ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Μην πετάς τα Χριστούγεννα στα σκουπίδια

Μην πετάς τα Χριστούγεννα στα σκουπίδια. Δεν πειράζει που φέτος δεν θα τα περάσεις μέσα στον καταναλωτισμό που σου επέτρεπαν τα εισοδήματά σου. Γιατί μη μου πεις ότι δεν σπατάλησες σε διάφορες αγορές, άχρηστες, αλλά εορταστικές τα προηγούμενα χρόνια.
Να που φέτος οι συνθήκες θα σε κάνουν να περάσεις με λιγότερο καταναλωτικό τρόπο (και) τα.. Χριστούγεννα. Τα κλειστά μαγαζιά, το κλικ αγουέι, η καραντίνα, όλα συμβάλλουν σε μια διαφορετική εορταστική περίοδο.
Οι συμβουλές δεν έχουν πέραση, άσε που είναι τόσες πολλές και συχνά αντικρουόμενες που δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Οπότε αφήνουμε τις συμβουλές στους συμβουλάτορες.
Θα ήθελα να σε παρασύρω σε σκέψεις.
Κοίτα τα πεταμένα πρώην ζωντανά κλαριά έλατου στα σκουπίδια επί της Λεωφόρου Αλεξάνδρας…
Βλέπεις;
Κάποιος βλέπει τα Χριστούγεννα στα σκουπίδια. Άλλος βλέπει έναν νομοταγή πολίτη που δεν αφήνει σκουπιδένια ίχνη. Άλλος βλέπει έναν δρόμο μισοάδειο σε μια ώρα που παλιά, ο κόσμος μέσα στα αυτοκίνητα έβραζε στα νεύρα από την κίνηση.
Ο καθένας βλέπει σε μια εικόνα ό,τι συνήθως κουβαλάει μέσα του.
Τα φετινά Χριστούγεννα θα τα θυμόμαστε ως τα πρώτα μας σε καραντίνα. Λιγότερα φιλιά, λιγότερες αγκαλιές, λιγότερα πάρτι, λιγότερα ψώνια, εννοώ αγορές γιατί «ψώνια» υπάρχουν και καιροφυλακτούν παντού.
Φέτος τα Χριστούγεννα θα πλημμυρίσουμε αναμνήσεις. Θα θυμηθούμε ακόμη και γιορτάρες μέρες που δεν μας άρεσαν αλλά μπορούσαμε να τις ζήσουμε ελεύθεροι. Τι θα πει «ελεύθεροι» είναι άλλο, μεγάλο, θέμα.
Πώς θα πουν κάλαντα τα παιδιά; Πώς θα πάρουν δώρα; Πώς θα πληρωθούν οι γονείς των παιδιών;
Πόσοι πέθαναν σήμερα, πόσοι διασωληνωμένοι παλεύουν να περάσουν τα δικά τους Χριστούγεννα; Πόσοι αρρώστησαν; Πώς θα νικήσει η παρέα τη μοναξιά μέσα στις απαγορεύσεις; Πότε θα έρθει η σειρά σου να εμβολιαστείς; Θα εμβολιαστείς όταν έρθει η σειρά σου; Πότε πήγες τελευταία φορά εκδρομή; Πότε θα πας στο στέκι σου να πιείς ποτό; Πότε θα πας θέατρο, Πότε θα πας σινεμά; Πότε θα ξαναπαραπονεθείς ότι αργεί η παραγγελία σου στην ταβέρνα;
Απορίες.
Τα φετινά Χριστούγεννα θα τα θυμάσαι για πολλά χρόνια. Εμβολιασμένος σίγουρα περισσότερα και πιο ασφαλής από τον φονικό ιό. Τα φετινά Χριστούγεννα λάμπουν ακόμη πιο πολύ από όλα τα προηγούμενα γιατί είσαι εδώ, υγιής και μπορείς να τα ζήσεις, να τα κάνεις μια ακόμη ανάμνηση στον σκληρό δίσκο που κουβαλάς στο μυαλό και την καρδιά σου. Δεν είναι και λίγο. Ποτέ δεν ήταν, απλώς τα προηγούμενα χρόνια τα ξεπορτίσματα, τα ψώνια και γενικώς ό,τι δεν μπορείς να κάνεις φέτος δεν σε άφηναν να χαρείς την πραγματική χαρά.
Έχουν γλυκόπικρη γεύση οι φετινές γιορτές. Είσαι όμως εδώ και μπορείς να τα γευτείς! Και να βρεις εκείνο το συστατικό που θα αφήσει περισσότερη γλύκα και λιγότερη πίκρα;
Μπορείς;

Γιάννης Καφάτος / viewtag