ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2020

ΛΑΕ: Το ανείπωτο ανθρώπινο δράμα στη Μόρια έχει υπεύθυνο

Την ρατσιστική κυβερνητική πολιτική, την εγκληματική εγκατάλειψη και την απανθρωπιά

Ανακοίνωση της Επιτροπής Δικαιωμάτων της Λαϊκής Ενότητας:
Η ολοσχερής καταστροφή της Μόριας από πυρκαγιές είναι η ολοκλήρωση ενός ανθρώπινου δράματος για 12.500 πρόσφυγες άνδρες και γυναίκες. Η καταστροφή της Μόριας, που αφήνει χιλιάδες ανθρώπους, ενήλικες και παιδιά,..
κυριολεκτικά στο δρόμο, είναι αποκορύφωμα του Γολγοθά και της εγκληματικής εγκατάλειψης των προσφύγων.
Υπεύθυνος για την δραματική αυτή εξέλιξη είναι αποκλειστικά ο κρατικός μηχανισμός και η ρατσιστική πολιτική που ασκείται από την τωρινή αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο προσφυγικό ζήτημα. Η δημιουργία του κολαστηρίου της Μόριας, ίσως του πιο αντιπροσωπευτικού από μια σειρά κλειστά καμπς – φυλακές, είναι η ουσία της επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για τη μετατροπή των νησιών σε αποθήκες ψυχών, τη μεταχείριση των προσφύγων ως κατ’ ουσίαν κρατούμενων – δήθεν «κινδύνου», που πρέπει να κρατηθεί με κάθε κόστος έξω από τα όρια του «ευρωπαϊκού χώρου».
Στα χρόνια λειτουργίας της, η Μόρια δέχεται τη διεθνή κατακραυγή ως μνημείο παραβιάσεων θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου οι έγκλειστοι στερούνται της πρόσβασης σε κατάλληλη στέγαση, διατροφή, περίθαλψη, συνθήκες υγιεινής, ενώ ταυτόχρονα, η ρατσιστική κρατική πολιτική έχει αποκλείσει τους πρόσφυγες από κάθε προοπτική ένταξης, πρόσβασης των παιδιών στην εκπαίδευση και εξεύρεσης εργασίας. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός εφιαλτικού προδιαγεγραμμένου σχεδίου μαζικής εξαθλίωσης χιλιάδων ανθρώπων, οικογενειών, μικρών παιδιών, που δεν είναι παρά τα θύματα των πολεμικών σχεδιασμών και ιμπεριαλιστικών καταστροφών, που οργάνωσαν και εκτέλεσαν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ με τη στήριξη των ελληνικών κυβερνήσεων.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τον επικεφαλής της Υπουργό Μηταράκη, που με την εφαρμοζόμενη πολιτική τους κανονικοποιούν τις καθημερινές παράνομες επαναπροωθήσεις, τις εξώσεις προσφύγων, καταλύουν το δικαίωμα στο άσυλο και προαναγγέλλουν τη μετατροπή όλων των δομών σε κλειστές φυλακές, δήθεν για την προστασία των τοπικών κοινωνιών. Είναι η κυβερνητική ρητορική και η ανατριχιαστική στοχοποίηση των προσφύγων, τους οποίους η ίδια η κυβέρνηση έχει εξαναγκάσει να ζουν στοιβαγμένοι κατά χιλιάδες σε υποτυπώδεις υποδομές και ακατάλληλες συνθήκες, ως του «ξένου» που «πρέπει να απομονωθεί», που οπλίζει το χέρι των ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων που διαχέουν το ρατσιστικό δηλητήριο, την απανθρωπιά και τα φασιστικά χτυπήματα σε κάθε αδύναμο.
Αποκορύφωμα του προαναγγελθέντος εγκλήματος αποτελεί η δολοφονική αντιμετώπιση των προσφύγων μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, οπότε η έλλειψη στοιχειώδους μέριμνας για περίθαλψη, κατάλληλη στέγαση και συνθήκες υγιεινής, μετατράπηκε σε καταδίκη των προσφύγων που στοιβάζονται κατά χιλιάδες σε δομές που προβλέπεται να φιλοξενούν πολύ λιγότερους ανθρώπους, ήδη πριν τις αυξημένες αναγκαιότητες προστατευτικών μέτρων που έθεσε η πανδημία. Ούτε η μαζική διασπορά του ιού στα καμπς δεν κλόνισε τους αρμόδιους και την κυβέρνηση που εγκατέλειψε χιλιάδες ψυχές στο φονικό κίνδυνο της πανδημίας κλείνοντάς τους, χωρίς καμία πρόνοια, σε συνθήκες μιας επ’ αόριστον καραντίνας και απαγόρευσης εξόδου.
Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση που ακόμη και μπροστά σε αυτήν την τραγωδία φτάνει την πολιτική της στα άκρα στέλνοντας, αντί για βοήθεια, ΜΑΤ και δυνάμεις καταστολής για την αντιμετώπιση τα ανθρωπιστικής κρίσης μετά τις πυρκαγιές στη Μόρια.
Καταγγέλλουμε τα κλειστά σύνορα που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους πρόσφυγες, την άρνησή της να τους δεχτεί και στεκόμαστε αλληλέγγυοι/ες στις μεγάλες κινητοποιήσεις χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών, όπως η Γερμανία και σε άλλες χώρες, που ζητούν να δοθεί στους πρόσφυγες το δικαίωμα ασύλου εντός της ΕΕ.
Απαιτούμε άμεση και επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση και την ασφάλεια των προσφύγων μετά την καταστροφή
Απαιτούμε να παρθούν έστω και τώρα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της ζωής των προσφύγων:
  • Να σταματήσει η απομόνωση των προσφύγων σε νησιά και στρατόπεδα- επίταξη μη χρησιμοποιούμενων ξενοδοχείων, υποδομών και ακινήτων κατάλληλων για διαμονή και στέγαση όλων των προσφύγων με ασφάλεια για την υγεία τους
  • Πλήρη κάλυψη των αναγκών τους σε πρώτες βοήθειες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τροφή, νερό, στέγη

Όχι στις κλειστές δομές – στρατόπεδα

Απαιτούμε το δικαίωμα των προσφύγων να λάβουν άσυλο στις χώρες στις οποίες επιθυμούν να ζήσουν και την ελεύθερη και ασφαλή διέλευσή τους προς τις χώρες επιλογής τους, ώστε να σταματήσει το Αιγαίο και η Μεσόγειος να μετατρέπονται σε πλωτά νεκροταφεία.
Αποκατάσταση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, που να διασφαλίσουν τις εγγυήσεις για το δικαίωμα
Διαδικασίες ένταξης και ενσωμάτωσης, πρόσβασης στις κοινωνικές παροχές, στην εκπαίδευση και στην εργασία
Επιτροπή Δικαιωμάτων Λαϊκής Ενότητας
9/9/2020