Τζιμ Τζάρμους.
Φωτογραφία: Τομ Κρέγκερ.
Μοντάζ: Αφόνσο Γκονσάλβες, Άνταμ Κέρνιτζ.
Παραγωγοί: Χοσέ Ιμπάνιεζ, Κάρτερ Λόγκαν, Φερνάντο Σαλίτσιν, Ρομπ Γουίλσον.
Παίζουν: Ίγκι Ποπ, Ρον Άσετον, Μάικ Γουάτ, Σκοτ Άσετον, Ντάνι Φιλντς.
Διάρκεια: 100΄