ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Κατρούγκαλος: Η ΝΔ υιοθετεί την προσωπική εκδικητικότητα μιντιαρχών

Στη Βουλή ψήφισαν άρση της ασυλίας Πολάκη και Αδαμοπούλου

Τελικά η ΝΔ κατάφερε να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει στην Ολομέλεια την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη (υπέρ ψήφισαν 184 και κατά 109) και της Αγγελικής Αδαμοπούλου από το ΜεΡΑ25 (υπέρ ψήφισαν 162 και κατά 116).
Η ασυλία του βουλευτή του.. ΣΥΡΙΖΑ ήρθη έπειτα από νέα μήνυση του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, ενώ η βουλευτής Αγγελική Αδαμοπούλου μηνύθηκε από την Ένωση Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. Κεντρικής Μακεδονίας γιατί στη Βουλή επισήμανε ότι αστυνομικά όργανα, υποδυόμενοι τους «μπαχαλάκηδες», λειτουργούν ως προβοκάτορες για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις.
Έντονη ήταν η αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και του ΜΕΡΑ25 που κατήγγειλαν πρακτικές φίμωσης.
«Οι δυο αιτήσεις για άρση της ασυλίας των βουλευτών εισάγονται αντίθετα με τον κανονισμό και το Σύνταγμα. Δεν αποτελούν μεμονωμένα γεγονότα, εντάσσονται σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της ζωής της χώρας» τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Γιώργος Κατρούγκαλος.
Όπως σημείωσε, «για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση είδαμε να κινείται διαδικασία προκαταρκτικής έρευνας κατά αρχηγών κομμάτων: του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, του ΓΓ του ΚΚΕ και του προέδρου του Μερα25 για συμμετοχή τους στις τιμητικές εκδηλώσεις της 17ης Νοεμβρίου.
Η περίπτωση της κ. Αδαμοπούλου είναι η πιο προκλητική, διότι φαίνεται ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας θέλει να φιμώσει τον πολιτικό λόγο. Θυμίζω ότι δεν αποτελούν προνομίες των βουλευτών οι θεσμικές εγγυήσεις του ανεύθυνου και του ακαταδίωκτου. Έχουν τεθεί για να προστατεύσουν την ελευθερία λόγου του βουλευτή, δηλαδή, εντέλει, την ίδια την ποιότητα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Δεν πρέπει καν να μπει στην ουσία της συζήτησης η Βουλή γι’ αυτήν την περίπτωση».
Ο Γ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι η περίπτωση του Π. Πολάκη είναι διαφορετική. «Δείχνει την προσωπική εκδικητικότητα μιντιαρχών, την οποία την υιοθετεί ως δική της η ΝΔ. Ζητείται να εξετάσει ξανά η Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας που έχει απορρίψει. Τα πραγματικά περιστατικά είναι ίδια».

Βαρουφάκης: Ορμπανοποιείτε την Ελλάδα

«Σήμερα δεν έχουμε μια υπόθεση άρσης ασυλίας. Σήμερα έχουμε μία βαρύγδουπη ήττα του κοινοβουλευτισμού» είπε ο γραμματέας του ΜΕρα25 Γιάννης Βαρουφάκης και συνέχισε:
«Κάποιος επιτέλους πρέπει να βάλει ένα φρένο στον ξέφρενο ρυθμό, με τον οποίο ορμπανοποιείτε την Ελλάδα και μετατρέπετε τη δημοκρατία μας σε δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα.
Η Νέα Δημοκρατία σήμερα, μετατρέπεται σε Νέα Δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα».

Δ. Τζανακόπουλος: Στήνουν βιομηχανία διώξεων

«Θέλετε να δημιουργήσετε βιομηχανία διώξεωn έτσι ώστε να περιορίσετε τη γνώμη των βουλευτών χτυπώντας στην καρδiα του τον κοινοβουλευτισμό» υπογράμμισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος.
«Η επιχείρηση της οικοδόμησης του αστυνομικοδικαστικού κράτους έχει εκφραστεί πολλαπλώς όλο το τελευταίο διάστημα. Το επεισόδιο της εκκίνησης διαδικασίας προκαταρκτικής εξέτασης κατά 3 αρχηγών κομμάτων, του κ. Τσίπρα, του κ. Κουτσούμπα και του κ. Βαρουφάκη εντάσσεται ακριβώς σε αυτή την επιχείρηση.
Δεν ισχυρίστηκε ποτέ κανένας ότι οι βουλευτές είναι υπεράνω του νόμου. Τι λέει όμως το Σύνταγμα; Στο άρθρο 61 αναφέρεται ρητώς ότι ο βουλευτής όσο διαρκεί η κοινοβουλευτική περίοδος ούτε διώκεται, ούτε φυλακίζεται, ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται χωρίς άδεια του Σώματος. Πώς λοιπόν ένας εισαγγελέας – χωρίς την άδεια του σώματος- εκκινεί προκαταρκτική εξέταση ώστε να εξετάσει αν ο περιορισμός που επέβαλε ο αρχηγός της αστυνομίας την ημέρα τιμής και μνήμης για το Πολυτεχνείο, μπορεί να συνιστά ποινικό αδίκημα. Αυτό είναι το αστυνομικοδικαστικό κράτος».
«Επιμένετε να συζητάτε σε σχέση με την υπόθεση της κ. Αδαμόπουλου με βάση το άρθρο 62 του Συντάγματος που λέει ότι αίρεται η βουλευτική ασυλία υποχρεωτικά σε περίπτωση που το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται ο βουλευτής δε σχετίζεται με τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα. Εδώ όμως εφαρμόζεται το άρθρο 61 και όχι το 62 που λέει πως ο βουλευτής δε διώκεται για γνώμη ή για ψήφο που έδωσε στο κοινοβούλιο παρεκτός για συκοφαντική δυσφήμηση.
Είναι επομένως δεδομένο πως η μη εξέταση της βασιμότητας της κατηγορίας, για την οποία είναι υποχρεωμένη η επιτροπή και η Ολομέλεια της βουλής, σε σχέση με τη περίπτωση εφαρμογής του άρθρου άρθρου 62 δεν ισχύει για το άρθρο 61. Αντίθετα στο άρθρο 61 έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε τη νομική βασιμότητα της κατηγορίας και αν είναι προδήλως αβάσιμη, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι, να μην εισαχθεί ούτε καν στην Ολομέλεια.
Γιατί είναι προδήλως αβάσιμη; Γιατί υπάρχει σχετική νομολογία, δεν πληρούται η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος και έχει τη δυνατότητα η Επιτροπή και η Ολομέλεια μετά τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να κάνει και εκείνη έλεγχο βασικής νομιμότητας. Και αυτό πήγατε να παρακάμψετε και παρακάμπτετε και σήμερα.
Ο στόχος είναι προφανής: θέλετε να δημιουργήσετε βιομηχανία διώξεων έτσι ώστε να περιορίσετε τη γνώμη των βουλευτών χτυπώντας στην καρδια του τον κοινοβουλευτισμό.
Κλείνω με την υπόθεση Πολάκη. Καταχρηστικά εισάγεται μιας και πρόκειται για τα ίδια περιστατικά, για τις ίδιες γνώμες, που αφορούν τον ίδιο άνθρωπο, τον κ. Κουρτάκη και η Βουλή αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του κ. Πολάκη. Σήμερα καταχρηστικά επανεισάγεται και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα επειδή οι βουλευτές της ΝΔ αμέλησαν ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή ή διαφωνούσαν με τη γραμμή της ΝΔ. Επομένως η Βουλή θα πρέπει να συνεχίζει να ψηφίζει μέχρι του σημείου που θα ικανοποιηθεί ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να αρθεί η ασυλία του κ. Πολάκη στην υπόθεση με τον κ. Κουρτάκη. Έχετε μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε παρακολούθημα εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
Εδώ τίθεται θέμα αξιοπιστίας του Σώματος και αξιοπρέπειας των βουλευτών έτσι ώστε να μην επιτρέψουμε αυτή την κατρακύλα του κοινοβουλευτισμού» κατέληξε ο Δ. Τζανακόπουλος.


Ο Νίκος Βούτσης

«Δεν θα αναφερθώ στα πραγματικά περιστατικά γιατί για λόγους πολιτικής αξιοπρέπειας είναι προφανές ότι δε δέχομαι το ότι καθ’ υπαγόρευση του εκδότη κ. Κουρτάκη ήρθε ξανά το ζήτημα του κ. Πολακη και μάλιστα με έναν ενδιάμεσο αυτοεξευτελισμό από ορισμένους βουλευτές της ΝΔ που δημόσια είχαν πει ότι είχαν κάνει λάθος» ανέφερε μιλώντας στη Βουλή ο Νίκος Βούτσης.
«Δε θα αναφερθώ επίσης στο ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δηλώσεις αρχηγών κομμάτων πάνω την ομιλία της κ. Αδαμοπούλου για θύλακες που παρουσιάζονται και έχουν παρουσιαστεί διαχρονικά σε εκδηλώσεις, διαδηλώσεις μέσα ενδεχομένως από ακραία στοιχεία στα σώματα ασφαλείας.
Την προηγούμενη περίοδο είχαν έρθει εγκλίσεις για κορυφαία ζητήματα που είχαν συζητηθεί εντός της Βουλής και αφορούσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τις γερμανικές αποζημιώσεις, είτε και τη Χρυσή Αυγή σε σχέση με ορισμένα πρόσωπα, που εγώ μάλιστα είχα κατονομάσει, ότι συμμετείχαν στην εκδήλωση που είχε γίνει για να κάνουν ντου στη Βουλή και με τα επεισόδια που έγιναν. Μας είχαν έρθει λοιπόν πλήθος εξωδίκων εναντίον ονομαστικά βουλευτών του κοινοβουλίου. Δεν είχαμε διανοηθεί κανείς επ’ αυτών να κάνει έγκληση σε αυτά τα ζητήματα.
Η σημερινή συνεδρίαση μπορεί να αποκτήσει ιστορικό χαρακτήρα με αρνητικό πρόσημο. Πριν 60 χρόνια στο κοινοβούλιο, Αρχηγός της Αριστεράς είχε αναφέρει από βήματος ονομαστικά τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, που τότε ήταν ταγματάρχης, ότι είχε κάνει προβοκάτσια στα τανκς του Έβρου. Είχε πει μάλιστα «προσέξτε γιατί κάτι μου λέει πως αυτός θα μας δέσει μετά από λίγο καιρό». Γιατί το αναφέρω; Διότι δε διανοήθηκε κανείς από καμία πλευρά τότε να εγκαλέσει τον βουλευτή για συκοφαντική δυσφήμηση διότι δεν υπήρχαν στοιχεία για την προβοκάτσια Παπαδόπουλου. Τώρα 57 χρόνια μετά κάνουμε αυτή τη συζήτηση που θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης.
Συναινώ απολύτως με τους συναδέλφους της αντιπολίτευσης που έθεσαν το παρεμπίπτον ζήτημα με την ιστορική τους διάσταση. Πέραν της κακουργηματικής δράσης στο δημόσιο χώρο ή της συκοφαντικής δυσφήμησης προσώπου δεν πρέπει να έρχεται για συζήτηση στο Κοινοβούλιο. Δε θα έπρεπε να ερίζουμε μεταξύ μας αν είναι δυνατόν ποτέ οι αναφορές από το βήμα της βουλής να γίνονται αντικείμενο δικαστικών διώξεων» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.