ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Το ντοκιμαντέρ LΕT ME BREATHE του Θωμά Σίδερη κάνει πρεμιέρα στην Ινδία

Στον τελικό του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου Kautik της Ινδίας πέρασε η ταινία LET ME BREATHE του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Θωμά Σίδερη, η οποία είναι υποψήφια για το βραβείο «καλύτερου ντοκιμαντέρ διεθνούς παραγωγής». Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από 19 έως και 25 Δεκεμβρίου 2020 και, φέτος, λόγω πανδημίας πραγματοποιείται διαδικτυακά, όπως και τα.. περισσότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον κόσμο.
H ταινία LET ME BREATHE βασίζεται στην αφήγηση και τη βιωμένη εμπειρία της βραβευμένης αφροαμερικάνας δημοσιογράφου Joyce Davis που γεννήθηκε το 1953 στον αμερικανικό νότο. Η Davis εργάστηκε για ένα διάστημα στην Αθήνα, ως ανταποκρίτρια, ενώ τα τελευταία χρόνια εργάζεται στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ και, συγκεκριμένα, στη βραβευμένη με Πούλιτζερ εφημερίδα «ΤΗΕ PATRIOT».
Mε αφορμή τη δολοφονία του George Floyd στη Μινεάπολη των ΗΠΑ τον περασμένο Μάιο, η ταινία διερευνά σε βάθος τις πολλαπλές όψεις του ρατσισμού, από τη δράση της Κου Κλουξ Κλαν μέχρι την επίθεση στην εκκλησία των Βαπτιστών (ο πατέρας της Joyce Davis ήταν κήρυκας στην εκκλησία) και από τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μέχρι τη δράση των «Μαύρων Πανθήρων» και της Άντζελα Ντέιβις την ταραγμένη δεκαετία του 1960.
Ωστόσο, πέρα από το ιστορικό πλαίσιο της ταινίας, το οποίο υποστηρίζεται από σπάνιο τεκμηριωτικό υλικό από τα δημόσια αρχεία των ΗΠΑ, το ντοκιμαντέρ του Θωμά Σίδερη εστιάζει στις δολοφονίες μαύρων από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της ματωμένης δεκαετίας του 2010. Οπτικοακουστικά τεκμήρια από το αρχείο των αστυνομικών αρχών και μαρτυρίες πολιτών σχηματοποιούν το βαθύ ρήγμα που διατρέχει το αμερικανικό κοινωνικό σώμα, ένα ρήγμα που ανάγεται στο παρελθόν αλλά συντηρείται σχεδόν αναλλοίωτο μέχρι σήμερα. Είναι το σημείο τομής όπου ο ρατσισμός συναντά τα φτωχοποιημένα και περιθωριοποιημένα κοινωνικά στρώματα τα οποία αδυνατούν να αντιδράσουν στην αστυνομική βία και στην κρατική αυθαιρεσία.
Τα γυρίσματα της ταινίας κράτησαν 16 μήνες, ενώ η τεχνική επεξεργασία της έγινε εξολοκλήρου στις ΗΠΑ. Η ταινία υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Δημοσιογράφων και Συγγραφέων με έδρα τη Νέα Υόρκη και της ΕΣΠΗΤ.
To τρέιλερ της ταινίας: vimeo.com/manage/492635025/general
Για να δείτε την ταινία: kautik.org