ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

Στάχτη και αποκαΐδια η Μόρια - Στο δρόμο 13 χιλιάδες πρόσφυγες

Δύσκολη μέρα ξημέρωσε στη Μόρια μετά τη νύχτα κόλασης που πέρασε το ΚΥΤ, με την κατάσταση γύρω από τη δομή να παραμένει έκκρυθμη.
Τουλάχιστον 13.000 πρόσφυγες αυτή την ώρα βρίσκονται στους δρόμους του νησιού.
Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών έχουν κινηθεί προς την πόλη περνώντας από το χωριό της Μόριας, ενώ διμοιρίες ΜΑΤ με κλούβες.. έχουν δημιουργήσει «φράγμα» στο ύψος του Καρά Τεπέ αποτρέποντας τους από το να μπουν στην πόλη.
Μεγάλη ήταν η ανησυχία από το βράδυ στους ανθρώπους της Μόριας για τα 35 κρούσματα που εντοπίστηκαν στη δομή.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο, οι πρόσφυγες αντέδρασαν καθώς οι νοσούντες θα έπρεπε να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.
Με το πρώτο φως της ημέρας στη Μόρια επικρατεί ολική καταστροφή, με την πυροσβεστική να παραμένει στην περιοχή ώστε να σβήσει και τις τελευταίες εστίες της φωτιάς, ενώ παράλληλα διενεργεί έρευνα για τα αίτιά της.

Διυπουργική στο Μαξίμου

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Στ. Πέτσας δήλωσε ότι το νησί της Λέσβου θα κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ θα ληφθεί μέριμνα ώστε να μην υπάρξει διασπορά του ιού στην κοινότητα απαγορεύοντας την απομάκρυνση από το νησί- δεδομένου ότι στη δομή έχουν εντοπιστεί 35 κρούσματα κορωνοϊού.
«Υπήρξε ένα πολύ εκτεταμένο μέτωπο αντίδρασης από τους πρόσφυγες και μετανάστες όταν τους ζητήθηκε να μπουν σε καραντίνα. Θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Έκτακτη διυπουργική σύσκεψη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να εκτιμηθεί η δύσκολη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Μόρια, μετά τη μεγάλη πυρκαγιά στο ΚΥΤ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Πολιτικά προμελετημένο έγκλημα» η καταστροφή της Μόριας

Η Μόρια, η δομή που στέγαζε έστω υπό άθλιες συνθήκες 13.000 ανθρώπους δεν υπάρχει, όλοι είναι στο δρόμο, χύδην στα γύρω βουνά, επιχειρούν να προσεγγίσουν την πόλη 13.000 άνθρωποι μεταξύ των οποίων άγνωστος αριθμός κρουσμάτων covid-19, είναι προμελετημένο πολιτικό έγκλημα, τους την είχαμε παραδώσει πέρυσι με 5.678 αιτούντες άσυλο, τόνισε ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς μιλώντας Στο Κόκκινο.
«Μιλώντας ανοιχτά και εν γνώσει του τι λέω, πρόκειται για πολιτικά προμελετημένο έγκλημα», είπε ο κ. Μπουρνούς για την πυρκαγιά που ξέσπασε στη δομή.