ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Το «Μουσικό κουτί» του Κώστα Χατζή στην ΕΡΤ


Τον μοναδικό συνθέτη, μουσικό και ερμηνευτή Κώστα Χατζή υποδέχονται ο Νίκος Πορτοκάλογλου και η Ρένα Μόρφη, την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στις 22:00, στην ΕΡΤ1. Στο «Μουσικό κουτί» έρχονται, επίσης, η σπουδαία ερμηνεύτρια Λία Βίσση και η ταλαντούχα Δανιέλα Χατζή, κόρη του Κώστα Χατζή, για να μας θυμίσουν μερικά από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια του.
Μαζί τραγουδούν για την… Αγάπη που σύνορα δεν έχει και την… Αγάπη που όλα τα υπομένει, για ένα… Κοχύλι από το Αιγαίο, για τον… Χαρταετό και τη… Γαλαρία, αλλά και για εκείνους που… Πηγαίνουν στο σινεμά για να μην νιώθουν μόνοι!

«Χρόνια μονάχος τραγουδάω αυτά που βλέπω και πονάω…». Οι πλούσιες μελωδίες του Κώστα Χατζή, ο δυνατός τσιγγάνικος παλμός της κιθάρας του και αυτή η γλυκιά βραχνάδα της φωνής του έχουν χαραχτεί στο συλλογικό μας ασυνείδητο. Σε συνεργασία με τη στιχουργό Σώτια Τσώτου δημιούργησε ένα εντελώς δικό του μουσικό ιδίωμα, έναν δικό του ήχο, τον ήχο του Κώστα Χατζή!
«Στο χώρο του τραγουδιού μπήκα σαν προπαγανδιστής –με την καλή έννοια–, με σκοπό να μιλάω για τα ανθρώπινα δικαιώματα και καθήκοντα και για να καταγγέλλω την πολιτεία με σεβασμό, και αυτό έγινε διότι όταν πήγα σχολείο ένιωσα ότι ανήκω στους περιθωριακούς …». Έγραψε ιστορία η συνεργασία του με τη μοναδική Μαρινέλλα, με την οποία ηχογράφησε πολλές μεγάλες επιτυχίες «Τα τραγούδια που της έδωσα τα είχα προηγουμένως πει εγώ αλλά σκέφτηκα ότι εάν τα έλεγε η Μαρινέλλα, που ήταν στον λαϊκό χώρο θα φτάνανε πιο μακριά» αναφέρει στη συνέντευξή του ο αγαπημένος μουσικοσυνθέτης και διηγείται τη μεγάλη περιπέτεια της διαδρομής του που ξεκινάει από τη Λιβαδειά, περνάει από τις μπουάτ της δεκαετίας του ’60 και του ’70 και φτάνει μέχρι σήμερα που συνεχίζει να είναι ενεργός, καθώς τους τελευταίους μήνες συνταξιδεύει μουσικά με τη Λία Βίσση και τη Δανιέλα Χατζή, με την παράσταση «Σύνορα η αγάπη δεν γνωρίζει».

«Όταν ήμουν μικρή στην Κύπρο άκουγα από το ραδιόφωνο τον “Στρατή” και έκλαιγα..» θυμάται η Λία Βίσση, καθηγήτρια πιάνου και φωνητικής σήμερα, που γεννήθηκε στη Λάρνακα, μεγάλωσε σε ένα σπίτι με πολλή μουσική, κι έχει αμέτρητες συνεργασίες με σπουδαίους δημιουργούς όλα αυτά τα χρόνια.

«Πολύ μικρή όταν άκουγα το τραγούδι “Απ’ το αεροπλάνο” που λέει σε ένα σημείο “αγαπημένη μου μην κλαις”, νόμιζα ότι το έλεγε για μένα, αυτό πίστευα» λέει η νεαρή ερμηνεύτρια με την ιδιαίτερη φωνή, Δανιέλα Χατζή, που κάνει τα πρώτα της βήματα δίπλα στον πατέρα της.

Ιδέα-καλλιτεχνική επιμέλεια: Νίκος Πορτοκάλογλου
Παρουσίαση: Νίκος Πορτοκάλογλου, Ρένα Μόρφη
Σκηνοθεσία: Περικλής Βούρθης
Αρχισυνταξία: Θεοδώρα Κωνσταντοπούλου
Παραγωγός: Στέλιος Κοτιώνης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Βασίλης Μουρίκης
Σκηνογράφος: Ράνια Γερόγιαννη
Μουσική διεύθυνση: Γιάννης Δίσκος
Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θωμαΐδα Πλατυπόδη – Γιώργος Αναστασίου
Υπεύθυνος ρεπερτορίου: Νίκος Μακράκης
Photo Credits: Μανώλης Μανούσης / ΜΑΕΜ
Εκτέλεση παραγωγής: Foss Productions