ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Οι δημοσιογράφοι-μούτσοι και ακόμη χειρότερα


Η ΕΣΗΕΑ έστειλε επιστολή της προς στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τη λογοκρισία της Έλενας Ακρίτα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ». Και πολύ καλά έκανε, η αλά Ουγγαρία ελληνική κυβέρνηση πρέπει να καταγγέλλεται διεθνώς. Υπάρχει μόνο ένα λάθος στην επιστολή:
«Πρόκειται για ιστορική εφημερίδα.. της Ελλάδας, με μεγάλη κυκλοφορία». Το ιστορική είναι σωστό, το μεγάλη κυκλοφορία λάθος. Είναι γεγονός ότι τα Νέα είναι πρώτα στις πωλήσεις, αλλά με 11.000 περίπου φύλλα την ημέρα πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του πρακτορείου διανομής «Άργος» που ανήκει στον ίδιο όμιλο (Μαρινάκη) με τα «Νέα». Δεν το λες και μεγάλη κυκλοφορία, όταν πριν από 20 χρόνια πουλούσε 300.000.
Σε όλο τον κόσμο πέφτουν οι κυκλοφορίες των εφημερίδων, αλλά στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει πάρει καταστροφικές διαστάσεις. Από τον Guardian μέχρι την ισπανική El Pais, οι ποιοτικές εφημερίδες κρατάνε ένα μέρος της παλιάς τους κυκλοφορίας και κάπως ισοφαρίζουν τις ζημιές, αναπτύσσοντας τις διαδικτυακές συνδρομές, που στην Ελλάδα υστερούν δραματικά.
Η ελληνική ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με την έλλειψη αξιοπιστίας των ΜΜΕ. Σε μια έρευνα του Reuters το 2019, μόνο το 27% απάντησε πως εμπιστεύεται τις ειδήσεις. Στο σχετικό κατάλογο η Ελλάδα κατατάσσεται στην 36η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες της έρευνας.
Παλιότερα, οι περισσότεροι Έλληνες εκδότες ήταν δημοσιογράφοι (Ελένη Βλάχου της παλιάς Καθημερινής, ένα τρανταχτό παράδειγμα) και είχαν δημοσιογραφικό μεράκι (Τεγόπουλος, Ελευθεροτυπία), Η παρακμή ξεκίνησε με την είσοδο στο χώρο επιχειρηματιών που αγοράζουν ΜΜΕ αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία.
Και αυτό είναι διεθνές φαινόμενο, αλλά αλλού το βλέπουν ως επένδυση. Επειδή στην Ελλάδα η αγορά είναι μικρή, πολλές εξαγορές γίνονται για να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικοί και άλλοι σκοποί. Παράλληλα, ο κάθε νεόκοπος εκδότης μεταφέρει τις συνήθειες από τον δικό του επαγγελματικό χώρο, στο εντελώς διαφορετικό περιβάλλον της δημοσιογραφίας. Αν είναι εφοπλιστής, παραδείγματος χάριν, βλέπει τους δημοσιογράφους σαν ένα είδος μούτσων που πρέπει να κάνουν τη λάντζα και να υπακούν εντολές. Για αυτό δεν τους πληρώνει άλλωστε;
- από κείμενο που υπογράφει ο Στέλιος Κούλογλου στο TVXS (ΕΔΩ)