ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020

Θερίζει ό,τι έσπειρε

Ανέστιοι, πεινασμένοι και διψασμένοι, εκλιπαρούν για λίγο νερό και γάλα για τα βρέφη τους. Είναι αυτοί τους οποίους ανερυθρίαστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εγκάλεσε ότι «δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί. Και πασχίζουν να αποδείξουν ότι δεν ψάχνουν "διαβατήριο" για μια καλύτερη ζωή. Αντίθετα, εκμεταλλεύονται κάθε..
αφορμή για να πυρπολήσουν κάθε λύση».
Η απόπειρα ενοχοποίησης των προσφύγων είναι μία από τις τακτικές που επιστρατεύει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει διεξόδους στο απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Ετσι λοιπόν, αφού η πραγματικότητα δεν είναι βολική, επιστρατεύεται η αφήγηση. Κάποιος άλλος πρέπει να φταίει για το δράμα στη Μόρια - ας είναι οι πρόσφυγες. Κάποιος άλλος πρέπει να φταίει για τους ανέστιους - ας είναι οι μέχρι προχθές αιρετοί σύμμαχοι της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου προσπάθησε να μεταφέρει τη μαγική εικόνα ότι όλα θα είχαν λυθεί μέχρι χθες το βράδυ, αναφέροντας ως βασικές προτεραιότητες την τροφοδοσία, το στήσιμο των σκηνών και τη μεταφορά των ευάλωτων και των οικογενειών.
Η πραγματικότητα τον διαψεύδει οικτρά. Οπως άλλωστε ακυρώνει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για κλειστά κέντρα-φυλακές. Η Ευρωπαία επίτροπος Ιλβα Γιόχανσον επανέλαβε την πάγια θέση ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί κλειστές δομές. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κάνει πίσω από τα μπλόκα και τη θέση «καμία δομή στο νησί».
Σε μια ιλαροτραγική πιρουέτα της Ιστορίας η κυβέρνηση, αφού ως αξιωματική αντιπολίτευση συνδαύλιζε τις πιο ακραίες και αντιπροσφυγικές συμπεριφορές και στήριζε αιρετούς που είχαν έως και ρατσιστικές απόψεις, τώρα βρίσκεται στη θέση να τους στοχοποιεί.
«Τους απευθύνω κάλεσμα ευθύνης, ώστε να βοηθήσουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην εξεύρεση λύσης αμέσως. Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, που κάλεσε την Αυτοδιοίκηση «να μην αρνείται με στείρο και άγονο τρόπο όλες τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από την πλευρά της πολιτείας».
Την ίδια ώρα εμφανίζονται και πάλι ακροδεξιές «πολιτοφυλακές», που με την ανοχή των αστυνομικών προπηλακίζουν όσους μοιάζουν με αλληλέγγυους ή εργάζονται σε ΜΚΟ.
Πανικόβλητη, αλλά και διαχειριστικά ανίκανη, η κυβέρνηση θερίζει ό,τι έσπειρε, αλλά αυτοί που θα πληρώσουν το τίμημα είναι οι πρόσφυγες, οι νησιώτες και εντέλει η ίδια μας η ανθρωπιά.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη (11.9.2020)