ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023

Οι πολυκατοικίες της μιας νύχτας και το κτίριο για το οποίο μιλάει όλη η Τουρκία


Εικόνες άνευ προηγουμένου σε μια ανείπωτη τραγωδία με χιλιάδες θύματα. Πολυκατοικία στο Καχρανμαράς ξεριζώθηκε από τα θεμέλια (που δεν είχε), έγειρε, χωρίς να καταρρεύσει και φυσικά είναι πλέον ακατάλληλη να κατοικηθεί.
«Δεν θυμάμαι πώς βγήκαμε από το κτίριο. Αφού καταφέραμε να επιβιώσουμε βρεθήκαμε αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση» ανέφερε κάτοικος της πενταώροφης πολυκατοικίας που γλίτωσε από τα φονικά Ρίχτερ. Το Καχρανμαράς ισοπεδώθηκε μετρώντας χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες.
Η πολυκατοικία που έγειρε κατασκευάστηκε το 1996 και δεν είχε την τύχη του διπλανού εξαώροφου κτίσματος που αν και νεότερης κατασκευής κατέρρευσε σαν γυάλινος πύργος.
Σύμφωνα με την Sabah, στα θεμέλια της δημιουργήθηκε ρήγμα τριών μέτρων πλάτους και τεσσάρων μέτρων βάθους ενώ μέρα με τη μέρα πληθαίνουν οι καταγγελίες για σαθρές κατασκευές και τις τουρκικές αρχές να προχωρούν σε συλλήψεις εργολάβων.


** Οι πολυκατοικίες που κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα στην Τουρκία, δεν αποτελούν απλώς κακοτεχνίες μεγαλοεργολάβων. Η οικοδόμηση και η κατάρρευσή τους συνοψίζουν την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας (διαβάστε το ρεπορτάζ του Αρη Χατζησταφάνου στην ΕφΣυν ΕΔΩ)