ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Guardian: Υποκλοπές και χειραγώγηση εκλογών από την ισραηλινή «ομάδα Χόρχε» - Παράρτημα και στην Ελλάδα


Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian κάνει λόγο για συντονισμένη χειραγώγηση εκλογικών διαδικασιών σε 30 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και των ΗΠΑ από ομάδα Ισραηλινών συμβούλων, τη λεγόμενη «Ομάδα Χόρχε» («Team Jorge»). Το άκρως ανησυχητικό είναι ότι η ομάδα αυτή αναφέρει ότι διαθέτει ομάδα κρούσης στην Ελλάδα και στα Εμιράτα.
Η δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει μια ομάδα Ισραηλινών «εργολάβων» που ισχυρίζονται ότι έχουν χειραγωγήσει περισσότερες από 30 εκλογές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας hacking, δολιοφθορές και αυτοματοποιημένη παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η μονάδα διευθύνεται από τον Ταλ Χανάν, έναν 50χρονο πρώην ισραηλινό πράκτορα των ειδικών δυνάμεων που τώρα εργάζεται ιδιωτικά χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Χόρχε» και φαίνεται να εργάζεται υπό το ραντάρ σε εκλογές σε διάφορες χώρες για περισσότερες από δύο δεκαετίες.
Τον αποκαλύπτει διεθνής κοινοπραξία δημοσιογράφων. Ο Χάναν και η μονάδα του, που χρησιμοποιεί την κωδική ονομασία «Ομάδα Χόρχε», αποκαλύφθηκαν από μυστικά πλάνα και έγγραφα που διέρρευσαν στον Guardian .
Ο Χάναν δεν απάντησε σε λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες και τις μεθόδους της Ομάδας Χόρχε, αλλά είπε: «Αρνούμαι οποιαδήποτε αδικοπραγία».
Η έρευνα αποκαλύπτει ασυνήθιστες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οπλίζεται η παραπληροφόρηση από την ομάδα, η οποία διευθύνει μια ιδιωτική υπηρεσία που έχει ανάμειξη σε εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς να αφηνει εκλογές χωρίς ίχνος. Ο όμιλος εργάζεται επίσης για εταιρικούς πελάτες.
Ο Χάναν είπε στους ερευνητές δημοσιογράφους ότι οι υπηρεσίες του, τις οποίες άλλοι περιγράφουν ως «μαύρες επιχειρήσεις», ήταν διαθέσιμες σε υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές εκστρατείες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να χειραγωγήσουν κρυφά την κοινή γνώμη.
Είπε ότι είχαν χρησιμοποιηθεί σε όλη την Αφρική, τη Νότια και Κεντρική Αμερική, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η κοινοπραξία δημοσιογράφων που ερεύνησε την ομάδα Χόρχε,περιλαμβάνει ρεπόρτερ από 30 μέσα, συμπεριλαμβανομένων των Le Monde, Der Spiegel και El País. Το έργο, μέρος μιας ευρύτερης έρευνας για τη βιομηχανία παραπληροφόρησης, έχει συντονιστεί από την «Απαγορευμένες Ιστορίες», μια γαλλική μη κερδοσκοπική οργάνωση της οποίας η αποστολή είναι να αναδείξει το έργο των δολοφονημένων, απειλούμενων ή φυλακισμένων ρεπόρτερ.
Το μυστικό βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε από τρεις δημοσιογράφους, οι οποίοι πλησίασαν τον Team Jorge παρουσιάζοντας ως υποψήφιους πελάτες.
Σε περισσότερες από έξι ώρες κρυφά μαγνητοσκοπημένων συναντήσεων, ο Hanan και η ομάδα του μίλησαν για το πώς θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν πληροφορίες για τους αντιπάλους τους, μεταξύ άλλων χρησιμοποιώντας τεχνικές hacking για πρόσβαση σε λογαριασμούς Gmail και Telegram. Υπερηφανεύονταν για φύτευση υλικού σε νόμιμα ειδησεογραφικά μέσα, τα οποία στη συνέχεια ενισχύονται από το λογισμικό διαχείρισης bot Aims.
Μεγάλο μέρος της στρατηγικής τους φαινόταν να περιστρέφεται γύρω από τη διατάραξη ή την υπονόμευση αντιπάλων εκστρατειών: η ομάδα ισχυρίστηκε ακόμη ότι έστειλε ένα σεξουαλικό παιχνίδι που παραδόθηκε μέσω Amazon στο σπίτι ενός πολιτικού, με στόχο να δώσει στη γυναίκα του την εσφαλμένη εντύπωση ότι είχε σχέση.
Ο Χανάν φαίνεται ότι διεξήγαγε τουλάχιστον ορισμένες από τις επιχειρήσεις παραπληροφόρησής του μέσω μιας ισραηλινής εταιρείας, της Demoman International, η οποία είναι εγγεγραμμένη σε ιστότοπο που διευθύνεται από το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ για την προώθηση των εξαγωγών άμυνας. Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Χάναν περιέγραψε την ομάδα του ως «απόφοιτους κυβερνητικών υπηρεσιών», με εξειδίκευση στα οικονομικά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις εκστρατείες, καθώς και στον «ψυχολογικό πόλεμο», που λειτουργεί από έξι γραφεία σε όλο τον κόσμο. Τέσσερις από τους συναδέλφους του Χανάν παρακολούθησαν τις συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αδελφού του, Ζοχάρ Χανάν, ο οποίος περιγράφεται ως ο διευθύνων σύμβουλος της ομάδας.

Στην αρχική του πρόταση προς τους πιθανούς πελάτες, ο Χανάν ισχυρίστηκε: «Είμαστε πλέον εμπλεκόμενοι σε μία εκλογή στην Αφρική… Έχουμε μια ομάδα στην Ελλάδα και μια ομάδα στα [Εμιράτα]… Ακολουθείτε τους οδηγούς. [Ολοκληρώσαμε] 33 εκστρατείες σε προεδρικό επίπεδο, 27 από τις οποίες ήταν επιτυχημένες». Αργότερα, είπε ότι συμμετείχε σε δύο «μεγάλα έργα» στις ΗΠΑ, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν εμπλέκεται άμεσα στην πολιτική των ΗΠΑ.