ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Οι εργαζόμενοι στο Documento απαιτούν εξηγήσεις από την ΕΣΗΕΑ

Δήλωση των εργαζόμενων στα Μέσα του Kώστα Bαξεβάνη (Documento, documentonews.gr και koutipandoras.gr):

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Documento, στο documentonews.gr και στο koutipandoras.gr δηλώνουμε αναφορικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ (δείτε ΕΔΩ) ότι:
Θεωρούμε αυτονόητη τη στήριξή..
της στην προστασία των θέσεων εργασίας και στο αίτημα περί επαναπρόσληψης των απολυμένων συναδέλφων. Εκφράζουμε ωστόσο τη δυσαρέσκειά μας για την καθυστερημένη και ελλιπή ανταπόκριση στην καταγγελία που της αποστείλαμε πριν από 15 ημέρες (1 Οκτωβρίου 2019) σχετικά με τον οικονομικό στραγγαλισμό του Μέσου στο οποίο εργαζόμαστε μέσω του αποκλεισμού του από την παροχή διαφημίσεων.
Επισημαίνουμε ότι στην αρχική μας καταγγελία προς την Ένωση, όπως και στη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης της 14ης Οκτωβρίου στην οποία παρευρέθηκαν τρία μέλη του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, κάναμε ρητή αναφορά σε κυβερνητικές παρεμβάσεις μέσω τηλεφωνικών κλήσεων εκ μέρους του πρωθυπουργού σε διαφημιζόμενους επιχειρηματίες προκειμένου να επιβληθούν συνθήκες ασφυξίας στην εφημερίδα. Η συγκεκριμένη βασική πτυχή της καταγγελίας δεν καταγράφηκε στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ και θεωρούμε σημαντικό να την επισημάνουμε εκ νέου.
Ακολουθεί η αρχική μας καταγγελία στην ΕΣΗΕΑ με ημερομηνία 1/10
1 Οκτωβρίου 2019
Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Αξιότιμοι συνάδελφοι,
Εμείς οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του Documento και του Κουτιού της Πανδώρας, ύστερα από συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα, εκφράζουμε την αποστροφή μας για τις μεθόδους αποκλεισμού του Μέσου στο οποίο εργαζόμαστε από την παροχή διαφημίσεων, όπως καταγγέλθηκε στην εφημερίδα, στο φύλλο της 29ης Σεπτεμβρίου. Τέτοιες πρακτικές υπονομεύουν τις δυνατότητες επιβίωσης των δημοσιογραφικών Μέσων και συνακόλουθα απειλούν ευθέως τις θέσεις εργασίας και το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, οι καταγγελλόμενες τηλεφωνικές κλήσεις εκ μέρους του πρωθυπουργού σε διαφημιζόμενους επιχειρηματίες προκειμένου να τερματίσουν τη συνεργασία τους με το Documento συνιστούν τον ορισμό της απόπειρας φίμωσης του Τύπου και χειραγώγησης των δημοσιογράφων˙ όχι μόνο ημών των ιδίων αλλά του συνόλου των συναδέλφων μας.
Επίσης, κρίνουμε ότι το μονοπωλιακό καθεστώς στη διανομή των εφημερίδων πρέπει να απασχολήσει, επιτέλους, την Ένωσή μας.
Είμαστε εργαζόμενοι και εργαζόμενες και θεωρούμε ότι η παραπάνω καταγγελία σχετικά με τον οικονομικό στραγγαλισμό του Documento πρέπει να προβληματίσει κάθε πολίτη. Είναι ζήτημα ελευθεροτυπίας και δημοκρατίας. Η ομαλή εισροή εσόδων, μαζί με την τήρηση από την πλευρά μας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όπως καθορίζεται στον Κώδικα Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΣΗΕΑ, είναι προϋποθέσεις για την ανεξαρτησία των απόψεών μας, την ποιότητα των ρεπορτάζ μας και το αν θα έχουμε αύριο δουλειά σε μια Ελλάδα όπου η πολυφωνία στα ΜΜΕ έχει ήδη συρρικνωθεί δραματικά και η ανεργία στον κλάδο πλήττει, ή απειλεί, τον καθένα.
Ζητάμε την έμπρακτη υποστήριξή σας, με την έκδοση μιας ανακοίνωσης του ΔΣ η οποία θα αναφέρει το ζήτημα των καταγγελιών περί κυβερνητικών παρεμβάσεων και θα προασπίζεται την επαγγελματική μας υπόσταση και την ελευθερία του Τύπου.
Μετά τιμής,
Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο Documento, στο documentonews.gr και στο koutipandoras.gr

ν.