ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Και όμως παραμένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι του πρώην ΔΟΛ


Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Προάσπισης Εργασιακών Δικαιωμάτων ΔΟΛ:

"Δικαιώθηκαν από σειρά τελεσίδικων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων. Είναι οι άνθρωποι που με την συγκρότηση της “Πρωτοβουλίας Προάσπισης Εργασιακών Δικαιωμάτων ΔΟΛ” έθεσαν τις βάσεις του αγώνα και κάθε νίκης των εργαζομένων στον πρώην ΔΟΛ (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη), από το “βοήθημα αφερεγγυότητας” και το “ειδικό βοήθημα των 1.000 ευρώ” έως την αναγνώριση των δικαιωμάτων για καταβολή της αποζημίωσης και των μισθών της περιόδου ειδικής διαχείρισης σε όλους τους εργαζόμενους.
Είναι οι άνθρωποι που στάθηκαν μπροστάρηδες σε κάθε αγώνα και ήταν παρόντες με τις θέσεις τους σε όλες τις δίκες, συγκροτώντας τον πυρήνα του αγώνα και θέτοντας πρωτοπόρα τις βάσεις των διεκδικήσεων που δικαιώθηκαν.
Πάνω από δύο χρόνια μετά την αναγνώριση της νομιμότητας των απαιτήσεών τους και δύο χρόνια μετά την ψήφιση και των διατάξεων των νόμων 4772/2021 και 4787/2021 παραμένουν οι κατ’ επιλογή μοναδικοί απλήρωτοι για τις αποδοχές τους που αφορούν το διάστημα της ειδικής διαχείρισης.
Οι ειδικοί διαχειριστές του ΔΟΛ εξακολουθούν να μην τους καταβάλουν τις αποδοχές των μηνών ειδικής διαχείρισης, όπως αρχικά αρνήθηκαν να τους καταβάλουν και τις αποζημιώσεις τους.
Αν και ο νόμος επιτάσσει να καταβληθούν οι αποδοχές τους αυτές άμεσα και πριν από την σύνταξη πίνακα κατάταξης, αν και δικαιώθηκαν για τις αποδοχές αυτές δικαστικά (αποφάσεις 5053/2020 του Εφετείου Αθηνών και αποφάσεις 3187/2022 και 3188/2022 του Πρωτοδικείου Αθηνών), αν και προέβαλαν με όλα τα νόμιμα μέσα και σε όλες τις δίκες τις απαιτήσεις τους αυτές, παραμένουν οι μόνοι απλήρωτοι, ως να πληρώνουν οι ίδιοι το τίμημα του αγώνα της εργατικής τάξης, που στο μυαλό κάποιων φαντάζει ως “εργασιακή ανταρσία”, που έφερε την δικαίωση όλων των εργαζομένων.
Ο πίνακας κατάταξης δανειστών, παρά την εντολή του νόμου για αμελλητί αναμόρφωσή του, μετά από δύο έτη δεν έχει συνταχθεί και αναμορφωθεί και οι εργαζόμενοι αυτοί παραμένουν απλήρωτοι, αν και με βάση το νόμο και τις εντολές των δικαστικών αποφάσεων έπρεπε να έχουν πληρωθεί πριν ακόμα την σύνταξη πίνακα κατάταξης.
Σε λίγο λήγει το τελεσίγραφο που έθεσαν στους ειδικούς διαχειριστές με εξώδικο που δεν έλαχε καμίας απάντησης.
Ευνόητα ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί για να αναζητηθούν οι ευθύνες και να δικαιωθούν.
Πλέον της αγωγής λογοδοσίας που έχουν ασκήσει, δηλώνουν αποφασισμένοι να επεκτείνουν με κάθε νόμιμο μέσο τον αγώνα τους, ώστε να χυθεί άπλετο φως σε κάθε πτυχή των γεγονότων που αφορούν την πορεία του ΔΟΛ προς την καταστροφή και τα πεπραγμένα της ειδικής διαχείρισης".