ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Το Νόμπελ του Ελύτη τους έπιασε στον… ύπνο

Το 1979 τα θέματα που απασχολούσαν την κοινή γνώμη ήταν το νέφος (για τους Αθηναίους), τα αποτελέσματα των Δημοτικών Εκλογών που είχαν δείξει άνοδο της Κεντροαριστεράς και του ΠΑΣΟΚ που ετοίμαζε την τελική έφοδο για την κατάληψη της εξουσίας, η συγκέντρωση του Ανδρέα στο Ηράκλειο όπου ακόμα και η..
Αστυνομία παραδέχτηκε ότι ήταν η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ με 100.000 κόσμο και η ύδρευση της πρωτεύουσας από το Μόρνο που άρχιζε στις 18 Οκτωβρίου. Στον διεθνή χώρο μεγάλωνε η αγωνία για την υγεία του ηγέτη της ΕΣΣΔ Λεονίτ Μπρέζνιεφ.
Μέσα σε όλα αυτά που σήμερα φαίνονται ασήμαντα λίγο έλειψε να χαθεί το σημαντικό. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη, τον ποιητή που τον διάβαζε ένας στενός κύκλος διανοουμένων κι αν δεν υπήρχε ο Μίκης Θεοδωράκης που είχε μελοποιήσει το Αξιον Εστί θα τον ήξεραν ακόμα λιγότεροι. Ο ποιητής είχε επιλέξει την διακριτική παρουσία κι η ανακοίνωση της βράβευσής του έπιασε στον ύπνο την κρατική τηλεόραση, αλλά και μεγάλο μέρος των εφημερίδων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι καμία εφημερίδα την επόμενη μέρα δεν έκανε «πρώτο θέμα» τη βράβευσή του. Κι ακόμα λιγότερες ανέτρεψαν την ύλη τους για να παρουσιάσουν το έργο του. Εξαίρεση τα αφιερώματα της Πρωινής Ελευθεροτυπίας, του Βήματος και των Νέων. Δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας τα φύλλα της Καθημερινής, του Ριζοσπάστη και της Αυγής.

- διαβάστε τη συνέχεια και δείτε πρωτοσέλιδα της εποχής και φωτογραφίες στο pasatempo.wordpress ΕΔΩ