ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Τα Νέα τότε και τώρα…

Λάβαμε και δημοσιεύουμε κείμενo από το Facebook του Φραγκίσκου Κρουσίνσκυ* με αφορμή την λογοκρισία σε βάρος της Ελενας Ακρίτα και την παράιτησή της από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ. Mεταξύ άλλων γράφει:

«Τα Νέα» τότε και τώρα…
Θέλω να θυμίσω σε ορισμένους παλιούς, πολύ παλιούς συναδέλφους (και φίλους στο fb) που μαζί δουλεύαμε στα ΄΄Νέα΄΄ εκεί γύρω.. στο 69΄ με 70΄στα πέτρινα χρόνια της χούντας.
Τότε που πηγαίναμε στην οδό Ζαλοκώστα στο δήθεν υπουργείο Τύπου, κρατώντας παραμάσχαλα τις νωπές σελίδες του τυπογραφείου. Διορθώσεις τις λέγανε και τις στοιχειοθετούσαν οι τυπογράφοι, οι λεγόμενοι΄΄μαρμαράδες΄΄. Εκεί περίμεναν κάτι αξιοσέβαστα ρεμάλια. Οι λογοκριτές! Αυτοί είτε έβαζαν την πολυπόθητη σφραγίδα, με το ουδέτερο άκλιτο…«Τυπωθήτω» στην άκρη, είτε έβριζαν τους δημοσιογράφους και έστελναν τις σελίδες πίσω στην εφημερίδα. Τότε οι δημοσιογράφοι, αφού διόρθωναν τα ΄΄λάθη΄΄ έστελναν πάλι τις σελίδες στην Ζαλοκώστα, βρίζοντας με τη σειρά τους τους λογοκριτές.
Εμείς τότε ως τελευταίοι τροχοί της αμάξης, μεταφέραμε πάλι τις νωπές σελίδες, ενώ είχαμε ΄΄λουστεί΄΄ τις βρισιές εκατέρωθεν… Αυτά γίνονταν τότε με διευθυντή τον αείμνηστο Κώστα Νίτσο, με Γιώργο Μανιατάκο, Χρήστο Πασαλάρη, Βάσο Βαρίκα κ.λ.π.
Σήμερα τα ΄΄Νέα΄΄ δεν χρειάζονται να μεταφέρουν τις σελίδες στην οδό Ζαλοκώστα για έγκριση. Τώρα πλέον ΄΄ Τα Νέα΄΄ έχουν υποστεί μετάλλαξη και αποτελούν πλέον μία άτυπη ΄΄Εφημερίδα της Κυβερνήσεως΄΄. Η λογοκρισία γίνεται αυτόματα μέσω μιάς εντολής με ένα τηλέφωνο είτε ψηλά από του Μαξίμου, είτε χαμηλά από την διεύθυνση.
Η Έλενα Ακρίτα ήρθε στον ΔΟΛ, στον Ταχυδρόμο, ως κοριτσάκι πολύ σονσόν λόγω οικογενειακού παρελθόντος (αυτό συνέβη και με άλλους επώνυμους). Εξελίχτηκε όμως η ίδια και ανέπτυξε το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της στο γράψιμο σε πολλούς τομείς.
Σίγουρα είναι προς τιμήν της ότι παραιτήθηκε. Οι συνάδελφοι της (εκείνοι τουλάχιστον που δεν έχουν άλλους πόρους) δεν αντέδρασαν γιατί θα χάσουν τη δουλειά τους και θα περάσουν στην ανεργία. Με άλλα λόγια θα φύγουν από τη σύνταξη χωρίς να πάρουν ποτέ σύνταξη!
Η λογοκρισία όμως, στην εποχή μας, έχει έναν αμείλικτο εχθρό… Το διαδίκτυο! Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον. Έτσι αυτό που θα διάβαζαν στα ΄΄Νέα΄΄ μερικές χιλιάδες άνθρωποι, το διαβάζουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες στα διάφορα site, στο fb και αλλού, ανοίγοντας απλά τον υπολογιστή, το τάμπλετ ή το κινητό τους.
Η λογοκρισία ΠΕΘΑΝΕ! Οι δε σημερινοί λογοκριτές είναι σύγχρονα ζόμπυ! Θυμίζουν φαντάσματα του παρελθόντος και περιφέρονται «από γραφείου εις γραφείον».

* Ο Φραγκίσκος Κρουσίνσκυ δούλευε επί 35 χρόνια στα telex του ΔΟΛ και τον είχε επιλέξει ο Χρήστος Λαμπράκης