ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Οι αγιορείτικες συνταγές του γέροντα Επιφάνιου στο ERTFLIX


Ο γέροντας Επιφάνιος που έφυγε πριν από λίγες ημέρες από τη ζωή προκαλώντας πανελλήνια θλίψη, δεν ήταν ένας απλός αρχιμάγειρας. Αγάπησε τις απολαύσεις, πάντα όμως υπό τον έννοια της προσφοράς προς τον άνθρωπο. Για αυτό και έχαιρε μεγάλου σεβασμού. Στην ιεραποστολική προσφορά του αναφέρθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα.. Σακελλαροπούλου σε μήνυμα της στο twitter.
Η δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, το ERTFLIX παρουσιάσει 12 μοναδικές συνταγές του γέροντα Επιφάνιου που γύρισε στο Άγιο Όρος σε έξι επεισόδια, ο διεθνώς διακεκριμένος σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ, Χρόνης Πεχλιβανίδης.
Την πρωτότυπη μουσική της σειράς έχει γράψει ο εμπνευστής της πετυχημένης εκπομπής της ΕΡΤ «Μουσικό Κουτί», Νίκος Πορτοκάλογλου.
Το φιλόξενο κελί-κάθισμα Μυλοποτάμου του αρχιμάγειρα Αγιορείτη, μας προσφέρει πολλές και αξέχαστες εμπειρίες ανάτασης ψυχής και ταπεινής γαστριμαργικής απόλαυσης.
Το μαγείρεμα, άλλωστε αποτελεί διέξοδο στα καθημερινά μας προβλήματα και ο μοναχός γνώριζε καλά την τέχνη της καθοδήγησης, καθώς μαγείρευε απλά, νόστιμα, δημιουργικά και ευλογημένα.
Επεισόδιο 1ο
Ο γέροντας Επιφάνιος μαγειρεύει χταπόδι με τρεις πρωτότυπους τρόπους. Χταπόδι με λαδερά φασολάκια, αχνιστή χταποδόσουπα Σαρακοστής, και ζουμερό χταπόδι λεμονάτο. Για τέλος μια πολύ νόστιμη ταχινόσουπα.
Επεισόδιο 2ο
Ο γέροντας Επιφάνιος ετοιμάζει ένα πολύ πλούσιο και χορταστικό μενού. Φασόλια γίγαντες με πατροπαράδοτη Αγιορείτικη συνταγή, γεμιστές πιπεριές λαδερές και μια πεντανόστιμη σούπα με πράσα. Στη συνέχεια μαγειρεύει αγκινάρες με κουκιά, καροτόσουπα και έναν υπέροχο Αγιορείτικο χαλβά σιμιγδαλένιο.
Επεισόδιο 3ο
Το μενού στο Αγιορείτικο τραπέζι περιλαμβάνει κολοκυθόσουπα και κολοκυθοκεφτέδες. Επίσης, σπανακόρυζο και ολόφρεσκες σουπιές με σπανάκι.
Επεισόδιο 4ο
Ο γέροντας Επιφάνιος μαγειρεύει ριγανοκεφτέδες και γλυκιά ρυζόπιτα. Στην κατσαρόλα και ένας φρέσκος ροφός που συνοδεύεται από αγκινάρες. Κλείνουμε με μια επική ψαρόσουπα αυγολέμονο.
Επεισόδιο 5ο
Ο γέροντας μαγειρεύει, σαλάτα –μανιτάρια, γαύρο τηγανιτό & χταποδοκεφτέδες. Επίσης ψάρια τηγανιτά τα οποία συνοδεύει με παντζάρια, σκορδαλιά και μελιτζάνες φούρνου
Στην κουζίνα του μοναστηριού ο γέροντας Επιφάνιος μαγειρεύει γαύρο στον φούρνο με ντομάτα. Για τη συνέχεια μας καθοδηγεί σε μια πρωτότυπη συνταγή για βακαλάο παστό με κολοκυθάκια & φασόλια μαυρομάτικα.