ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Ένωσαν τις φωνές τους καλλιτέχνες και εκπαιδευτικοί


Ανθρώπινο πολύχρωμο ποτάμι από χιλιάδες διαδηλωτές (σπουδαστές καλλιτεχνικών σχολών Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές) πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας αντιδρώντας στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που οδηγούν στην απαξίωσή τους.
Οι δύο πορείες ενώθηκαν σε μία με τις εκτιμήσεις της αστυνομία να μιλά για 3.000 διαδηλωτές όμως σίγουρα πρόκειται για τουλάχιστον 4 με 5 χιλιάδες άτομα στους δρόμους.
«Δάσκαλος σκυφτός, παντού ξεσηκωμός», «φτωχή παιδεία για λίγους και εκλεκτούς, αγώνας ενάντια στους ταξικούς φραγμούς», «οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία» και «η αξιολόγηση θα ανατραπεί, στους δρόμους, απεργίες, στάσεις κι αποχή», μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία των εκπαιδευτικών.
ΟΛΜΕ και ΔΟΕ βρίσκονται σε 24ωρη απεργία ενάντια στην ατομική αξιολόγηση, που εφαρμόζεται ήδη στους νεοδιόριστους των σχολείων του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, για τους οποίους, μάλιστα, η θετική αξιολόγηση αποτελεί και προϋπόθεση μονιμοποίησης.
Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των απεργών, «η στόχευση του υπουργείου είναι να καθυποτάξει τους εκπαιδευτικούς μέσω της ατομικής αξιολόγησης, προκειμένου να αποδεχτούν ένα σχολείο το οποίο διαχρονικά υποβαθμίζεται για την πλειοψηφία των παιδιών που προέρχονται από τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, που βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια σε όσα παιδιά θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους».
Απεργιακές συγκεντρώσεις διοργανώνουν σύλλογοι και σωματεία εκπαιδευτικών και στην Κρήτη, ως αντίδραση στο μέτρο της αξιολόγησης που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας.
Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στην απεργιακή κινητοποίηση μετά από αίτημα της ΔΟΕ, για τους εκπαιδευτικούς των μειονοτικών δημοτικών σχολείων – απόφοιτων ΕΠΑΘ (ΠΕ 73) και τα μέλη των σωματείων της ΠΟΣΕΕΠΕΑ.

Στις επάλξεις οι καλλιτέχνες

Τα σωματεία των καλλιτεχνών κάλεσαν σε συγκέντρωση έξω από το Ωδείο Αθηνών, ενώ το πλήθος των ανθρώπων του Πολιτισμού έκλεισε τη Ρηγίλλης.
Και στον κόσμο του πολιτισμού υπάρχει αναβρασμός ενώ σήμερα είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των καλλιτεχνικών σωματείων, των σπουδαστών, των δύο μεγάλων κρατικών θεάτρων και των (κενών από καθηγητικά «Σώματα» πλέον) δραματικών τους σχολών.
«Περιμένουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει πίσω το ΠΔ που αφορά όλους μας που έχουμε σπουδάσει τρία χρόνια και όχι μόνο, άλλα 23, 50, 60 πάνω στη σκηνή. Θεωρούμε ότι δεν είναι καθόλου δίκαιο και μας φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση. Πιστεύω ότι αν δεν το πάρει πίσω, σίγουρα θα κινητοποιηθούμε ακόμη περισσότερο» τόνισε στο avgi.gr ο γνωστός ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου.