ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Η χειμερινή σύναξη των «σαμαροβενιζέλων»

O Bασίλης Σκουρής γράφει για το τι σηματοδοτεί η κοινή επανεμφάνιση Σαμαρά, Βενιζέλου και Λοβέρδου

Πολιτικά αφελής θα ήταν όποιος θεωρεί πως η «παρουσίαση» του βιβλίου του Ανδρέα Λοβέρδου «Απόπειρα Δολοφονίας» (εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ) από τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον ίδιο τον συγγραφέα, το απόγευμα της Τρίτης, αφορά αποκλειστικά.. το σκάνδαλο της Novartis και δεν εκπέμπει ευρύτερα πολιτικά μηνύματα.
Η επανεμφάνιση του ηγετικού πυρήνα της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ του 2012, που σηματοδότησε και το ουσιαστικό τέλος του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αναδεικνύει εκ των πραγμάτων υπόγειες διεργασίες σε ένα πολιτικό σύστημα που αρχίζει να δέχεται τις πρώτες αμφισβητήσεις από την οικονομική κρίση, που ακολουθεί την υγειονομική κρίση και η οποία θα προκαλέσει, όπως εκτιμάται, τριγμούς στη χώρα.
Ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει άρει μεν τη στήριξή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι σαφές όμως πως ασφυκτιά στο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί, αν και ακόμα διστάζει να δημοσιοποιήσει τις διαφωνίες του για τα ελληνοτουρκικά, γεγονός που του στερεί πολιτικό κεφάλαιο και υπονομεύει την εικόνα που έχει δημιουργήσει, πως στα εθνικά τουλάχιστον ζητήματα, «δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του».
Την ίδια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την εκδίωξή του, ουσιαστικά, από τη Φώφη Γεννηματά από το ΚΙΝΑΛ, παραμένει στο πολιτικό προσκήνιο με τις συνεχείς παρεμβάσεις του, ως μια προσωπικότητα του αστικού χώρου, που έχει μελλοντικά προοπτικές.
Ο δε Ανδρέας Λοβέρδος, έχει ενημερώσει τα ηγετικά στελέχη του χώρου του πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από τη Φώφη Γεννηματά, με συνυποψήφιο τον Νίκο Ανδρουλάκη και όποιον άλλο κατέλθει στη βάσανο της κρίσης της βάσης του κόμματος, ενώ δεν προσανατολίζεται, εφόσον η πορεία της πανδημίας το επιτρέψει, να ζητήσει την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, που είναι προγραμματισμένες για τον προσεχή Νοέμβριο.
Οι κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης για το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου, αποστέλλουν σαφώς το μήνυμα πως το μπλοκ της περιπέτειας της χώρας το 2012-15 είναι παρόν και είναι και μάχιμο, επιδιώκοντας τη δικαίωσή του, αλλά και τη …συνέχισή του. Επιπλέον, καταδεικνύουν τον Ανδρέα Λοβέρδο ως εκφραστή του, στο χώρο τουλάχιστον του Κινήματος Αλλαγής, με δεδομένες στρατηγικές συμμαχίες.
«Δείχνουν», επίσης, πως ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και δεν ασχολείται με τα κομματικά –και πολύ περισσότερο με τα εσωκομματικά του ΚΙΝΑΛ- στηρίζει τον Ανδρέα Λοβέρδο ως διάδοχο της Φώφης Γεννηματά, αν και ο πολιτικός χρόνος είναι πυκνός και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει πώς θα εξελιχθούν οι διεργασίες που σήμερα υπάρχουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Το δε ερώτημα είναι μήπως η κοινή εμφάνιση των πρωταγωνιστών της περιόδου 2012-2015 εμπεριέχει μηνύματα και προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη-αλλά επί αυτού ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε!
Η χειμερινή σύναξη των «σαμαροβενιζέλων», πάντως, για την υπόθεση Novartis και το βιβλίο του Ανδρέα Λοβέρδου, μόνο χωρίς ευρύτερα πολιτικά μηνύματα δεν είναι!

ΥΓ:
Ο Άδωνις μάλλον δεν χώρεσε στο πάνελ για το βιβλίο, ακριβώς γιατί σε αυτό είναι οι δυο τέως αρχηγοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος...

- από το ieidiseis