ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Οι νέες καταγγελίες στην ΕΡΤ και ο κιουνεφές της Ευτυχίας Πενταράκη


Πολλές οι αντιδράσεις για την αύξηση κατά 79% και 55% στις αμοιβές του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ που υπέγραψαν οι Θεόδωρος Σκυλακάκης, και Γιάννης Οικονόμου.Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τα νέα «δώρα» της κυβέρνησης στα «γαλάζια παιδιά» που η ίδια έχει διορίσει στη διοίκηση της ΕΡΤ και τα οποία αποτελούν πρόκληση για τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση».
Επίσης με προσωπική του ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος εργαζομένων της ΕΡΤ, Γιάννης Δάρρας καταγγέλλει τα μέλη της διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης και ραδιοφωνίας καθώς μέσω σχετικών υπουργικών αποφάσεων, αυξάνεται ο μισθός τους μέχρι και 79% τη στιγμή που έχει απορριφθεί μια αύξηση ύψους 10% για τους εργαζόμενους.
Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος εργαζομένων της ΕΡΤ, τονίζει πως παρά το γεγονός ότι ορίζεται για πρώτη φορά αμοιβή 900 ευρώ για τους εκλεγμένους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΔΣ και αναφέρει πως ο ίδιος αρνείται να πάρει τα λεφτά αυτα.

Στον νέο κύκλο αντιπαράθεσης με αφορμή όσα καταγγέλλονται από φορείς εργαζομένων στην ΕΡΤ προστέθηκε η Ένωση Εργαζομένων ΕΡΤ  που εξέδωσε ανακοίνωση κατά του Κωνσταντίνου Ζούλα, της Ευτυχίας Πενταράκη και του Φώτη Καφαράκη. Η ΕΕΕΡΤ ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος της ΕΡΤ, με απόφασή του, έστειλε την δημοσιογράφο στη Συρία χωρίς συνεργείο, με την ίδια να μεταφέρει τις ανταποκρίσεις της μέσω του κινητού της τηλεφώνου. Επιπλέον, η ΕΕΕΡΤ στρέφεται εναντίον και του γενικού διευθυντή ενημέρωσης, Φώτη Καφαράκη, για την αποστολή στην Λευκωσία για την κάλυψη των προεδρικών εκλογών. Η ΕΕΕΡΤ κάνει λόγο για «απευθείας ανάθεση εν κρυπτώ σε ιδιωτική εταιρεία, παρακάμπτοντας τις νόμιμες διαδικασίες». 
Τώρα ηρθε ανακοίνωση του Πανελλήνιου Σωματείου Σκηνοθετών και Διευθυντών Παραγωγής ΜΜΕ σκηνοθέτες που σε ανακοίνωσή του αναφέρει:
"Η αρχή έγινε με τα μονομελή συνεργεία για την κάλυψη των ρεπορτάζ.
Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.
Συνεχίστηκε με τη μείωση των ημερών των εκτός έδρας και την απαίτηση εκ μέρους της διοίκησης κάποια από αυτά να γίνονται αυθημερόν, κατά παράβαση της νομοθεσίας.
Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.
Όταν σκηνοθέτες και διευθυντές παραγωγής δεν δέχτηκαν να πηγαίνουν εκτός έδρας με αυτούς τους όρους τους έκοψαν από αυτά. Μιλάμε για δύο από τις κυριότερες ειδικότητες της ΕΡΤ. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ζωντανές μεταδόσεις.
Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.
Μετά ήρθαν οι ζωντανές μεταδόσεις χωρίς vision mixer, ή με vision mixer και χωρίς σκηνοθέτη.
Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.
Τώρα έχουμε αποστολή δημοσιογράφου στη Συρία, χωρίς συνεργείο. Θα μεταδίδει λέει με το κινητό της τηλέφωνο.
Γιατί λεφτά δεν υπάρχουν.
Στις διαπραγματεύσεις με τα σωματεία για την υπογραφή ΣΣΕ, η αρχική πρόταση της διοίκησης για τις προπληρωμένες κάρτες σίτισης ήταν 1€ ( ένα ευρώ ) την ημέρα.
Γιατί αλλιώς δεν βγαίνει η εταιρία.
Τώρα τα διορισμένα μέλη της διοίκησης της ΕΡΤ, οι γενικοί διευθυντές , οι αναπληρωτές τους, οι διευθυντές, οι υποδιευθυντές , με ΚΥΑ που υπογράφουν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Υπουργός στον Πρωθυπουργό, αυξάνουν τις αποδοχές τους μέχρι και 79%.
Γιατί τελικά ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.
Αλλά όχι για τους πολλούς. ΜΟΝΟ για τους λίγους.
Απλώς να θυμίσουμε ό,τι καλό έχει πετύχει η εταιρία, το έχουν πετύχει οι εργαζόμενοί της. Όσο για τις παθογένειές της την μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι κατά καιρούς διοικήσεις της, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής.
Να ξέρουν ότι όσοι απαξίωσαν έτσι τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, στο τέλος δεν τους βγήκε σε καλό".

Η ΠΟΣΠΕΡΤ με τη σειρά της κατήγγειλε μεταξύ άλλων:
«Ο κύριος πρόεδρος αποφασίζει με περίσσεια αλαζονεία να στείλει στη Συρία την κυρία Ευτυχία Πενταράκη χωρίς συνεργείο, ενώ υπήρχε διαθεσιμότητα και να κάνει συνδέσεις και μεταδόσεις με το κινητό της τηλέφωνο. Καταγγέλλουμε την κυρία Ευτυχία Πενταράκη, συνδικαλιστικό μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Α, που δείχνοντας αντισυναδελφική συμπεριφορά αναλαμβάνει κάτι που δεν έχουμε δει έως τώρα.
Καλούμε τον κύριο πρόεδρο να το ξανασκεφτεί και τη συνάδελφο επίσης να σεβαστεί τον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων . Εφόσον μας προκαλεί το τελευταίο διάστημα καταστρατηγώντας τα πάντα, η υπομονή μας τελείωσε. Θα αντιδράσουμε με κάθε νόμιμο τρόπο στην ολομέτωπη επίθεση που επέλεξε ο κύριος Ζουλας».

Eπισης η ΠΟΣΠΕΡΤ σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει για το νέο μισθολόγιο των στελεχών της ΕΡΤ:
"Η διοίκηση έχει επιλέξει να κάνει παράλογες περικοπές σε βάρος των εργαζομένων και της λειτουργίας της εταιρείας. Αρνείται να πληρώσει τις διανυκτερεύσεις των εργαζομένων όταν εργάζονται εκτός έδρας παραβλέποντας τη σχετική νομοθεσία, αναγκάζει συμβασιούχους να εργάζονται Σ/Κ χωρίς να τα πληρώνονται, κάνει προσπάθειες να επιβάλει μονομελή τηλεοπτικά συνεργία, δεν κάνει προσλήψεις παρά το ότι πολλά τμήματα υπολειτουργούν λόγω μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και όλα αυτά γιατί; Για την υποτιθέμενη οικονομία (πάντα εις βάρος των εργαζομένων) που έχει εφεύρει ο κος Ζούλας προκειμένου να γεμίζει ο κουμπαράς που τροφοδοτεί τις αυξήσεις της κακοπληρωμένης κατά τα λεγόμενά του διοίκησης.

Με την νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στις 8/2,ο ίδιος, τα διορισμένα μέλη του Δ.Σ. της ΕΡΤ και τα ανώτατα στελέχη της εταιρείας, τουλάχιστον 60 της επιλογής του, λαμβάνουν σημαντικότατες μισθολογικές αυξήσεις.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Θεωρούμε δεδομένο ότι σε μια εταιρεία που λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες, όσοι εργάζονται σε θέση ευθύνης θα έχουν και αυξημένες αποδοχές (αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για τους προϊστάμενους για τους οποίους η διοίκηση έχει άλλη γνώμη), ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι αναλόγως θα πρέπει να αυξάνονται και οι μισθοί όλων των υπολοίπων εργαζομένων, γιατί αυτοί είναι τα θεμέλια και η κινητήριος δύναμη της ΕΡΤ και όχι να σηκώνουν στις πλάτες τους το οικονομικό βάρος που προκύπτει από την κακοδιαχείριση της διοίκησης.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει καταγγείλει πολλές φορές την απαξίωση και την αποδόμηση της ΕΡΤ τόσο ως προς το ανθρώπινο δυναμικό της, όσο και προς τις δομές της. Οι τελευταίες ανακοινώσεις των σωματείων της ΕΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ του ΠΑ.ΣΥ.ΠΑ.ΤΕ.ΚΑΛ. και του σωματείου ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ & Δ/ΝΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ είναι παραπάνω από ενδεικτικές της αυθαιρεσίας της διοίκησης και της υπονόμευσης της εταιρείας.

Αναφορικά με την κα. Πενταράκη συμφωνούμε απόλυτα με τα όσα καταγγέλθηκαν από τα προαναφερόμενα σωματεία και προειδοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ανάλογες ενέργειες από όπου και αν προέρχονται δεν θα γίνουν αποδεκτές και θα μας βρουν απέναντι τους.

Η ΠΟΣΠΕΡΤ βγαίνοντας δυνατότερη από το τελευταίο της Συνέδριο και με αναβαθμισμένη τη συνεργασία της με τα σωματεία και τους εκπροσώπους εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΕΡΤ, θα σταθεί ενάντια στην υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, επιδιώκοντας μέσα από την επαφή με τους εργαζόμενους, το τέλος της παραβίασης των δικαιωμάτων μας και το άνοιγμα του δρόμου για την επαναφορά στην εργασιακή ομαλότητα".

Τι απαντά η Ευτυχία Πενταράκη  

Μέσω σόσιαλ μίντια η Ευτυχία Πενταράκη απάντησε στους ισχυρισμούς ότι με εντολή του Κ. Ζούλα πήγε να καλύψει το σεισμό στη Συρία χωρίς τηλεοπτικό συνεργείο, αν και υπήρχε διαθέσιμο. Η δημοσιογράφος πόσταρε στο fb:
«Mε έκπληξη διαπίστωσα ότι κάποιοι βγάζουν ανακοινώσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομα μου και μάλιστα καταγγελτικές.
Από το Λίβανο που βρίσκομαι τους διαψεύδω κατηγορηματικά.
Το πιο απλό που δεν σκέφτηκε κανείς τους να κάνει, ήταν να με πάρουν ένα τηλέφωνο να με ρωτήσουν. Θα είχαν γλιτώσει το ρεζίλι. Τους αγωνιστικούς μου χαιρετισμούς. Πάω να φάω ένα κιουνεφέ».