Από πού πηγάζει η τόλμη του Καψή;
 

Το ΠΑΣΟΚ απουσίασε από την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Παντελή Καψή “Η πτώση” που αναφέρεται στην κατάρρευση του το 2011. Το γεγονός ότι περιέχει αποκαλύψεις για το

παρασκήνιο της σύγκρουσης Βενιζέλου-Παπανδρέου το 2007 και για το ρόλο της διαπλοκής φέρνει σε αμηχανία τη Χαριλάου Τρικούπη, σε δύσκολη θέση τον Ευ. Βενιζέλο και σε αμηχανία τους περισσότερους στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που γι αυτο δεν πέρασαν από το Public στην πλατεία Συντάγματος.

Παρούσα ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και έκανε μεγάλη εντύπωση το ενδιαφέρον που έδειξε για τα άδυτα της κεντροαριστεράς. Κατά τα άλλα, έλειπαν τα πολιτικά πρόσωπα παρόλο που το βιβλίο είναι μόνο πολιτικό.

Η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, που μίλησε για το βιβλίο, υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την ευθύνη του για τη διαμόρφωση μιας κουλτούρας υπερκαταναλωτισμού με δανεικά. Η άποψη της για την εποχή των μνημονίων είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ιστορική του ευθύνη. “Είμαστε περήφανοι γι αυτό που κάναμε” είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι “η δημοκρατία μας άντεξε και πρέπει να είμαστε περήφανοι γι αυτό σαν Έλληνες”.

Κατά τη γνώμη της, “το στοίχημα της κρίσης ήταν μετά την κρίση να αρνηθούμε την κουλτούρα του “δώσε-δώσε-δώσε κι έχει ο θεός”. Αυτό προϋπέθετε ανάλυση των αιτίων της κρίσης. Αυτή η ανάλυση δεν έγινε ποτέ. Είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα βρεθούμε ξανά σε κρίση;“ Η Άννα Διαμαντοπούλου επιβεβαίωσε όλες τις αναφορές του Παντελή Καψή στο όνομα της, δηλαδή και ότι της είχε τηλεφωνήσει ο Βενιζέλος για να της ζητήσει να μη θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία το 2007.  Τόνισε όμως ότι αυτό δεν έπαιξε ρόλο στις αποφάσεις της.

Ο διευθυντής της “Καθημερινής” Αλέξης Παπαχελάς ανέφερε ότι “πολλοί πρωταγωνιστές νιώθουν αμήχανοι. Και γι αυτό δεν είναι εδώ”, ενώ αναφέρθηκε διεξοδικά στα συμπεράσματα που εξάγονται από το βιβλίο για τη δημοσιογραφία.

Είπε ότι στα ΜΜΕ υπάρχουν δυο σχολές σκέψης, αυτή του Λέοντα Καραπαναγιώτη υπέρ μιας μαχητικής δημοσιογραφίας αλλά χωρίς διάθεση πολιτικής ηγεμονίας. Και εκείνη που αποτυπώθηκε στο πρωτοσέλιδο του Βήματος, Παραιτηθείτε κύριε πρόεδρε που αποτελεί παράδειγμα για το πώς δεν πρέπει να είναι ένα πρωτοσέλιδο. “Δεν το θυμηθήκαμε το 2015 όταν και πάλι κουνάγαμε το δάχτυλο”, είπε αυτοκριτικά. 

Για το πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησης Παπανδρέου είπε ότι το λάθος του τότε πρωθυπουργού είναι ότι δεν έπαιρνε αποφάσεις, συμπεριφερόταν σαν να διοικούσε ΜΚΟ, δεν συμβουλεύτηκε τους τεχνοκράτες της χώρας και κατέφυγε σε ξένους μάγους (Στίγκλιτς, Σακς κα) που δεν είχαν ιδέα για το ευρώ.

Αν το μνημόνιο ήταν ευκαιρία εκσυγχρονισμού αυτό δεν  μπορούσε να γίνει χωρίς πολιτική ιδιοκτησία, τόνισε ενώ απέδωσε το γεγονός ότι δεν έγινε αναδιάρθρωση του χρέους στο φόβο του ντόμινο που είχε κυριεύσει τους εταίρους.

Ο Αλέξης Παπαχελάς χαρακτήρισε καταστροφικό το ρόλο των ΜΜΕ στη διάρκεια της κρίσης επιμένοντας κυρίως στο λαϊκισμό. Άποψη του είναι ότι η ελληνική δημοκρατία και κοινωνία έδειξαν απίστευτη ωριμότητα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν όλα αυτά είχαν συμβεί στη Γαλλία, θα βλέπαμε Βαστίλλες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έδωσε τον δικό του τίτλο στο βιβλίο: “2011: Κανένας καλός”. Εξήρε την τόλμη του πρώην διευθυντή της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ να μιλήσει για τις αδυναμίες των πρωταγωνιστών και να φανεί σκληρός με τους εκδότες, τον Μπόμπολα και τον Λαμπράκη. Είπε ότι το βιβλίο, πέρα από όλα τα άλλα, είναι ένα αποκαλυπτικό εγχειρίδιο των μικρών και μεγάλων λαϊκισμών και εγωκεντρισμών στο χώρο της κεντροαριστεράς.

“Το ΠΑΣΟΚ δεν θυσιάστηκε για να θυσιαστεί. Με αυτοκτονία μοιάζει η περίπτωση του. Ασφυξία σε έναν λαβύρινθο λαθών”, επεσήμανε και αναρωτήθηκε: “Από πού πηγάζει η τόλμη του Καψή;

Κατά τη γνώμη του έπαιξε ρόλο η απόφαση του να γίνει μαραθωνοδρόμος γιατί αυτό τον έκανε να αισθανθεί ευτυχής και ότι δεν χρωστάει σε κανέναν. “Ξεκίνησε να τρέχει το 2009. Από το 2012 δεν τρέχει πια στην άσφαλτο αλλά στα βουνά. Ελπίζω να γράφει ήδη για το 2015, που για μένα είναι το έτος μηδέν της πολιτικής”, κατέληξε. - από το TVXS