ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Γιατί έχουν γίνει είδος υπό εξαφάνιση τα μικρά αυτοκίνητα των 10.000 ευρώ


Πριν όχι πολλά χρόνια, ήταν αυτονόητο να περιλαμβάνει η γκάμα κάθε αυτοκινητοκατασκευαστή τουλάχιστον ένα μικρό μοντέλο αυτοκινήτου με μήκος κάτω από τα 4 μέτρα και τιμή εκκίνησης γύρω στα 10.000 ευρώ.
Θα περίμενε κανένας, ότι η συνεχής αστικοποίηση του πληθυσμού θα έδινε ώθηση στη συγκεκριμένη κατηγορία, ωστόσο συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο και τα μικρά μοντελάκια πόλης αρχίζουν και γίνονται ένα σπάνιο είδος, που κινδυνεύει με εξαφάνιση καθώς δεν υπάρχουν αντικαταστάτες τους.
Μοντέλα, όπως το Ford Ka, τα Opel Karl και Αdam, το Nissan Pixo, το Suzuki Alto, και το Subaru Justy, έχουν εξαφανιστεί οριστικά από τον χάρτη της αυτοκίνησης χωρίς να αντικατασταθούν από καινούρια παρόμοιων προδιαγραφών. Επίσης, ορισμένα μίνι επιβιώνουν πλέον μόνον ως ηλεκτροκίνητα, κάτι που συμβαίνει με το VW Up! Electric και το αντίστοιχο SEAT Mii Electric, ενώ και η Smart παράγει πλέον αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα, που είναι φυσικά πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά. Μεγάλο πλήγμα ήταν και η αποχώρηση της Daihatsu στα τέλη του 2013 από την Ευρώπη, επειδή η συγκεκριμένη μάρκα ειδικεύεται στα μικρά αυτοκίνητα και λείπουν πλέον ως αγοραστικές επιλογές στην ήπειρό μας.
** απόσπασμα από ρεπορτάζ που υπογράφει ο Πέτρος Πιτσίνης στο ieidiseis.gr (ολόκληρο ΕΔΩ)