ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Το ανεξάρτητο ειδησεογραφικό site που στηρίζεται στους αναγνώστες

Toν Ιούλιο που πέρασε, δεκάδες δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στο κορυφαίο ειδησεογραφικό site της Ουγγαρίας index.hu παραιτήθηκαν αμέσως μετά την απόλυση του αρχισυντάκτη Szabolcs Dull, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ωμή απόπειρα χειραγώγησης. Είχε προηγηθεί η εξαγορά του site από επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζουν το καθεστώς Όρμπαν,.. με αποτέλεσμα ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, ουσιαστικά να «φιμωθεί».
Οι δημοσιογράφοι δημιούργησαν τον ειδησεογραφικό ιστότοπο telex.hu με σκοπό να διατηρήσουν την ανεξαρτησία τους και να συνεχίσουν να παρέχουν αξιόπιστη ενημέρωση σε μια χώρα με σοβαρά προβλήματα ελευθερίας του τύπου, ανάλογα με αυτά στην Ελλάδα. Για το εγχείρημα, που στηρίχθηκε στις συνδρομές του αναγνωστικού κοινού μίλησε στο Tvxs.gr η αρχισυντάκτρια Veronika Munk.
«Παραιτηθήκαμε 70 άτομα καθώς η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν ήταν πλέον εγγυημένη λόγω της αυξανόμενης επιρροής των κυβερνητικών κύκλων στην ιδιοκτησία και τη διεύθυνση. Η μαζική παραίτηση των δημοσιογράφων είχε άμεσο αντίκτυπο : χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στη Βουδαπέστη, για να εκφράσουν την αλληλεγγύη στους δημοσιογράφους και να υποστηρίξουν την ελευθερία του Τύπου. Η κυβερνητική παρέμβαση απασχόλησε και πολλά διεθνή ΜΜΕ».
Εννέα εβδομάδες μετά τη διαδήλωση, το Telex.hu ξεκίνησε τη λειτουργία του, αρχικά με δωρεές. Συγκεντρώθηκαν περίπου 1 εκατ ευρώ τον πρώτο μήνα. Όπως αναφέρει η Munk «κανένας άλλος δεν έχει ξεκινήσει ποτέ ένα ειδησεογραφικό ιστότοπο ειδήσεων από το μηδέν με τόσο προσωπικό, που βασίζεται αποκλειστικά στην οικονομική υποστήριξη των αναγνωστών του. Η στήριξη του κοινού ήταν η απόδειξη ότι οι Ούγγροι “καταναλωτές ειδήσεων” χρειάζονται ανεξάρτητα, αξιόπιστα και βασισμένα στα πραγματικά γεγονότα ΜΜΕ».

- από ρεπορτάζ στο TVXS (ΕΔΩ)