ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023

Όμηροι του Μαουτχάουζεν στον φωτογραφικό φακό


Η εκπομπή «Αφύλαχτη Διάβαση», που μεταδίδεται από τη «Φωνή της Ελλάδας» κάθε Παρασκευή, στις 13:00, παρουσιάζει αυτή την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, ένα ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που διασώθηκαν από το στρατόπεδο εξόντωσης Μαουτχάουζεν χάρη στο θάρρος και την επίπονη εργασία δύο Ισπανών φωτογράφων αλλά και μίας ομάδας Ισπανών εφήβων, όλοι πολιτικοί κρατούμενοι στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής και εκτοπισμένοι στην Αυστρία. Τα φωτογραφικά τεκμήρια χρησιμοποιήθηκαν μετά το τέλος του πολέμου στις δίκες της Νυρεμβέργης και αποτέλεσαν σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία για την καταδίκη των Ναζί.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ, οι ακροατές παρακολουθούν τον εκτοπισμό των Ισπανών αντιφρονούντων του καθεστώτος Φράνκο, αρχικά σε στρατόπεδα στη Γαλλία και αργότερα στα ναζιστικά στρατόπεδα της Κεντρικής Ευρώπης. Στη συνέχεια, ξετυλίγεται η ιστορία των φωτογραφικών λήψεων των ομήρων, στην οποία συμμετείχαν και δύο Ισπανοί κρατούμενοι: ο Φραντσίσκο Μπόιξ, που εκτοπίστηκε στο Μαουτχάουζεν τον Ιανουάριο του 1941 και ο Αντόνιο Γκαρσία τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου.

Μέσα από τις παράλληλες ιστορίες των δύο αυτών κρατουμένων, αλλά και μέσα από παράλληλες αφηγήσεις άλλων ομήρων, ξετυλίγεται η απίστευτη ιστορία του Μαουτχάουζεν όπως καταγράφεται στις φωτογραφικές πλάκες των Ναζί.
Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης
Μετάδοση: Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023, στις 13:00