ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Το «Big Brother» και η υποχρέωση της Πολιτείας να προστατέψει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια


Κατατέθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Επικρατείας, Πάνου Σκουρλέτη, προς τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιο Πέτσα, με θέμα: «Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας», με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει και στη Βουλή το ζήτημα των απαράδεκτων δηλώσεων παίκτη.. της τηλεοπτικής εκπομπής «Big Brother», με τις οποίες αναπαρήγαγε την «κουλτούρα του βιασμού». Επειδή, εκτός όλων των άλλων, η αντίδραση της κυβέρνησης για το θέμα κρίνεται ελλιπέστατη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά εάν έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα θεσμικά εργαλεία της Πολιτείας για να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή και η αξιοπρέπεια, μέχρι να αποφανθεί το ΕΣΡ, καθώς και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή θα προβεί η κυβέρνηση ώστε να υπάρξει μια ολιστική και αποτελεσματική θεσμική προσέγγιση επί του θέματος, στο πλαίσιο μετάδοσης τηλεοπτικών εκπομπών και της παροχής υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης: 

Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2020
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Στ. Πέτσα.
ΘΕΜΑ: «Για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας»

Στις 05/09/2020 κατά την διαδικτυακή ζωντανή μετάδοση της εκπομπής «Big Brother» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, ένας από τους συμμετέχοντες παίκτες προέβη στην διατύπωση απαράδεκτων απόψεων που δεν περιορίστηκαν μόνο σε σεξιστικές αναφορές, έμφυλα στερεότυπα και διακρίσεις αλλά έφτασαν ακόμα και στην έμφυλη βία και στο ειδεχθές έγκλημα του βιασμού αναπαράγοντας με σαφήνεια αυτό που με επιστημονικούς όρους ορίζεται ως «κουλτούρα βιασμού».
Τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και οι δυναμικές αντιδράσεις χιλιάδων πολιτών και συλλογικοτήτων είχαν ως αποτέλεσμα να προχωρήσει το ΕΣΡ στον σχηματισμό φακέλου και ορισμό εισηγητή κατόπιν υποβολής 200 και πλέον καταγγελιών και αρκετούς χορηγούς της εκπομπής να αποσυρθούν διακόπτοντας την χρηματοδότηση.
Επειδή η προστασία της αξίας του ανθρώπου και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών δεν μπορεί να επαφίεται στην αυτορρύθμιση και στην διακριτική ευχέρεια ενός τηλεοπτικού σταθμού για να τη θωρακίσει όπως ο ερωτώμενος Υπουργός άφησε να εννοηθεί σε σχετική δημόσια ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Επειδή η καταπολέμηση της έμφυλης βίας, του ρατσισμού και της κουλτούρας του βιασμού προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση από την Πολιτεία.
Επειδή η αντίδραση της κυβέρνησης για το θέμα κρίνεται ελλιπέστατη.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα θεσμικά εργαλεία της Πολιτείας, ως προς το περιεχόμενο που δημοσιοποιήθηκε για την άμεση προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας μέχρι να αποφανθεί το ΕΣΡ;
2. Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ή θα προβεί τηρουμένης πάντοτε της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, ώστε να υπάρξει μια ολιστική και αποτελεσματική θεσμική προσέγγιση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο πλαίσιο μετάδοσης τηλεοπτικών εκπομπών και τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων;

Ο ερωτών βουλευτής
Σκουρλέτης Παναγιώτης