ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Χωρίς καμία προστασία η πρώτη κατοικία

Με μία άκρως παραπλανητική επικοινωνιακή τακτική η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να πείσει τους πολίτες που αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειό τους ότι προστατεύει την πρώτη κατοικία. Λες και δεν θα έρθουν πολύ γρήγορα αντιμέτωποι με την πραγματικότητα.
Ποια είναι αυτή η πραγματικότητα; Ότι τέτοια προστασία δεν υπάρχει στο πτωχευτικό που φέρνει.. η κυβέρνηση στη Βουλή.
Κατ’ αρχάς όσοι δανειολήπτες δεν χαρακτηρίζονται «ευάλωτα νοικοκυριά» χάνουν οριστικά τα πάντα, καθώς το σύνολο της περιουσίας τους ρευστοποιείται.
Αλλά και όσοι χαρακτηρίζονται «ευάλωτα νοικοκυριά» χάνουν το σύνολο της περιουσίας τους που επίσης ρευστοποιείται. Η μόνη δυνατότητα που δίνει ο νέος πτωχευτικός στα «ευάλωτα νοικοκυριά» είναι οι ιδιοκτήτες να γίνουν ενοικιαστές στα σπίτια τους και να πληρώνουν ενοίκιο σε έναν ιδιωτικό φορέα (fund). Αν καθυστερήσουν να καταβάλουν έως και τρία ενοίκια θα τους γίνεται έξωση.
Αν, λοιπόν, ο ευάλωτος δανειολήπτης μετά από 12 χρόνια που πληρώνει ενοίκιο θελήσει να ξαναγοράσει το σπίτι του, θα πρέπει να πληρώσει την εμπορική αξία του ακινήτου χωρίς καν να αφαιρούνται από το τίμημα τα ενοίκια που τόσο καιρό κατέβαλλε ούτε φυσικά και ό,τι είχε πληρώσει από το αρχικό δάνειο. Δηλαδή και θα πληρώνει ενοίκιο και θα πρέπει να αγοράσει το σπίτι του μετά, χωρίς να συμψηφίζονται τα ποσά που έδωσε ως ενοίκιο!
Το πιο εξωφρενικό είναι ότι η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτό το πλαίσιο σαν «δεύτερη ευκαιρία». Δεύτερη ευκαιρία για ποιον; Σίγουρα όχι για τους πολίτες που το έχουν ανάγκη.

Eφη Αχτσιόγλου (fb)