ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Νάσος Ηλιόπουλος: Εγκληματική η ευθύνη της κυβέρνησης για τη Μόρια

«Ο  Μηταράκης πρέπει να παραιτηθεί»

“Εγκληματικές ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις τραγικές εξελίξεις στη Μόρια” καταλόγισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, ζητώντας την “άμεση παραίτηση του αρμόδιου υπουργού κ. Μηταράκη”..
Μιλώντας στο ραδιόφωνο Alpha 98.9 FM, επισήμανε ότι “η ΝΔ πολύ γρήγορα έκανε πίσω στην ανάγκη και την υπόσχεσή της να απεγκλωβιστεί ο κόσμος από τα νησιά, για να μην ‘τσακωθεί’ με τα πελατειακά δίκτυα που τη στηρίζουν στην ηπειρωτική χώρα”, και τόνισε χαρακτηριστικά πως “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επιτρέψει η εν λόγω κρίσιμη κατάσταση να γίνει ευκαιρία για να προωθήσει ο κ. Μηταράκης και η ΝΔ τα κλειστά κέντρα -ζήτημα στο οποίο τίθεται και θέμα διαφάνειας”, κάνοντας, μάλιστα, λόγο για “παταγώδη αποτυχία της διαχείρισης του προσφυγικού από την κυβέρνηση”.
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι το θέμα του ασύλου δεν είναι “τεχνικό ζήτημα, όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση της ΝΔ”, σημειώνοντας ότι “ειδικά στην τωρινή κατάσταση με την Τουρκία, η Ελλάδα πρέπει να τηρεί με ευλάβεια το διεθνές δίκαιο, και να κινητοποιήσει ευρωπαϊκούς πόρους για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία του ασύλου”.

Σχολιάζοντας στο μεταξύ την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις επικείμενες συζητήσεις στο ΝΑΤΟ, ο Ν. Ηλιόπουλος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για “έλλειψη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής”, ενώ επισήμανε πως “δεν είναι ξεκάθαρο από πλευράς ΝΔ αν τελικά έχει υπάρξει παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας”. “Δεν μπορεί να βγαίνει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και να λέει πως υπάρχει παραβίαση, και ύστερα να αποπέμπεται. Αν ισχύει αυτό που μας έλεγε λίγες ημέρες μετά ο κ. Βορίδης -πως δεν υπάρχει παραβίαση- τότε γιατί ζητάμε κυρώσεις προς την Τουρκία τελικά; Και φυσικά, δεν γίνεται να μαθαίνουμε ότι γίνονται συνομιλίες με την Τουρκία από τον ξένο Τύπο”, συμπλήρωσε.
“Πρέπει άμεσα να υπάρξει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, ένταση των ελληνικών πιέσεων προς την Ευρώπη, ώστε να επιβληθούν επιτέλους οι κυρώσεις που πέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προς την Τουρκία, και στρατηγική κατεύθυνση να είναι η αποκλιμάκωση της έντασης. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει ξεκάθαρη στρατηγική για διερευνητικές συνομιλίες με ορίζοντα τη Χάγη, λόγω των εσωτερικών της θεμάτων, από τα οποία όμως δεν μπορεί να κρέμεται η χώρα”, επισήμανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Ηλιόπουλος επανέλαβε πως “θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, ο διάλογος και οι διερευνητικές συνομιλίες με ορίζοντα τη Χάγη, και πρωτίστως η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας”.
Ακόμη, υποστήριξε ότι “η μεγαλύτερη διπλωματική ήττα του Ερντογάν ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών”. “Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε εξωτερική πολιτική με περικεφαλαίες”, είπε.

Τέλος, αναφερόμενος στο επικείμενο άνοιγμα των σχολείων, ο Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε “τραγωδία το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με περισσότερους μαθητές ανά τμήμα εν μέσω πανδημίας και 20.000 λιγότερους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, χωρίς τεστ”. “Η κυβέρνηση φρόντισε, βέβαια, να αφήσει το δημόσιο σύστημα χωρίς τεστ για να κάνει ιδιωτικές δουλειές”, επέκρινε, και κατέληξε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: “Άνοιγμα των σχολείων με 15 μαθητές ανά τμήμα, προσλήψεις εκπαιδευτικών και τεστ σε όλους, μάσκες και αντισηπτικά για όλους”.