ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Έληξε η κατάληψη στο δημαρχείο Χανίων για τη Rosa Nera

Εληξε αργά το βράδυ της Πέμπτης η κατάληψη στο δημαρχείο Χανίων από αλληλέγγυους για την εκκένωση της Rosa Nera.
Με την λήξη της κατάληψης του Δημαρχείου, οι συμμετέχοντες εξέδωσαν ανακοίνωση όπου αναφέρονται στους λόγους για τους οποίους έγινε η κατάληψη ενώ ανακοίνωσαν σειρά εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθουν το προσεχές..
διήμερο, με αποκορύφωμα την παγκρήτια πορεία που θα γίνει στα Χανιά το Σάββατο. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Γιατί έγινε η Κατάληψη στο Δημαρχείο και πως συνεχίζουμε.
Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης που ακολούθησαν την εκκένωση της Κατάληψης Rosa Nera, και την διαδήλωση 2000 ανθρώπων το Σάββατο της 5ης Σεπτεμβρίου, αληθινός φόβος απλώθηκε στις τάξεις των εκμεταλλευτών και του πολιτικού τους προσωπικού.
Η διάχυση των μαζικών κινητοποιήσεων την ίδια μέρα εκκένωσης, δεν αμφισβητούσε μόνο την απόφαση της ξενοδοχοποίησης του ιστορικού και αρχαιολογικού χώρου στο Λόφο Καστέλι. Οι πορείες και οι συνελεύσεις που ξεχύθηκαν στην πόλη την ίδια μέρα, υπερασπίστηκαν παράλληλα και τον κοινωνικό ελεύθερο χώρο που είχε δημιουργηθεί στην περιοχή. Υποστήριξαν την πολιτική, πολιτιστική και ελευθεριακή συνεισφορά των ομάδων που έδρασαν μέσα στην Κατάληψη. Και εξέφρασαν την συλλογική επιθυμία για την ανακατάληψη του Λόφου από τις δυνάμεις κατοχής που έχουν αποκλείσει την πρόσβαση στον ελεύθερο δημόσιο χώρο. Εξέφρασαν επίσης την αλληλεγγύη τους στις άλλες καταλήψεις που χτυπήθηκαν στην Ελλάδα, την Κατάληψη Terra Incognita και την Libertatia.
Όντας εντελώς ξένοι και εχθρικοί προς το τοπικό κίνημα και σε σημαντικά κομμάτια της νεολαίας και της εργατικής τάξης της πόλης, οι τοπικοί άρχοντες επιχείρησαν μέσα στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο να παραπλανήσουν εκείνα τα κομμάτια της κοινωνίας που δεν επιθυμούν την
ιδιωτικοποίηση του Λόφου, την καταστολή της Κατάληψης και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Έτσι, ο δήμαρχος θυμήθηκε (αποκλειστικά και μόνο μετά από την μαζική πορεία διαμαρτυρίας) ότι στο λόφο Καστέλι μπορεί και να γίνει κάτι άλλο εκτός από ξενοδοχείο, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο οι κυρίαρχες παρατάξεις έκαναν ότι μπορούσαν ώστε να μην τοποθετηθούν πειστικά και με σαφήνεια στο πως θα σταματήσουν την δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης να ξεπεράσει το Πολεοδομικό Σχέδιο και τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ξενοδόχων.
Υπενθυμίζουμε πως ο δήμαρχος τοποθετήθηκε δημόσια υπέρ της αστυνομικής καταστολής και του αστυνομικού show του Σαββάτου, ενώ συνεχίζει να θεωρεί πως ο Πρύτανης Διαμαντόπουλος, ο Διγαλάκης και οι συνεργαζόμενες και διαπλεκόμενες ξενοδοχειακές και κατασκευαστικές εταιρείες έχουν τον πρώτο λόγο για το τι θα γίνει στο λόφο Καστέλι.
Έχοντας ήδη απόφαση των μαζικών συνελεύσεων του τοπικού κινήματος για παρέμβαση στο Δημαρχείο - ως κίνηση πίεσης και ανοιχτής απεύθυνσης - προχωρήσαμε σε Κατάληψη του. Μοιράστηκαν εκατοντάδες κείμενα και συζητήσαμε με τον κόσμο που ήθελε να ενημερωθεί, υποδεχτήκαμε την ποδηλατοπορεία αλληλεγγύης. Στην παρούσα συγκυρία, η Κατάληψη του Δημαρχείου είχε και ένα συμβολικό νόημα και στόχο: να μην επιτρέψει την προσπάθεια απενοχοποίησης των ευθυνών της δημοτικής αρχής στην αστυνομική καταστολή ενός ελεύθερου κοινωνικού χώρου και στο ξεπούλημα του σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Θεωρούμε πως τα παραπάνω μηνύματα πέρασαν στη δημοτική αρχή, όπως επίσης πέρασαν και σε αρκετά κομμάτια της κοινωνίας. Τώρα όμως, έχουμε άλλες προτεραιότητες. Αφενός να επιστρέψουμε στο βασικό κέντρο αγώνα που δημιουργήσαμε αυτές τις μέρες. Την ίδια την πόλη και τους δρόμους της.
Να ενεργοποιήσουμε την ενότητα του τοπικού κινήματος για την υπεράσπιση του ελεύθερου κοινωνικού χώρου στο λόφο Καστέλι και να ξεχυθούμε στις γειτονιές και στα χωριά, για να διαδώσουμε τον αγώνα. Ας μην ανησυχούν όμως στο Δημαρχείο. Θα τους ξαναεπισκεφθούμε. Με τον δημόσιο, μαχητικό τρόπο μας, με τον ίδιο τρόπο που δεν θα επιτρέψουμε κανένα ξενοδοχείο και θα ξαναπάρουμε τη Ρόζα.
Τελειώνοντας. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις τοπικών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων υπέρ της καταστολής των καταλήψεων, κάποιες από τις οποίες είναι στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς τους μετανάστες και τις μετανάστριες, το κολαστήριο της Μόριας καίγεται. Σε όλη την Ευρώπη καλούνται διαμαρτυρίες ενάντια στην βαρβαρότητα των κέντρων εγκλεισμού και βασανισμού του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού στην Ελλάδα. Οι αγώνες μας για την υπεράσπιση της Ρόζας και του ελεύθερου κοινωνικού χώρου στο Λόφο Καστέλι, συναρθρώνονται στις μέρες που έρχονται με τους αγώνες της αλληλεγγύης στην προσφυγιά, με τους αγώνες να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.
ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ
Πρόγραμμα Δράσεων μέχρι την Πορεία του Σαββάτου 12/9
Παρασκευή 11/9
-Παρουσίαση της παράστασης “Παπουτσωμένα Πόδια” από την ομάδα “Ανάμεσα στο φως και τη σκιά”. Η παράσταση Θα δοθεί 3 φορές σε 3 διαφορετικά μέρη της πόλης.
7:00- Πλατεία Αγοράς.
7:45 – Βορινά σκαλάκια Αγοράς.
8:30- Γυαλί Τζαμισί – Παράλληλα θα γίνεται μοίρασμα κειμένου που έχει γράψει η ομάδα για τα γεγονότα.
Σάββατο 12/9
-Παγκρήτια συγκέντρωση ΠΟΡΕΙΑ αλληλεγγύης στους Ελεύθερους Κοινωνικούς Χώρους και στη Ρόζα Νέρα και διαδήλωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Αγοράς.
Συνέλευση Κατάληψης στο Δημαρχείο των Χανίων.

Οι δηλώσεις του δημάρχου Χανίων

Ο δήμαρχος Χανίων Π. Σημανδηράκης σε συνέντευξη Τύπου είχε εκφράσει την οργή του για μία κατάληψη η οποία, όπως είπε, πραγματοποιείται δίχως να υπάρχει κανένα αίτημα προς τη δημοτική αρχή, κάνοντας επίσης λόγο για κίνηση μιας μειοψηφία.
Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παναγιώτη Σημανδηράκη:
«Κλείνουμε αυτο τον χρόνο με μια θλιβερή κατάσταση. Κλείνουμε αυτό τον χρόνο οχι από εκεί που οι πολίτες επέλεξε να είμαστε, από εκει που ορίζει να βρισκόμαστε η δημοκρατία.
Βρισκόμαστε σήμερα εκτός Δημαρχείου. Η δημοτική αρχή, οι λειτουργίες του Δήμου Χανίων βρίσκονται υπό αναστολή. Ο Δήμος Χανίων δε μπορεί να λειτουργήσει.
Καλείται να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που ερχεται από το παρελθόν. Μία κατάσταση που η κοινωνία μας ανέχτηκε. Όλοι μας φέρουμε την ευθύνη και εκθρέψαμε μία ανομία μειοψηφιών που θεώρησαν και κατάφεραν στο παρελθόν να κινούνται εκτός νόμου. Μειοψηφιων με την ανοχή πολλών που κατάφεραν να πιστέψουν ότι μπορούν να ακυρώσουν και να καταλύσουν οτι σημαντικότερο έχουμε ως κοινωνία. Και αυτό είναι η δημοκρατία.
Ο δήμος Χανίων δινει δεκάδες αγώνες καθημερινά μαζί με τους εργαζόμενους του δήμου Χανίων, μαζί με όλες τις υπηρεσίες. Αντιμετωπίζουμε τη γραφειοκρατία, την υποστελέχωση, την υποχρηματοδότηση για να είμαστε δίπλα στους πολίτες.
Δυστυχώς οι μειοψηφίες αυτές αισθάνονται τόσο ισχυρές που σήμερα κατέλαβαν το Δημαρχείο Χανίων, το πιο ισχυρό κομάτι της δημοκρατικής λειτουργίας, θεωρώντας ότι βάζουν απέναντι τη δημοτική αρχή, θεωρώντας ότι βάζουν απέναντι τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Βάζουν έτσι όμως απέναντι την ίδια την κοινωνία.
Καταδικάζω απερίφραστα την ενέργεια αυτή. Δηλώνω στους καταληψίες ότι τετοιες κινήσεις έρχονται απέναντι από την κοινωνία.
Με μία κοινωνία που τους ανέχεται σιωπηρά. Ανέχεται τους βανδαλισμούς σε μνημεία και κτίρια της πόλης. Ανέχεται τους βανδαλισμούς με οποιονδήποτε τρόπο θεωρούν κάποιοι λίγοι ότι μπορούν να απαξιώσουν τη δημοκρατία μας.
Κι αυτή η σύγκρουση της θλιβερής μειοψηφίας με την κοινωνία δεν μπορεί να μας αφήνει αμέτοχους.
Έχω επικοινωνήσει με τους επικεφαλής των παρατάξεων. Κανείς δεν πρέπει να κάνει ήρωες αυτή τη στιγμή αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν επιδιώκει την αυτονόητη κατά τα άλλα επιλογή του δήμου να καλέσει την αστυνομία να εκκενώσει το κτίριο. Γιατί το κτίριο δεν είναι του Δημάρχου ή της δημοτικής αρχής.
Το κτίριο αυτό είναι της κοινωνίας και μέσα από τις λειτουργίες αυτού του κτιρίου θα πρέπει να λειτουργήσει η κοινωνία. Θα πρέπει να προετοιμαστούν τα σχολεία για τη Δευτέρα, μια πάρα πολύ δύσκολη και δαιδαλώδη διαδικασία που δε μπορεί να προχωρήσει.
Θα πρέπει να λειτουργήσουν όλες οι κοινωνικές δομές και να εξυπηρετηθούν οι ευάλωτες ομάδες. Θα πρέπει να λειτουργήσει η κάθε υπηρεσία που συντελεί στην εύρυθμη λειτουργίας της κοινωνίας ιδιαίτερα αυτές τις στιγμές, τις κρίσιμες στιγμές που όλοι περνάμε.
Μετά από ένα δύσκολο χειμώνα και ένα καταστροφικό καλοκαίρι για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους.
Θα ήθελα να γίνει κατανοητό στην κοινωνία, στους πολίτες των Χανίων ότι η ανομία έχει όρια και τα όρια τα βάζει ο νόμος αλλά και η ίδια η κοινωνία με την αντιμετώπιση που πρέπει να έχει σε αυτές τις μειοψηφίες.
Για δεκαετίες εκθρέψαμε αυτή την ανομία όμως σήμερα ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Πολύ περισσότερο όταν στην παρουσία μου στο δημοτικό συμβουλίου Χανίων και στο απλό ερώτημα ποιο είναι το αίτημά σας προς τον Δήμο Χανίων η απάντηση ήταν αφοπλιστική: “Δεν έχουμε αίτημα από το Δήμο Χανίων”
Κάποιοι νεκρώνουν το Δήμο Χανίων, κάποιοι αγνοούν τους δημοκρατικους θεσμούς, δίχως να έχουν καταθέσει κανένα απολύτως αίτημα.
Σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο καταδικάζει. Η κατακραυγή γι’ αυτή την ασυδοσία κάποιων θα έρθει πρώτα από την ίδια την κοινωνία και πιστεύω ότι θα το αποδείξει και το επόμενο διάστημα.
Τέρμα πια σε αυτές τις πρακτικές. Τέρμα πια στην ασυδοσία».