ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Η Μουσική της Ροτόντας του Δ. Μαραμή στην ΕΡΤ3

Την Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2020, στις 20:15, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ3 σε πρώτη προβολή το μαγνητοσκοπημένο μουσικό έργο για φωνές και έγχορδα «Η Μουσική της Ροτόντας» σε σύνθεση του Δημήτρη Μαραμή.
Το κοινό θα παρακολουθήσει τη «Μουσική της Ροτόντας» – ένα μουσικό δρώμενο που ανέθεσε το 2017 στον συνθέτη Δημήτρη.. Μαραμή το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο να αξιοποιεί όλες τις ακουστικές ιδιαιτερότητες του μνημείου – στην ολοκληρωμένη και τελική της μορφή. Συμμετέχουν 16 φωνές της Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης, κουαρτέτο εγχόρδων και η διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, η οποία εκτελεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την Aria Vocalise που συνέθεσε ειδικά για το συγκεκριμένο δρώμενο ο συνθέτης.
Έμπνευση της σύλληψης και της φόρμας του έργου αποτέλεσε το δέος που γεννά το ίδιο το μνημείο, αλλά κυρίως η ηχητική ιδιαιτερότητα του μεγάλου θόλου της Ροτόντας, που είναι η μεγάλης διάρκειας αντήχηση, η οποία ενσωματώνεται στη σύνθεση. «Μουσική χωρίς λόγια, με τις αρμονίες να χτίζονται και να γιγαντώνονται με την αντήχηση του θόλου και να εκπνέουν στις παύσεις», λέει ο Δημήτρης Μαραμής. «Ένα παιχνίδι ήχων και σιωπών, ένα παζλ συναισθημάτων. Το έργο γεννιέται από τη σιωπή και χάνεται αργά πάλι μέσα στη σιωπή. Με μελωδίες εύθραυστες και ετοιμόρροπες. Μια μικρή ερωτική λειτουργία».
«Η Μουσική της Ροτόντας» πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Ροτόντα τον Μάρτιο του 2018 κι έκτοτε έχει παρουσιαστεί άλλες τρεις φορές, χωρίς να εξαντληθεί ποτέ το ενδιαφέρον του κόσμου που επιθυμεί να βιώσει τη μυσταγωγική εμπειρία του συγκεκριμένου μουσικού δρώμενου. Σε συνθήκες πανδημίας, με τις πρωτόγνωρες καταστάσεις του εγκλεισμού, της απομόνωσης και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε ότι ήρθε η στιγμή να μαγνητοσκοπηθεί το έργο και να παρουσιαστεί μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ3. Το έργο μαγνητοσκοπήθηκε την τελευταία μέρα πριν το απαγορευτικό της Θεσσαλονίκης, οπότε και η τελευταία πρόβα χρειάστηκε να μετατραπεί μέσα σε λίγα λεπτά σε κανονική συναυλία, με τους 30 συντελεστές να εργάζονται ακατάπαυστα επί 14 ώρες, όπως σημειώνει η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, Άννα Μυκωνίου.
Σύνθεση – Διεύθυνση: Δημήτρης Μαραμής
Ανάθεση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Σολίστ: η διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου
Συμμετέχουν:
Η Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης(Διδασκαλία :Μαίρη Κωνσταντινίδου)
Το κουαρτέτο εγχόρδων: Κωσταντίνος Παυλάκος (βιολί), Δημοσθένης Φωτιάδης (βιόλα), Μυρτώ Ταλακούδη (τσέλο), Μιχάλης Σαπουντζής (κοντραμπάσο)
Σκηνοθετική επιμέλεια - Σχεδιασμός φωτισμών: Αθανάσιος Κολαλάς
Κινηματογράφηση: Στέργιος Φουρκιώτης
Ηχολήπτης: Κωνσταντίνος Πραβίτας
Φωτισμοί: Train studio Παναγιώτης Δόβας
Drone :Στέφανος Ματσουκαλίδης
Υπεύθυνη παραγωγής: Μαριάννα Αλεξανδρή
Παραγωγή-διοργάνωση: Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
Με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης