ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Η δυστυχία του να είσαι Μενδώνη


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακυρώνει τους υπουργούς για να έχει ο ίδιος πολιτικά και επικοινωνιακά κέρδη. Αλλωστε, η φιλοσοφία του περίφημου επιτελικού κράτους που επέβαλε στη διακυβέρνηση συνίσταται στη συγκέντρωση όλης της εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου μέσα από τον αυστηρό έλεγχο της παραγωγής κυβερνητικού έργου.
Στην περίπτωση, όμως, της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη η ταπείνωσή της από τον πρωθυπουργό δεν ήταν μία από όλες, ήταν η πιο εντυπωσιακή. Είχε προηγηθεί μια διαρροή στην "Καθημερινή" για την "έλλειψη πολιτικότητας" του υφυπουργού Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη στη διαχείριση της κρίσης με τους καλλιτέχνες που έδειξε ότι στο Μέγαρο Μαξίμου αναζητούν αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσουν την ευθύνη για μια σύγκρουση με μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Μενδώνη και Γιατρομανωλάκης έμαθαν τελευταίοι για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με εκπροσώπους των καλλιτεχνών προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση και να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπουργοί Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης και Α. Σκέρτσος ήταν οι συντονιστές της προσπάθειας να πέσουν οι τόνοι, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Οικονόμου, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες είχε ρίξει λάδι στη φωτιά προσβάλλοντας τους καλλιτέχνες ότι βρίσκονται σε σύγχυση ή είναι χειραγωγούμενοι.
Και μόνο το γεγονός ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πήρε πάνω του την υπόθεση δείχνει ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Δεν θεωρεί ότι η Λ. Μενδώνη και ο Ν. Γιατρομανωλάκης έχουν τη δυνατότητα να συνομιλήσουν δημιουργικά με τους διαμαρτυρόμενους καλλιτέχνες και τους φορτώνει την ευθύνη για το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε.
Ο ίδιος εμφανίστηκε διαλλακτικός, συναινετικός και με κατανόηση για τα αιτήματα των καλλιτεχνών σε εντελώς αντίθετη "γραμμή" από την επιθετική στάση που κρατούσε η κυβέρνηση μέχρι τότε.
Είναι προφανές ότι τον ενδιαφέρει να προστατεύσει την εικόνα του απέναντι στον κόσμο του πολιτισμού και να μαζέψει τη ζημιά που έχει γίνει για τη ΝΔ από τις διαμαρτυρίες των ηθοποιών στα θέατρα, των τραγουδιστών και των μουσικών στις μουσικές σκηνές.
Παρόλο που οι καλλιτέχνες βρίσκονται σε επιφυλακή και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ο πρωθυπουργός, στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία και ανακούφιση. Θεωρούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης κέρδισε νίπτοντας τα χείρας του για όσα προκάλεσαν την εξέγερση των καλλιτεχνών και δεν ενδιαφέρονται για το πάθημα της Λ. Μενδώνη και του Ν. Γιατρομανωλάκη.
- από το TVXS