ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Aπεργία-αποχή των δημοσιογράφων από την αξιολόγηση

ΕΣΗΕΑ: Το δημοσιογραφικό έργο αξιολογείται μόνο από την κοινωνία των πολιτών

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του σχετικά με την «αξιολόγηση» των δημοσιογράφων και καλεί την πολιτική ηγεσία να κατανοήσει τα αυτονόητα:
  • Το δημοσιογραφικό λειτούργημα, όπως προστατεύεται από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή.. Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, δεν μπορεί να υπαχθεί σε διατάξεις περί αξιολόγησης του προσωπικού των δημοσίων υπηρεσιών. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι ποτέ όργανα της εκτελεστικής εξουσίας, σε οποιονδήποτε φορέα και αν παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Η εργασία τους δεν μπορεί να αξιολογηθεί με τα κριτήρια του νόμου που αφορά το προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών και των ΝΠΔΔ που υπάγονται στον Υπαλληλικό Κώδικα.
  • Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου τυγχάνουν μέλη αναγνωρισμένων δημοσιογραφικών οργανώσεων, υπακούουν στην συνείδηση τους και τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και ως εκ τούτου δεν δύνανται να αξιολογηθούν από την εκάστοτε πολιτική και διοικητική ηγεσία.
  • Οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στον δημόσιο τομέα ασκούν τα καθήκοντα τους με πλήρη ανεξαρτησία, υπόκεινται σε ειδικό εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς και σε κάθε περίπτωση ούτε υφίσταται ούτε προβλέπεται εκ του νόμου οποιοσδήποτε τρόπος αξιολόγησής τους που να ανταποκρίνεται στην ιδιαιτερότητα της εργασίας τους.
  • Επιπλέον αποτελεί παράδοξο γεγονός να καλούνται να αξιολογηθούν οι συνάδελφοι μας χωρίς έως σήμερα να έχουν στοιχειωδώς αξιολογηθεί οι δημόσιες δομές και φορείς ενημέρωσης με κριτήρια αντικειμενικά και διεθνώς αναγνωρισμένα.
Για τους πιο πάνω λόγους καλούμε τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται στην εφαρμογή του νόμου, λόγω της ιεραρχικής τους θέσης, να απέχουν από κάθε σχετική διαδικασία.

Επίσης καλούμε την ΠΟΕΣΥ να προκηρύξει άμεσα απεργία-αποχή από την αξιολόγηση για τους δημοσιογράφους όλης της χώρας που εργάζονται σε φορείς του Δημοσίου.